ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας

Με ενημέρωση του Δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, για μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας, ξεκίνησε χθες η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.
Ειδικότερα, ο Δήμαρχος ενημερώνοντας το Σώμα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση όλων των αυτοδιοικητικών που έγινε στην Αθήνα παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλούνται από το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση.
«Το ενεργειακό κόστος έχει πολλαπλασιαστεί και για πολλούς δήμους η οικονομική κατάσταση γίνεται εφιαλτική. Πέρα από τους πόρους δόθηκαν υπήρξε η δέσμευση ότι θα υπάρξει ενίσχυση και στη διάρκεια του έτους» ανέφερε ο Δήμαρχος κάνοντας ειδική μνεία στο κόστος λειτουργίας των ΔΕΥΑ όπως και των Νομικών Προσώπων, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί.
Μετά το Πάσχα θα υπάρξει και νέα συνάντηση προκειμένου να είναι πλήρως καταγεγραμμένες οι πραγματικές ανάγκες των Δήμων.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Τρίτσης» στο οποίο καταγράφονται καθυστερήσεις στην ένταξη έργων και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει από το Υπουργείο ένας σαφής «οδικός χάρτης» για την ένταξη των έργων ή την μεταφορά τους στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σημειώνοντας ότι ζήτησε την εκπόνηση μελέτης για την πρόσβαση στο Δημοτικό Μουσείο, έργο που στη συνέχεια θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο.

Άλλα θέματα

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η αύξηση των πρώτων υλών και της ενέργειας έχει συνέπειες στα έργα που εκτελούνται, θέμα για το οποίο έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί.
«Η συνέχιση των έργων είναι επισφαλής και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται λύση», σημείωσε.
Επίσης έκανε γνωστό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθεί στα Γιάννενα κλιμάκιο της ΔΕΔΑ η οποία θα παρουσιάσει το έργο ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου και παράλληλα θα γίνει συντονισμός με τις υπηρεσίες του Δήμου για να προχωρήσουν οι εκσκαφές για την ανάπτυξη του δικτύου.

Ο Θ. Μπέγκας

Παράλληλα, ευθύνες στη δημοτική αρχή για τις μηδενικές επιδόσεις της σε σχέση με την ενεργειακή εξοικονόμηση επέρριψε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.
«Την ώρα που η κοινωνία στενάζει η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο το ολοκληρωμένο και εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης βιώσιμης ενέργειας που παρέλαβε. Αντίθετα, με τα λάθη, την ανικανότητα και τις παραλείψεις της, επιβαρύνει τις τσέπες των συμπολιτών μας αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Παράσταση φοιτητών

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε παράσταση από αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ειδικότερα οι φοιτητές ζήτησαν μείωση του εισιτηρίου του αστικού ΚΤΕΛ και της μηνιαίας κάρτας, δωρεάν μετακίνηση από και προς τους τόπους κατοικίας των φοιτητών το Πάσχα, να μην γίνουν διακοπές ρεύματος και νερού λόγω χρεών σε φοιτητές, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε ρεύμα, νερό και ίντερνετ, καθώς και μηνιαίο στεγαστικό επίδομα 300 ευρώ για κάθε φοιτητή που μένει σε ενοίκιο.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας