ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Κινητοποίηση για το νομοσχέδιο για το νερό

Μέτωπο με κοινό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το νερό, έχουν δημιουργήσει κόμματα, φορείς και οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ της χώρας, μεταξύ αυτών και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων.
Στο ίδιο μήκος κύματος Δήμοι και Φορείς Διαχείρισης, καθώς και εκείνοι δεν συντάσσονται με τα σχέδια της κυβέρνησης και τις αλλαγές.
Τη Δευτέρα το πρωί, σε συνέχεια άλλων κινητοποιήσεων που είχαν γίνει την προηγούμενη εβδομάδα,  οι εργαζόμενοι βρέθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης και για ακόμη μια φορά δήλωσαν την αντίθεσή τους στα επιχειρούμενα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με την αλλαγή και την μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Τάσσονται κατά των κυβερνητικών σχεδίων και ζητούν να σταματήσει η συζήτηση και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι δεν θα υποχωρήσουν και δεν θα επιτρέψουν την όποια «ιδιωτικοποίηση» της χρήσης του νερού.
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων μίλησε για την ανάγκη διατήρησης του νερού ως κοινωνικό αγαθό ενώ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ώστε το νερό να φτάνει σε κάθε πολίτη.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μερόπη Τζούφη, ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας και από πλευράς του ΚΚΕ η Όλυ Τσουμάνη επισημαίνοντας την ανάγκη κοινού αγώνα ώστε το κοινωνικό αγαθό να παραμείνει στην διάθεση όλων των πολιτών.
Από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «στην ΔΕΥΑΙ υπάρχει μείωση του μόνιμου προσωπικού κατά 50%, σε σχέση με τη δεκαετία του 2000, ενώ ο όγκος των εργασιών έχει αυξηθεί πάνω από 50%.
Οι μισθοί των εργαζομένων έχουν μειωθεί από το 2009 κατά 45% περίπου» και συνέχισε λέγοντας:  «ενισχύουμε τον αγώνα για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, προσλήψεις, χωρίς την παρουσία εργολάβων. Απαιτούμε να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε η διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αφορούν την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας σε κάθε διαμέρισμα να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους», κατέληξε.
Το ΚΚΕ
Εξάλλου, το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, έρχεται να δημιουργήσει μία νέα Ρυθμιστική Αρχή υδάτων και αστικών αποβλήτων, με στόχο την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, και να βαθύνει την εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως ανέφερε χθες, η Μαρία Αντωνακάκη, μέλος του γραφείου περιοχής του ΚΚΕ.
«Η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το ήδη ακριβό νερό για τα λαϊκά νοικοκυριά αλλά και την αγροτική παραγωγή που στενάζει ήδη από τα τεράστια κόστη παραγωγής. Θα φέρει νοικοκυριά χωρίς πρόσβαση σε ύδρευση, κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια του λαού, τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις υπηρεσίες-επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έχουν βάλει το λιθαράκι τους στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού. Τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν κανέναν. «Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του νερού» φωνάζουν οι τοπικοί του βουλευτές, την ώρα που οι ίδιοι εφάρμοσαν ως Κυβέρνηση την πολιτική που μας έφερε εδώ.
Συνένοχη και η δημοτική αρχή, αυτή και οι προηγούμενες, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια, προχώρησαν παραπέρα την ιδιωτικοποίηση του νερού, προωθώντας και στηρίζοντας όλες τις παραπάνω αντιδραστικές εξελίξεις», ανέφερε η κα Αντωνακάκη, μεταξύ άλλων.
Συζήτηση για τους καλλιτέχνες
Εξάλλου, η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Τρίτη στις 19.00 στο Habbit Cafe, ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με κεντρικό ομιλητή τον Διονύση Τσακνή, τραγουδοποιό και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας του ΚΚΕ.
Θέμα της συζήτησης θα είναι «μαζί με τους καλλιτέχνες ορθώνουμε φωνή- Παλεύουμε να μείνει η τέχνη ζωντανή». Παρεμβάσεις θα κάνουν επίσης ο Βασίλης Παπαγεωργίου, μουσικός και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στα Ιωάννινα και ο Γιώργος Πρέντζας, υποψήφιος περιφερειάρχης με την Λαϊκή Συσπείρωση στην Ήπειρο.
Αμφότεροι έδωσαν το πολιτικό στίγμα της σημερινής εκδήλωσης, διατυπώνοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο που αφορά στους καλλιτέχνες.