ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ – Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ελλάδα

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ελλάδα, είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού, τα τελευταία χρόνια.

Το δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη τη γηραιά Ήπειρο, είναι σε άμεση συνάρτηση με την αύξηση της μέσης αναπαραγωγικής ηλικίας για τις γυναίκες, ως απόρροια μίας σειράς κοινωνικών κατά βάση παραμέτρων που εμπεριέχουν και ανθρωποκεντρική – προσωπική διάσταση.

Μπορεί η Ευρώπη να αποκαλείται έτσι λόγω της διαμόρφωσής της ως ήπειρος πριν από χιλιετίες, ωστόσο δεν είναι πολύ μακριά η στιγμή που ο τίτλος αυτός θα ταιριάζει απόλυτα λόγω της πληθυσμιακής της σύνθεσης. Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» η εκδήλωση με τίτλο «Γονιμότητα και Δημογραφικό πρόβλημα» που διοργανώθηκε από τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΠΓΝΙ και τη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Γονιμότητα που έχει οριστεί η 15η Ιουνίου.

Ο κλινικός εμβρυολόγος Αναστάσιος Αργυρίου ήταν ο πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση, χαρακτηρίζοντας το δημογραφικό ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και χώρες όπως η Ελλάδα, αναλύοντας τα αίτια τα οποία οφείλεται το πρόβλημα. Τα βιολογικά και ηλικιακά όρια της γονιμότητας ανέλυσε ο Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής Κων. Ζηκόπουλος, ενώ για τα βιολογικά, τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά αίτια της υπογεννητικότητας, μίλησε ο Ιωάννης Γεωργίου, Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής και Ανθρώπινης Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Ιωάννης Τσίμαρης, η αναπληρώτρια περιφερειάρχη Αγνή Νάκου και η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Σοφία Μαρκούλα.