ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Κινητοποίηση για την ανάκληση της απόλυσης 40 σχολικών καθαριστριών

«Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, αποφάσισε στην Οικονομική Επιτροπή, να απολύσει 40 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες και σα να μην έφτανε αυτό, αποφάσισε να μετατρέψει τις συμβάσεις από πλήρη σε μερική απασχόληση σε 25 ακόμα σχολικές καθαρίστριες.
Το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί μόλις 92 εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης για τις σχολικές μονάδες ενός από τους 10 μεγάλους Δήμους της Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι για ακόμα μια φορά Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση βάζουν στο ζύγι κόστους οφέλους βασικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες όπως οι υγειονομικές συνθήκες των σχολικών μονάδων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών νομού Ιωαννίνων.
Παράλληλα η Επιτροπή σημειώνει πως «η δημοτική αρχή επικαλέστηκε την έλλειψη χρημάτων εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου λες και οι άνεργες καθαρίστριες δεν πρέπει να ζεστάνουν τα σπίτια τους με το πανάκριβο πετρέλαιο. Καταλάβαμε μέχρι και η τελευταία από εμάς, πως οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες που ακούμε, προσαρμόζονται κάθε φορά με τρόπο που να δικαιολογούν απολύσεις και όχι προσλήψεις» και καλεί όλες τις σχολικές καθαρίστριες, τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς στην κινητοποίηση που θα γίνει σήμερα Πέμπτη στις 10.00 το πρωί στο Δημαρχείο για την ανάκληση των απολύσεων.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ
Να πάρουν πίσω τις 40 καθαρίστριες ζητά και η πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ Ιωαννίνων Τίνα Ζέκα λέγοντας ότι η δημοτική αρχή αλλού δίνει χρήματα αλλά για την καθαριότητα και την ασφάλεια των παιδιών δεν τα δίνει.
«Η απόλυση των 40 καθαριστριών με την αιτιολόγηση ότι δεν υπάρχουν πλέον υγειονομικά πρωτόκολλα εκθέτει τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων. Ούτε πέρυσι, όταν αποφάσιζαν να προσλάβουν 166 σχολικές καθαρίστριες υπήρχαν. Και πέρυσι με τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα αρρώστησαν πάνω από 90 εργαζόμενες. Και είχαμε και βαριές περιπτώσεις. Και ήταν βδομάδες που η Δημοτική Αρχή ήταν σε πλήρες αδιέξοδο για τον καθαρισμό των σχολείων. Με δεδομένο δηλαδή ότι ούτε οι 166 εργαζόμενοι ήταν αρκετοί, το ταμείο τώρα είναι μείον», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Και ο Σύλλογος καλεί στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στις 10:00 μπροστά στο Δημαρχείο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.
Επίσης με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ιωαννίνων καταδικάζει με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο την απόλυση των 40 καθαριστριών και την μετατροπή των συμβάσεων για 25 επιπλέον εργαζόμενες από πλήρη σε μερική απασχόληση.
«Στα μέσα του καλοκαιριού χωρίς καμία προειδοποίηση και για να προλάβει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων η δημοτική αρχή του κ. Ελισάφ και των συνεργαζόμενων παρατάξεων των κ.κ. Μπαρτζιώκα και Γκόντα στέλνει στην ανεργία 40 εργαζόμενες και περικόπτει το εισόδημα σε άλλες 25. Εντελώς αυθαίρετα  και ανεύθυνα στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που συστάθηκε με τις αντιδημοκρατικές τροπολογίες Θεοδωρικάκου επιλέγει τις απολύσεις και την ελλιπή εξυπηρέτηση των αναγκών των σχολείων στην καθαριότητα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπόλογη για την αδιαφορία στο συγκεκριμένο ζήτημα  και τη γενικότερη υποχρηματοδότηση των δήμων. Καλώντας τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει την απόφασή της, καλούμε επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί απέναντι στις άδικες απολύσεις των εργαζομένων και όλους τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των καθαριστριών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Το ΚΚΕ
Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η δημοτική αρχή έχει και άλλη επιλογή, να εναντιωθεί στην πολιτική που υποβαθμίζει τις λαϊκές ανάγκες και να διεκδικήσει έργα που να τις υπηρετούν. Συνειδητά ωστόσο επιλέγει να δαπανήσει χιλιάδες ευρώ σε συμβούλους για τα έργα, να δώσει εκατομμύρια για μία ακόμη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας κλπ. Έργα που ούτως η άλλως ο ίδιος ο λαός πληρώνει από τη φορολογία την ίδια ώρα που και ο δήμος τον  ξαναφορολογεί μέσω των ανταποδοτικών του ΤΑΠ κλπ. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των γονιών για άμεσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα των σχολείων. Να μην απολυθεί καμία καθαρίστρια».
Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, έχει χρήματα για συμβούλου αλλά δεν έχει για καθαρίστριες ανέφερε παράλληλα, η Όλυ Τσουμάνη εκ μέρους του ΚΚΕ.
Η κα. Τσουμάνη εξαπέλυσε σκληρή κριτική κατά της απόφασης της δημοτικής αρχής και τάχτηκε υπέρ των καθαριστριών ζητώντας να επιστρέψουν στην εργασία τους και να γίνει ανάκληση της απόφασης της οικονομικής επιτροπής. «Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει πίσω τώρα τις απολύσεις! Να προσλάβει με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα επιπλέον επαρκή αριθμό σχολικών καθαριστριών. Καλούμε όλους να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη 10πμ στο Δημαρχείο.
Η Ενότητα Πολιτών
Ανακοίνωση για την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τις σχολικές καθαρίστριες εξέδωσε χθες και η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα».
Στην ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο στόχος αυτού του σκόπιμου αιφνιδιασμού είναι γνωστός. Να μην έχουν τα μέλη της οικονομικής επιτροπής τον χρόνο που απαιτείται για να μελετήσουν τις εισηγήσεις ώστε να «γλιτώσει» η δημοτική αρχή την κριτική. Πέραν όμως των θεσμικών ατοπημάτων στα οποία η Διοίκηση του δήμου παίρνει άνετα το πρώτο βραβείο, υπάρχει και η κοινωνική διάσταση του θέματος.
Πως είναι δυνατόν σε μια χρονιά που τα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργούν πλέον μέχρι τις 5.30 το απόγευμα και που οι ανάγκες καθαρισμού των σχολικών μονάδων θα είναι και πάλι αυξημένες, αφού ο covid-19 όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε αλλά καταμεσής του καλοκαιριού δηλώνει δυναμικά παρών η δημοτική αρχή περικόπτει τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών; Χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, το επιχείρημα που ακούστηκε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών στην χθεσινή συνεδρίαση, είναι πως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την μισθοδοσία των καθαριστριών. Κονδύλια για στρατιές συμβούλων και απ’ ευθείας αναθέσεις σε ημετέρους υπάρχουν όμως και με το παραπάνω για τη δημοτική αρχή. Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» καταψήφισε την εισήγηση και καλεί τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω την απόφασή της, στηρίζοντας όποια μορφή αγώνα αποφασίσουν οι σχολικές καθαρίστριες του δήμου μας».
Η Ένωση Γονέων
Τέλος, ανακοίνωση για το ίδιο θέμα είχαμε χθες και από την Ένωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών.
Σε αυτή σημειώνονται και τα εξής: «Στεκόμαστε σταθερά αλληλέγγυοι στον αγώνα των καθαριστριών γνωρίζοντας  ότι οι καθαρίστριες των σχολείων  του Δήμου, ενώ «δίνουν την ψυχή τους» για να κρατηθούν τα σχολεία καθαρά, εργάζονται με διαρκείς συμβάσεις ομηρίας, που αρχίζουν και τελειώνουν με τη σχολική χρονιά. Προσλαμβάνονται με άθλιους μισθούς που το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων όπως είναι οι αίθουσες εργαστηρίων, οι βοηθητικοί και αύλειοι χώροι, τα γραφεία διδασκόντων, οι τουαλέτες. Παράλληλα τους στερούνται στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως άδειες, ωράριο κ.λπ. ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχει ανεπάρκεια σε μέτρα προστασίας. Ειδικότερα το τελευταίο έχει συντελέσει στο να νοσήσουν, μόνο την περασμένη σχολική χρονιά, 93 καθαρίστριες».