ΕΟΔΥ – «Σαρώνει» η γρίπη, στα ίδια επίπεδα ο κορωνοϊός

Κατά 130% αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα το ιικό φορτίο στα λύματα των Ιωαννίνων

 

Τη νέα επιδημιολογική έκθεση για τους ιούς του αναπνευστικού, δηλαδή τον SARS-CoV-2, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με αυτήν, στη χώρα μας για την εβδομάδα από 19 έως 25 Δεκεμβρίου, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου):

Καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα, με την αύξηση να αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Στις ηλικιακές ομάδες 0-4, 5-14 και άνω των 65 ετών ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας)

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη Covid-19:

Ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19 ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 109 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη Covid-19, καθώς και 137 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 56-96).

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας, ενώ η ποσοστιαία αναλογία των δύο υπο-παραλλαγών ΒQ.1 και BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5

Ακόμη μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75, ενώ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης:

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση, καθώς καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα αναφοράς.

Συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 51/2022 νοσηλεύτηκαν 24 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 3 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Ακόμη, συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 51/2022 αναλύθηκαν στα 2 κέντρα αναφοράς 150 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 149 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και το ένα (1%) ήταν στέλεχος τύπου Β. Από τα 149 στελέχη τύπου Α τα 147 (99%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 2 (1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09.

Τέλος, για τον αναπνευστικός συγκυτιακό ιό – RSV, η θετικότητα αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Το ιικό φορτίο στα λύματα των Ιωαννίνων

Εν τω μεταξύ, οι εργαστηριακοί έλεγχοι στα αστικά λύματα που γίνονται υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ αποτελούν και τους μοναδικούς για τους οποίους δίνονται αναλυτικά στοιχεία, στις νέες εβδομαδιαίες εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού.

Ο ΕΟΔΥ, δημοσιοποίησε χθες αναλυτικά στοιχεία για τα λύματα καθώς και για τις μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το διάστημα από 19 μέχρι 25 Δεκεμβρίου στην πόλη των Ιωαννίνων καταγράφηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατά 130% που αποτελεί και την μεγαλύτερη στις πόλεις όπου γίνονται ανάλογες αναλύσεις.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας