Επόμενο βήμα, το νερό με… το δελτίο

Στα όρια συναγερμού το δίκτυο της ΔΕΥΑΙ – Μεγάλα προβλήματα στο νότιο τμήμα του λεκανοπεδίου – Υπομονή ως την Παρασκευή για να υποχωρήσει ο υδράργυρος

 

 

 

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μας ταλαιπωρήσει ο καύσωνας, ένας από εκείνους που έχουν ιστορικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα και με τις επιστημονικές αναλύσεις.

Ο υδράργυρος έχει ξεπεράσει προ πολλού το ψυχολογικό όριο των 40 βαθμών, σε κάποιες δε περιοχές της χώρας έχει σκαρφαλώσει πάνω και από τους 43.

Ελαφρώς καλύτερη από άλλες περιοχές όχι όμως και πολύ διαφορετική είναι η κατάσταση στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου δεν αναμένεται να καταρριφθεί το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας των 43 βαθμών που έχει καταγραφεί στα Γιάννενα, από την άλλη όμως ένα δεκαήμερο με θερμοκρασίες από 39-41 βαθμούς είναι μάλλον πολύ περισσότερο δύσκολο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μετεωρολογίας και πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα από σήμερα Τρίτη και μέχρι την Πέμπτη ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση μέχρι δύο βαθμούς και λίγο μεγαλύτερη από την Παρασκευή που θα αναπτυχθούν νεφώσεις και η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς.

Ωστόσο,  οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές στο υδροδοτικό σύστημα του λεκανοπεδίου και σε αυτό που καλύπτει το δίκτυο της ΔΕΥΑΙ αλλά και σε εκείνο του συνδέσμου ύδρευσης με πολλές περιοχές να καταγράφουν πολύωρες διακοπές στη διάρκεια της ημέρας.

Στα όρια του δήμου Ιωαννιτών και στο δίκτυο της ΔΕΥΑΙ τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στη ΔΕ Παμβώτιδας με τον κ. Μπαρτζώκα να επιβεβαιώνει εκτός από τις εκκλήσεις για συνετή χρήση του πόσιμου νερού ότι γίνονται ήδη συζητήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προγραμματισμένες διακοπές ανά περιοχή, ώστε να υπάρχει σχετική επάρκεια νερού στο δίκτυο σε όλες τις περιοχές, για κάποιες ώρες της ημέρας.

«Είναι αλήθεια ότι το συζητήσαμε και η εφαρμογή του θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες εάν δεν λυθεί με τα υπάρχοντα μέσα το πρόβλημα στο νότιο τμήμα του λεκανοπεδίου. Υπάρχουν κι άλλες περιοχές με προβλήματα όπως η Αγία Μαρίνα ή τα Μάρμαρα και το μόνο που μπορούμε να ζητήσουμε από τους πολίτες είναι να μην σπαταλούν το πόσιμο νερό για άλλες χρήσεις, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η βλάβη δεν ήταν της ΔΕΥΑΙ

Στο μεταξύ… άκυρος αποδείχθηκε πως ήταν ο συναγερμός της ΔΕΥΑΙ την Παρασκευή όταν διαπιστώθηκε πως σε αγροτική περιοχή στο Πέραμα μία μεγάλη έκταση είχε πλημμυρίσει, με συνέπεια να ξεκινήσουν εργασίες για τον εντοπισμό της διαρροής στο δίκτυο ύδρευσης.

Οι εργασίες διήρκεσαν μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου όταν διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα δεν αφορούσε το δίκτυο της ΔΕΥΑΙ, αλλά δίκτυο του ΤΟΕΒ που χρησιμοποιεί νερό για άρδευση.

Εξετάζει έκτακτα μέτρα και ο ΣΥΔΛΙ

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτων μέτρων όπου αυτό απαιτείται και από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης του Λεκανοπεδίου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΣ Γ. Αρλέτος.

«Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών και της ξηρασίας που επικρατούν παρατεταμένα αυτή την περίοδο και οι οποίες θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες, έχουν αυξηθεί υπερβολικά οι καταναλώσεις ύδατος και το υδροδοτικό σύστημα του Συνδέσμου φθάνει στο όριό του, με σοβαρό ενδεχόμενο να αρχίσουν σε διάφορες περιοχές, τις απογευματινές και βραδινές ώρες να εμφανίζονται προβλήματα υδροδότησης, ειδικά στην Αμπελιά και το Επισκοπικό

Παρακαλούνται οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες να περιορίσουν στο ελάχιστο την σπατάλη του νερού και να περιοριστούν μόνο στις ανάγκες ύδρευσης.

Σε περίπτωση που τα προβλήματα επιδεινωθούν, θα εξεταστεί η επιβολή έκτακτων μέτρων όπως αυτά ορίζονται.

«Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και έχουμε ευθύνη να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξοικονόμηση του. Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε σε αυτό», ανέφερε ο κ. Αρλέτος.

Έκκληση και από την «Ενότητα Πολιτών»

Έκκληση προς τους πολίτες για λελογισμένη χρήση του πόσιμου νερού, προκειμένου να μη στερηθεί κανένα νοικοκυριό το πολύτιμο αγαθό, ειδικά τις ημέρες του καύσωνα, απευθύνει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών».

«Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που προκύπτουν στην υδροδότηση του δήμου μας λόγω του παρατεταμένου καύσωνα η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», απευθύνει έκκληση σε όλους τους δημότες για λελογισμένη χρήση προκειμένου κανένα νοικοκυριό να μην στερηθεί αυτό το απαραίτητο δημόσιο αγαθό που ειδικά αυτές τις μέρες είναι υπερπολύτιμο.

Δωρεάν εμφιαλωμένα στο Πολυστάφυλο

Ο δήμος Ζηρού στο πλαίσιο της κοινωνικής μέριμνας, θα παρέχει εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους της Κοινότητας Πολυσταφύλου, όπου, λόγω της παρατεταμένης αύξησης της θερμοκρασίας αλλά και των αυξημένων αναγκών της εποχής, παρατηρείται σοβαρή έλλειψη νερού. Η παράδοση των εμφιαλωμένων νερών για πόση και μαγείρεμα, θα γίνει σήμερα Τρίτη 3 Αυγούστου από την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».

Παράλληλα ο δήμος Ζηρού ενισχύει διαρκώς με νερό που μεταφέρεται με υδροφόρες το τοπικό δίκτυο της συγκεκριμένης Κοινότητας, ώστε να καλύψει όσο περισσότερες ανάγκες μπορεί.

«Για μία ακόμη φορά απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους κατοίκους του δήμου, για λελογισμένη χρήση του νερού και από τους κατοίκους της Κοινότητας Πολυσταφύλου ζητάμε την κατανόησή και την υπομονή τους καθώς έχει  δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει εντός του Αυγούστου η ανόρυξη γεώτρησης, που ευελπιστούμε ότι θα δώσει δραστική λύση στο πρόβλημα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.