ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Επιστροφή στα θρανία σε συνθήκες κανονικότητας

Πρώτο κουδούνι για μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, χωρίς μάσκες και σελφ τεστ – Ευχές από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς για ολοκλήρωση της χρονιάς με τις ίδιες συνθήκες, χωρίς να χρειαστούν μέτρα ή τηλεκπαίδευση

 

Με τον καθιερωμένο αγιασμό που φέτος έγινε σε συνθήκες κανονικότητας ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, σε όλα τα σχολεία των Ιωαννίνων.

Οι μαθητές σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια γέμισαν τις σχολικές αυλές και δέχθηκαν τις ευχές όλων για πρόοδο και υγεία.

Η επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η πανδημία, με την κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή να είναι ικανοποιητική, αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό του αγιασμού που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας, με την επιστροφή των μαθητών στην εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας, το μεγαλύτερο της πόλης των Ιωαννίνων, ο Αγιασμός πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Ιωαννίνων, πατ. Θωμά Ανδρέου, που μετέφερε τις ευχές του μητροπολίτη κ.κ Μάξιμου που απουσιάζει στο εξωτερικό.

Τις ευχές τους για μία καλή σχολική χρονιά εξέφρασαν προς τους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Τσαμπαλάς.

Η κα Κεφάλα αναφέρθηκε επιγραμματικά στις παρεμβάσεις που χαρακτηρίζουν τη νέα σχολική χρονιά, οι οποίες έγιναν από το υπ. Παιδείας, ως μία προσπάθεια για ένα νέο, σύγχρονο σχολείο.

«Σημαντικές καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις όπως: χρονική επέκταση του ολοήμερου σχολείου, αναβάθμιση του περιεχομένου των βιβλίων και εισαγωγή νέων μαθημάτων, περισσότερες δημιουργικές δράσεις, νέα ψηφιακά εργαλεία, χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς, είναι μόνο κάποιες από τις παρεμβάσεις που υποσχεθήκαμε, υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε για το σχολείο του αύριο.

Οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνουν και δικό μας μέλημα η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη ανταπόκριση. Η φετινή χρονιά θα είναι σίγουρα ξεχωριστή, απαλλαγμένη από τα άγχη των δυσλειτουργιών της πανδημίας και σε κάθε περίπτωση ελπιδοφόρα και γεμάτη προοπτικές. Είμαστε και θα παραμείνουμε με συνέπεια δίπλα σας, καθώς η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας αποτελεί διαρκή στόχο και σκοπό για την Κυβέρνησή μας», ανέφερε η κα Κεφάλα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στους μαθητές των σχολείων της Ακαδημίας μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου για καλή σχολική χρονιά και τόνισε ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα στα σχολεία καθ’ όλη την διάρκεια του έτους για την επίλυση όποιου προβλήματος ανακύψει.

Στους μαθητές απευθύνθηκε και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς δίνοντας τις ευχές του ενώ έκανε γνωστό ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση του αύλειου χώρου της Ακαδημίας.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με γραπτή του δήλωση εύχεται «καλή χρονιά» σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

«Η φετινή χρονιά ξεκινά με συνθήκες κανονικότητας κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για όλους. Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι να ολοκληρωθεί με τις ίδιες συνθήκες, χωρίς να χρειαστούν μέτρα ή τηλεκπαίδευση. Η δια ζώσης διδασκαλία είναι κάτι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Εύχομαι στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας καλή χρονιά. Ο Δήμος θα είναι βρίσκεται δίπλα στα σχολεία και με συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε όποιο πρόβλημα ανακύψει τους επόμενους μήνες και ειδικά τον χειμώνα που λόγω της γενικότερης κατάστασης και της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να είναι δύσκολος» τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Στο Πρότυπο Λύκειο

της Ζωσιμαίας

Παράλληλα, το πρωί της Δευτέρας, στο Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων δεκάδες μαθητές και μαθήτριες άκουσαν το πρώτο κουδούνι.

Παρόντες για να τους ευχηθούν εκπρόσωποι αρχών και φορέων που ευχήθηκαν στα παιδιά καλή σχολική χρονιά. Πρώτα έγινε ο αγιασμός και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων.

Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας καλωσόρισε τα παιδιά και τους ευχήθηκε αφενός καλή αρχή στους μαθητές της 1ης Λυκείου, ενώ δύναμη και αντοχή ευχήθηκε στους μαθητές της Γ’ Λυκείου που μπαίνουν και επίσημα στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις και τους περιμένει μια κοπιαστική χρονιά. Ο διευθυντής απέσπασε θερμό χειροκρότημα όταν αναφέρθηκε στην ιστορία του σχολείου και στις επιτυχίες που κάθε χρόνο σημειώνουν οι μαθητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Παρόντες μεταξύ άλλων στον αγιασμό εκπρόσωποι της περιφερειακής διεύθυνσης ενώ την δημοτική αρχή εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Πήχας που όπως ανέφερε η παρουσία του στη Ζωσιμαία του θύμισε τα δικά του χρόνια όταν εκείνος ήταν μαθητής στο ίδιο κτήριο.  Αμέσως μετά τον αγιασμό τα παιδιά μπήκαν στις αίθουσες προκειμένου να πάρουν τα βιβλία και το πρόγραμμα.

Μηνύματα

Γραπτά μηνύματα απέστειλαν, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και πολιτικοί και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, όπως επίσης και δημοτικές παρατάξεις.

Ειδικότερα, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Μερόπη Τζούφη, αναφέρει στο μήνυμά της: «Με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας των σχολείων, εύχομαι καλή και δημιουργική σχολική χρονιά στις μαθήτριες και τους μαθητές, στους καθηγητές και στους δασκάλους, σε όλους τους εργαζόμενους των σχολικών μονάδων και των υπηρεσιών της εκπαίδευσης, και φυσικά στους γονείς.

Σε μια ακόμη δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης, οφείλουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας για να βγούμε υγιείς και δυνατοί, παρά την έλλειψη κατάλληλων μέτρων από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. Δεν επιτρέπεται τα σχολεία να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου. Αντί για διάτρητα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τα σχολεία. Ελπίζω και εύχομαι να εξελιχθεί ομαλά για όλες και όλους η φετινή σχολική χρονιά και το ταξίδι της γνώσης να πραγματοποιηθεί χωρίς αναταράξεις μέσα σε ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία και φιλόξενο για όλα τα παιδιά».

Επίσης με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης και βουλευτής Άρτας, Γιώργος Στύλιος αναφέρθηκε στους τρόπους στήριξης της Πολιτείας προς τους εκπαιδευτικούς.

«Το ξεκίνημα μιας σχολικής χρονιάς είναι η αρχή μιας νέας περιόδου μάθησης και δημιουργίας. Ένας νέος λαμβάνοντας νέες γνώσεις, ανεβαίνει ψηλότερα και βλέπει μακρύτερα. Ειδικά φέτος, η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει τα σχολεία μας ετοιμότερα από ποτέ. Ενισχυμένα με 88 νέους εκπαιδευτικούς, και με καινούργιες δομές ειδικής εκπαίδευσης, που βοηθούν ουσιαστικά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να αποκτήσουν ισότιμη εκπαίδευση και ευκαιρίες. Μετά από περισσότερο από μία δεκαετία χωρίς διορισμούς, η κυβέρνηση όπως είχε δεσμευτεί ενισχύει στην πράξη τα σχολεία μας και στέκεται δίπλα στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους. Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρήστος Ντακαλέτσης σημειώνει: «Χρέος όλων ημών όσων μετέχουμε με διαφορετικούς ρόλους στη διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι να καταστεί ποιοτικότερο το εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε οι μαθητές να μπορούν να υλοποιήσουν τους στόχους τους, να διευρύνουν τις δεξιότητες και να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.

Ο ρόλος της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες των τελευταίων χρόνων, οι Δήμοι εξασφάλισαν τα χρήματα για τη θέρμανση των σχολείων αλλά και επιπλέον πόρους για την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Δήμοι της Ηπείρου κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες για τη συντήρηση των κτιρίων και τον εξωραϊσμό αύλειων χώρων. Σήμερα τέλος, η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση στέκεται διεκδικητικά απέναντι στην πολιτεία προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επιπλέον πόροι που είναι απαραίτητοι για τα αυξημένα κόστη της ενέργειας και της θέρμανσης όλων των σχολείων αλλά και για ανάγκες, όπως η καθαριότητα των σχολικών μονάδων, δεδομένου μεταξύ άλλων ότι διευρύνεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των ολοήμερων σχολείων. Με τη δέσμευση ότι θα βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας, εύχομαι καλή αρχή σε όλους».

Οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Εξάλλου, ευχές για μια καλή, αποδοτική και ασφαλή σχολική χρονιά, απεύθυνε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, με αφορμή τη σημερινή τελετή του αγιασμού.

Ο κ. Μπέγκας συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Ανατολής και στελέχη της παράταξης βρέθηκε στο 4ο δημοτικό Ανατολής.

«Η παιδεία πρέπει να είναι η μεγαλύτερη επένδυση για μια χώρα, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Οι νέες γενιές είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και εμείς οφείλουμε να τους δώσουμε όσα περισσότερα εφόδια μπορούμε. Τα παιδιά μας πρέπει να αγωνίζονται, να ονειρεύονται, να θέτουν στόχους και να τολμούν. Η σχολική κοινότητα και κυρίως οι ίδιοι οι μαθητές οφείλουν να στέκονται αλληλέγγυοι στο πλευρό των συμμαθητών, καταπολεμώντας εκ των έσω και εξοβελίζοντας τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας. Εμείς είμαστε εδώ για να τους στηρίζουμε και να τους ενισχύουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας, ενώ πρόσθεσε πως «όλοι μαζί, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να συντηρήσουμε μία ποιότητα στα σχολικά κτίρια, την ποιότητα του δημόσιου χώρου που εν τέλει είναι η ποιότητα της ζωής μας, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η οργανωμένη Πολιτεία και κατ’ επέκταση ο δήμος Ιωαννιτών οφείλει σε αυτή τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά με προκλήσεις όπως η πανδημία αλλά και η ενεργειακή κρίση, να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευθύνη τα πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν.

«Η παράταξή μας, μέσα και από την σημερινή συμβολική παρουσία των μελών της στον αγιασμό των σχολείων, δηλώνει παρούσα από τον θεσμικό της ρόλο σε οτιδήποτε χρειαστεί η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως έπραξε άλλωστε και όλα τα προηγούμενα χρόνια», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Σε ανακοίνωση της παράταξης «Ιωάννινα 2023», αναφέρονται τα εξής: «Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι μια καινούργια αρχή, για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ευχόμαστε στις μαθήτριες και στους μαθητές, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους με αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα, υπευθυνότητα και αισιοδοξία.

Στους εκπαιδευτικούς, που έχουν αναλάβει τη σπουδαία και καθοριστική ευθύνη για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, ευχόμαστε αντοχή και ψυχική δύναμη. Στους γονείς, υπομονή και πίστη στις δυνάμεις των παιδιών τους. Καλή, δημιουργική χρονιά, με υγεία σε όλους».

Η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Μαθητές, δάσκαλοι και γονείς, όλοι δίνουν το παρόν στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2022-2023 και όλοι μαζί θα δώσουν τον αγώνα, έτσι ώστε τα πράγματα στον χώρο της εκπαίδευσης να είναι όσο το δυνατόν ευκολότερα και οι αντιξοότητες να είναι ελαχιστοποιημένες.

Η ευχή μας είναι η νέα χρονιά να είναι απαλλαγμένη απο προβλήματα, όπως εκείνο της πανδημίας και όλα να ξαναποκτήσουν την ηρεμία, έτσι ώστε όλα τα ζητήματα εκπαίδευσης να μπούν στην κανονικότητα που απαιτείται, για να γίνει η μετάδοση γνώσεων ευχερέστερη και καλύτερη. Ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της Νίκος Γκόντας και οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της παράταξης στο Δήμο Ιωαννιτών, εύχονται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά».

Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη «Γιάννενα Τώρα», στην οποία αναφέρονται και τα εξής: «Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας συναρπαστικής διαδρομής προς την κατάκτηση της γνώσης, η οποία συνοδεύεται από όνειρα, στόχους και πολλές νέες προκλήσεις για όλους τους μαθητές.

Αναλογιζόμενοι τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν μαθητές και γονείς, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, με σθένος και περίσσια ευθύνη, οι εκπαιδευτικοί έφεραν εις πέρας τις παρελθούσες σχολικές χρονιές με τηλεκπαίδευση, ευελπιστούμε η φετινή σχολική χρονιά να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και η εκπαίδευση να γίνει όπως πραγματικά οφείλει, μέσα από διά ζώσης εκπαιδευτικές διαδικασίες. Στο νέο αυτό ξεκίνημα, η παράταξή μας εκτός από τις θερμές ευχές για μία δημιουργική και ευχάριστη σχολική χρονιά, θέλει να σας βεβαιώσει ότι με όσες δυνάμεις διαθέτει, θα είναι αρωγός στο έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας και άοκνο στήριγμα των μαθητών και γονέων. Καλή σχολική χρόνια και καλή πρόοδο».

 

Βασίλης Λούπας