ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – Επόμενο βήμα η μετέπειτα αξιοποίηση του κτιρίου

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, μείωσε τις ανάγκες για εμβολιασμό και πλέον οι αρμόδιες αρχές καλούνται να αξιοποιήσουν σωστά το κτίριο – Στο τραπέζι των συζητήσεων και η πρόταση για την συγκέντρωση των διοικητικών υπηρεσιών των Κινητών Ομάδων Υγείας

 

 

Το επόμενο βήμα για τη συνέχιση της αξιοποίησης του κτιρίου που σήμερα στεγάζεται το Εμβολιαστικό Κέντρο στους Αμπελόκηπους, εξετάζουν ήδη οι υγειονομικές και όχι μόνο, υπηρεσίες της περιοχής των Ιωαννίνων.

Το Εμβολιαστικό Κέντρο, με τη λειτουργία του, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του αριθμού των εμβολιασμών στην κορύφωση της πανδημίας και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να λειτουργεί.

Υπενθυμίζουμε πως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς, που επιλύθηκε μερικώς, με την παραχώρηση της χρήσης στην Περιφέρεια Ηπείρου για τις ανάγκες υλοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της πανδημίας, αποτέλεσε μία απόφαση – ορόσημο, καθώς μετά από 15 περίπου χρόνια, το κτίριο κατέστη ξανά λειτουργικό.

Ωστόσο, με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, οι ανάγκες για τον εμβολιασμό έχουν μειωθεί σημαντικά και όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, αυτό που αναζητά ο Οργανισμός σε συνεργασία με το υποουργείο Υγείας, την 6η ΥΠΕ και τις τοπικές αρχές είναι η μετέπειτα αξιοποίηση και χρήση του κτιρίου, που δεν πρέπει να ξανακλείσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλέστηκε το Ioannina TV, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει «πέσει» και η πρόταση για την συγκέντρωση των διοικητικών υπηρεσιών των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), που φιλοξενούνται σήμερα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, στο Εμβολιαστικό Κέντρο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Οι χώροι του κτιρίου βέβαια υπερεπαρκούν για τη διοικητική οργάνωση και φιλοξενία των ΚΟΜΥ, και πιθανότατα γίνεται λόγος για την αξιοποίηση ενός ορόφου, ώστε ο δεύτερος να αξιοποιηθεί για άλλες ανάγκες.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα σε επίσκεψη του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Ζαούτη και ενδεχομένως και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Σημαντική προσφορά

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε πως οι Κινητές Ομάδες Υγείας, που συστάθηκαν στον πρώτο καιρό της πανδημίας συμπληρώνουν σε λίγο, τρία χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς.

Ειδικά στην περιοχή των Ιωαννίνων οι ΚΟΜΥ εξακολουθούν και σήμερα να παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα του εντοπισμού και της επιβεβαίωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, είτε στα σταθερά σημεία στην πλατεία και στους Αμπελόκηπους είτε στα δύο νοσοκομεία της πόλης, όπως όμως και κατά τόπους με τις εξορμήσεις τους σε όλο το νομό.

Η Αλίκη Πανίδη, συντονίστρια των ΚΟΜΥ στα Γιάννενα, μίλησε την Παρασκευή στο Ioannina TV και στάθηκε στην εξαιρετική οργάνωση της υπηρεσίας, που παρά την ύφεση στην οποία βρίσκεται η πανδημία εξακολουθεί να διενεργεί χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους (rapid test) σε καθημερινή βάση.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα διενεργήθηκαν από τις ΚΟΜΥ 6.500 τεστ. «Αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στην παρουσία μας στα δύο νοσοκομεία της πόλης, όπου καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας εντοπίσαμε χιλιάδες κρούσματα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, θωρακίζοντας και προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό, τα νοσοκομεία», ανέφερε η κα Πανίδη, επιβεβαιώνοντας, ότι σταδιακά εξετάζονται και πιθανοί άλλοι ρόλοι τους οποίους μπορούν να αναλάβουν οι ΚΟΜΥ.

Εξαιρετικά ενθαρρυντικό τέλος ως προς τα αποτελέσματα των ελέγχων για τον κορωνοϊό, είναι το χαμηλό ποσοστό θετικότητας στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε 1.500 τεστ που διενεργήθηκαν την Πέμπτη, εντοπίστηκαν μόλις 40 κρούσματα κορωνοϊού.