ΔΗΜΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Οι μελέτες του «Θησέα» προκαλούν… εντάσεις

Σε κλίμα έντασης η τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ για το 2023, με αφορμή τη συζήτηση για την τυπική ολοκλήρωση μίας σειράς μελετών με χρηματοδότηση από το «Θησέα» που εκκρεμούν από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας –  Απόφαση του Δ.Σ. για δικαστική συνδρομή στους Δήμους που θα προσφύγουν για το τέλος ταφής απορριμμάτων

 

 

 

Εντάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται πως προκαλούν ακόμη και σήμερα μελέτες του προγράμματος «Θησέας» οι οποίες εκκρεμούν από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Οι μελέτες αυτές και η ψήφιση ή μη από το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου της τυπικής ολοκλήρωσης μιας σειράς μελετών, προκάλεσαν την Πέμπτη ένταση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με οριακή απαρτία και με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ του προέδρου Χρ. Ντακαλέτση και μελών του συμβουλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, το θέμα δεν ήρθε για πρώτη φορά προς συζήτηση στην ΠΕΔ, ήταν όμως η πρώτη φορά, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, που προκλήθηκε τέτοια ένταση με τον κ. Ντακαλέτση και την υπηρεσία να επιμένουν στην αρχική τους θέση ότι δεν μπορεί η ΠΕΔ για λόγους νομιμότητας να προχωρήσει σε μία τέτοια απόφαση για μελέτες – φαντάσματα ώστε να πληρωθεί και ο τεχνικός σύμβουλος για προγραμματικές συμβάσεις που έχουν λήξει προ πολλού.

Έγινε λόγος μάλιστα για μελέτες έργων με προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ αν και όπως προέκυψε στη συζήτηση το κόστος των εκκρεμουσών μελετών αφορά μόνο εκείνες που έχουν παραδοθεί στους δήμους και θα πρέπει να πληρωθούν και όχι το σύνολο των 18 μελετών που προβλεπόταν αρχικά.

Υπέρμαχοι της πρότασης που τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, να προχωρήσει η διαδικασία για τις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να πληρωθούν οι μελέτες που έχουν στα συρτάρια τους οι δήμοι Πωγωνίου, Ζίτσας και Μετσόβου στάθηκαν οι δήμαρχοι Κ. Καψάλης, Μιχ. Πλιάκος αντίστοιχα, παράλληλα όμως και οι κ.κ. Πήχας, Γαρδίκος, Χασιάκος, Γεωργάκος και Γόγολος.

Οι στιγμές της αντιπαράθεσης δεν ήταν λίγες και μάλιστα ξεκίνησαν πριν την έναρξη της συνεδρίασης όταν ο κ. Ντακαλέτσης κήρυξε την… λήξη αυτής λόγω έλλειψης απαρτίας, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Παπαλέξη και άλλων μελών του Δ.Σ.

Τελικά, απαρτία επιτεύχθηκε λίγο μετά για να ανεβούν και πάλι οι τόνοι μεταξύ του προέδρου κ. Ντακαλέτση και των υπέρμαχων της παραπάνω πρότασης περισσότερες από μία φορές.

Η υπόθεση πάντως είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέχεια παρότι προσκομίστηκαν και γνωμοδοτήσεις νομικών για το σύννομο της διαδικασίας καθώς και αντίστοιχη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που κρίνει σύννομη την παράταση των προγραμματικών συμβάσεων από το 2016 και έπειτα μέχρι τη λήξη του προγράμματος «Θησέας».

Αυτό θα ισχύσει σίγουρα ειδικά στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πλευρά του προέδρου της ΠΕΔ και της υπηρεσίας, ότι οι πληρωμές αφορούν τελικά ποσό 2 εκ. ευρώ για 18 μελέτες, οι περισσότερες εκ των οποίων αγνοούνται και όχι για μικρότερο ποσό που αναφέρεται σε έξι μελέτες που έγινε λόγος χθες.

Δικαστική συνδρομή

Παράλληλα, απόφαση δικαστικής συνδρομής προς τους Δήμους της Ηπείρου που είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της Υπουργικής Απόφασης για την πληρωμή του λεγόμενου τέλους ταφής απορριμμάτων, μέσω της παρακράτησης από τους Δήμους μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, έλαβε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, ελήφθη ομόφωνα η απόφαση για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ως μοναδικό μέσο αντίδρασης στους χειρισμούς του αρμόδιου Υπουργείου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστου Ντακαλέτση, πρόκειται για ένα επιπλέον «χαράτσι» σε βάρος των Δήμων, για το οποίο δεν υπάρχει απάντηση εφόσον ούτε το μηχανισμό, ούτε τις υποδομές αλλά ούτε και τη δυνατότητα διαθέτουν οι Δήμοι για να αποφύγουν το συγκεκριμένο κόστος.

Η ΠΕΔ Ηπείρου δεν είναι ακόμα σαφές ότι έχει έννομο συμφέρον για να προσφύγει δικαστικά και ως εκ τούτου, προτάθηκε να στηριχθούν οι Δήμοι ως προς τούτο. Ο κ. Ντακαλέτσης επισήμανε και την προφανή αδικία και άνιση μεταχείριση σε βάρος των ορεινών Δήμων, αφού για τους νησιωτικούς Δήμους με πληθυσμό ως 1.000 κατοίκους, προβλέπεται η απαλλαγή τους από το τέλος ταφής. Αυτό δε συμβαίνει με τους μικρούς Δήμους της ηπειρωτικής χώρας.

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου τάχθηκε ομόφωνα κατά της ανάληψης της αρμοδιότητας αποκομιδής των απορριμμάτων από το οδικό δίκτυο. Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Ντακαλέτση, για οδικό δίκτυο μήκους 3.600 χιλιομέτρων που βάσει του νόμου 5056/2023, καλούνται από 1/1/2024 να καθαρίζουν οι Δήμοι.

Ο νόμος προβλέπει την μεταβίβαση του εξοπλισμού, τον οποίο θεωρητικά διαθέτουν σήμερα οι Περιφέρειες, εφόσον αυτές ασκούσαν ως τώρα την αρμοδιότητα και την συνέχιση των ενεργών συμβάσεων για τη συγκεκριμένη υπηρεσία και τέλος, υπάρχει η πρόβλεψη του νόμου για την κατανομή μέχρι του 2% των εσόδων των Περιφερειών από τους ΚΑΠ, για την άσκηση της αρμοδιότητας.

Φαίνεται να αναλογεί ένα ποσό της τάξεως των 430 ευρώ ανά χιλιόμετρο για τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, ωστόσο ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε πως η εφαρμογή του νόμου θα επιφέρει ένα τεράστιο αλαλούμ, μιας και άλλος φορέας θα συντηρεί, άλλος θα αποχιονίζει και άλλος θα κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων στους δρόμους. Για μικρούς Δήμους της Ηπείρου, η ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας θα σημάνει την υποχρέωση καθαρισμού εκατοντάδων χιλιομέτρων οδικού δικτύου.