ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Φορείς, επαγγελματίες και Σωματεία στηρίζουν την απεργία

Πληθαίνουν οι φορείς, τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι επαγγελματικοί κλάδοι, που θα συμμετέχουν στην γενική, πανελλαδική απεργία της 9ης Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό και με κυρίαρχο προς αντιμετώπιση ζήτημα το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγεία που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, προσέρχεται και συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση της προσεχούς Τετάρτης 9 Νοεμβρίου, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Και οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση σε μία περίοδο που το εν λόγω νομοσχέδιο προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις, αν και είναι δεδομένο, όπως παραδέχθηκε άλλωστε και ο Γεν. Γραμματέας της ΕΙΝΗ Χαρ. Παππάς, ότι ένας σημαντικός αριθμός των συνδικαλιστικών ενώσεων μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, υποστηρίζουν βασικές του διατάξεις.

Για την ΕΙΝΗ όμως, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς το νέο νομοσχέδιο έρχεται να βάλει την «ταφόπλακα» στο ΕΣΥ, αφού καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να λειτουργούν και ως ιδιώτες γιατροί, ενώ από την άλλη δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης στα νοσοκομείο.

«Όλα αυτά έρχονται μετά το νομοσχέδιο για τα απογευματινά ιατρεία και αυτό θεωρούμε, ότι δεν είναι τυχαίο, αλλά μία ακολουθία γεγονότων που αλλοιώνουν το χαρακτήρα του ΕΣΥ. Ως νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, να μην υπάρξει καμία σκέψη για κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο, να καταργηθούν τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, να προχωρήσουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί συνάδελφοί μας, να πληρωθούν οι απλήρωτες εφημερίες και να ενταχθεί το επάγγελμα στα βαρέα και ανθυγιεινά», ανέφερε ο κ. Παππάς.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

Παράλληλα, μετά από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ανακοινώσεις συμμετοχής στην απεργία, εξέδωσαν χθες και οι δημοσιογραφικές ενώσεις και συγκεκριμένα, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την υγειονομική αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές πρακτικές που, όχι μόνο περιορίζουν και φαλκιδεύουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργούν και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα.

«Το τελευταίο διάστημα όχι μόνο οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αλλά το σύνολο της  ελληνικής κοινωνίας, βιώνουμε μια σειρά αλλεπάλληλων αυξήσεων στο κόστος στέγασης, ενέργειας, καυσίμων, τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης κλπ. Αυξήσεις που έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 12%, δημιουργώντας μία ασφυκτική κατάσταση, που έρχεται να προστεθεί στη υγειονομική κρίση της πανδημίας και την δεκαετή κρίση των Μνημονίων. Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα και απεργούμε από τις 05.00 π.μ. της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου έως τις 05.00 π.μ. της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργασιακού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όχι μόνο στον κλάδο των ΜΜΕ αλλά και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Παράλληλα και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κατά την Συνεδρίαση της 2ας Νοεμβρίου αποφάσισε την αποχή των μελών του από την άσκηση όλων των καθηκόντων τους, την 9η Νοεμβρίου του έτους 2022, ημέρα Γενικής Πανελλαδικής απεργίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου ορισμένα από τα αιτήματα είναι: η κατάργηση των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, η θέσπιση αφορολογήτου μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, η αναστολή επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, η αποτροπή κατάργησης δικαστικών σχηματισμών, η λήψη μέτρων καταπολέμησης της ακρίβειας και προστασίας των πολιτών και η δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Στην απεργία της Τετάρτης θα συμμετέχει και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Όπως σημειώνει «παρακολουθώντας τους τελευταίους μήνες τη ραγδαία εξελισσόμενη ακρίβεια των βασικών κοινωνικών αγαθών με τη διαρκή άνοδο του πληθωρισμού, την αύξηση στις τιμές των οδοντιατρικών υλικών και του ενεργειακού κόστους συντήρησης του ιδιωτικού οδοντιατρείου, την ανύπαρκτη μέριμνα του κράτους για τη στοματική υγεία των πολιτών του και τη δυσχερή οικονομική θέση των εργαζομένων, των ελευθέρων επαγγελματιών και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με ομόφωνη απόφαση του στηρίζει τις διαμαρτυρίες όλων των θεσμικών φορέων με αποκορύφωμα την24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου».

Το Εργατικό Κέντρο

Κάλεσμα για συμμετοχή όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων στην πορεία και συγκέντρωση που διοργανώνει την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

«Η απεργία του Νοέμβρη είναι σημαντικός αγωνιστικός σταθμός για να σταματήσει το αίσχος της κυβερνητικής παρέμβασης στον κατώτερο μισθό. Η υπογραφή και το ύψος του κατώτερου μισθού να καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Απαιτούμε, 825 ευρώ κατώτερο μισθό στον Ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στο Δημόσιο τομέα, συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς με βάση την αύξηση του πληθωρισμού, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες, επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της συρροής και της μετενέργειας των Συμβάσεων»΄, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στις 10.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος

Σε ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους εμπόρους, τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες της πόλης, για κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης 9 Νοέμβρη.

«Τα μεγάλα λόγια για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας που δήθεν «μας ευνοεί όλους» αποδεικνύονται ψεύτικα. Πολύ μικρό το αντίκτυπο του τουρισμού στου μικρούς εμπόρους. Πέρα από λίγους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η τουριστική ανάπτυξη ευνοεί μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα που απορροφούν όλη την κίνηση. Η πολυδιαφημιζόμενη «αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης» το μόνο που φέρνει είναι αυξήσεις στα ενοίκια και το κόστος συντήρησης των επιχειρήσεών μας. Με χρήματα των φόρων μας και των δημοτικών τελών πραγματοποιούνται παρεμβάσεις που πάλι θα ευνοήσουν τους ισχυρούς του Τουριστικού κλάδου και τα μονοπώλια του εμπορίου. Οι μικροί επαγγελματίες έχουμε ριζώσει μέσα στα μαγαζιά μας. Δουλεύουμε 12 και 14 ώρες την ημέρα για να μας μένει ένα μεροκάματο στην καλύτερη περίπτωση. Μας λένε «να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί για να επιβιώσετε, να εκσυγχρονιστείτε». Η αλήθεια είναι όμως πως η ανταγωνιστικότητα μας ρίχνει στο γήπεδο με το παιχνίδι στημένο…», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Η Ταξική Ενότητα

Εξάλλου, ως προάγγελο της συμμετοχής στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της 9ης Νοεμβρίου αντιμετωπίζουν στην Ταξική Ενότητα Ιωαννίνων, τη σημερινή εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο.

Μία εκδήλωση που είναι αφιερωμένη και έχει ως προσκολλημένους εργαζόμενους στην εταιρεία Μαλαματίνα, που βρίσκονται στον τρίτο μήνα των κινητοποιήσεών τους, μετά τις απολύσεις και τις υπογραφές ατομικές συμβάσεων, στις οποίες προχώρησε η εταιρεία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, όπως ανέφερε η Λίνα Νέζου, στις 19.00 του Σαββάτου στο Εργατικό Κέντρο, και εκεί εκτός από την περιγραφή της κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι θα αναλυθεί και η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και θα γίνει ο συντονισμός της δράσης και συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

Ακόμη, κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία, απευθύνει και το Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων νομού Ιωαννίνων.

«Στις 9 Νοέμβρη να νεκρώσει κάθε γιαπί, κάθε εργοτάξιο, κάθε χώρος δουλειάς. Να ενώσουμε τη δύναμή μας με χιλιάδες άλλους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους στη γενική απεργία και να δείξουμε στην κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία ότι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να περιμένουμε τον «δύσκολο χειμώνα» που μας ετοιμάζουν», σημειώνει το Συνδικάτο.

Βασίλης Λούπας