Eπισπεύδονται οι διαδικασίες για κάλπες στις 25 Ιουνίου

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες παρέδωσαν τη διερευνητική εντολή και οι Αλ. Τσίπρας και Ν. Ανδρουλάκης – Την Κυριακή η ορκωμοσία της νέας Βουλής και την Δευτέρα η διάλυσή της – Τηλεφωνικά σήμερα, Τετάρτη, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

 

Η αντίστροφη μέτρηση για τις δεύτερες εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου, έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα οι σχετικές διαδικασίες επισπεύδονται.

Αρχικά, την Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια χθες οι Αλ. Τσίπρας και Ν. Ανδρουλάκης, δεν κράτησαν τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Έτσι, επισπεύδονται οι θεσμικές διαδικασίες και, πλέον, αναμένεται να εκδοθεί διορθωτικό προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα ορίζει ότι η νέα Βουλή που ανέδειξαν οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα συγκληθεί το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαΐου.

Eφόσον ολοκληρωθεί ο γύρος αναζήτησης των διερευνητικών εντολών χωρίς να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, ακολούθως αναμένονται οι κινήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής και ορκωμοσία υπηρεσιακής κυβέρνησης, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Πιο αναλυτικά, χθες το πρωί, δεν παρέλαβε τη δεύτερη διερευνητική εντολή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δεδομένου, όπως είπε, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

«Ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή δεδομένου ότι δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Έχετε τη δικαιοδοσία για το τι θα επακολουθήσει» είπε απευθυνόμενος στην Κ. Σακελλαροπούλου.

«Το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση τώρα θα τηρήσουμε όλοι αυτά που λέει το Σύνταγμα» ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πως «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ». Πρόσθεσε ακόμη πως προσωπικά αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα, αλλά αυτό για τον ίδιο – όπως είπε σημαίνει «στέκομαι και δίνω τη μάχη».

Υπενθυμίζεται ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου και της επέστρεψε τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης που του είχε αναθέσει το πρωί η ΠτΔ, δεδομένου, όπως είπε, ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή

Είχε προηγηθεί ο κύκλος τηλεφωνικών επικοινωνιών του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς στους οποίους και μετέφερε την πρόταση της κυβέρνησης να επιταχυνθεί η διαδικασία σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Χθες, Τρίτη, στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ακριβώς στις 18:30 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να παραλάβει την τρίτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Ανδρουλάκης όπως αναμενόταν επέστρεψε αμέσως την διερευνητική εντολή  λέγοντας, πως «η λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων, επιστρέφω άμεσα την διερευνητική εντολή», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη σύντομη συζήτηση του με την κα Σακελλαροπούλου κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολίασε ότι θα περάσουμε στην επόμενη λύση όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Σήμερα η συνομιλία των πολιτικών αρχηγών

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για προσφυγή στις κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Ο Αλ. Τσίπρας

Το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο μπορεί μεν να χαρακτήρισε «απρόσμενα οδυνηρό σοκ» το αποτέλεσμα των εκλογών για το κόμμα του, η ευθύνη όμως την οποία – όπως είπε – αναλαμβάνει ήταν μάλλον προσχηματική, καθώς την ίδια ώρα ισχυρίστηκε ότι οι επιλογές της κοινωνίας, ακόμα και όσων ψήφισαν τη ΝΔ, μπορεί να αποδειχθούν «οδυνηρές» και ότι «διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία».

«Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη – Συγγνώμη στους ανθρώπους που πληγώσαμε» ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου

«Φανταστείτε έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο, ηγεμόνα πρωθυπουργό» είπε, προσθέτοντας πως το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Πρόσθεσε ακόμη πως προσωπικά αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα, αλλά αυτό για τον ίδιο – όπως είπε σημαίνει «στέκομαι και δίνω τη μάχη». «Οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή απ’ το να σταθούμε στα πόδια στα μας». «Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο ‘αναλαμβάνω την ευθύνη’ σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Κι αυτό θα κάνω» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε πως ζητά συγγνώμη «από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ» και διαβεβαίωσε πως «θα δώσουμε μαζί τη μάχη για να μην έχουμε μία παντοδύναμη ανεξέλεγκτη κυβέρνηση, αλλά και να παραμείνει η αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».

Τέλος, αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του κόμματος.

Η συνεδρίαση θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στις 17:00.