ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Μείζον ζήτημα η υποστελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης

Την έντονη δυσαρέσκειά τους, αλλά κυρίως την αγωνία τους, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες δόμησης στην αυτοδιοίκηση, έχοντας στο πλευρό τους, τα συνδικαλιστικά στελέχη και τους εκπροσώπους καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και 15 ημέρες με απόφαση των Ομοσπονδιών της ΕΜΔΥΔΑΣ και των Μηχανικών ΠΕ και ΤΕ του Δημοσίου έχουν ένα κυρίαρχο ζήτημα ως προμετωπίδα, που κάθε άλλο παρά συντεχνιακό είναι και αφορά την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Η Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του δήμου Ιωαννιτών είναι ίσως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της δραματικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών αυτών, αφού από το 2010 και την εφαρμογή του «Καλλικράτη», μέχρι σήμερα, έχει υποστεί μία αφαίμαξη στελεχιακού δυναμικού σε ποσοστό σχεδόν 70%.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο Κων. Παππάς, μηχανικός στη Διεύθυνση Πολεοδομίας, του δήμου Ιωαννιτών, ότι από τους 80 υπαλλήλους στις αρχές της δεκαετίας του 2010, στις ίδιες υπηρεσίες δόμησης σήμερα εργάζονται μόλις 23, ενώ σύντομα ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί κι άλλο, λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και της εφαρμογής του μέτρου της κινητικότητας. Η τελευταία πρόσληψη παράλληλα στην Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του δήμου Ιωαννιτών καταγράφεται στο μακρινό 1999!

«Ο αριθμός των υπαλλήλων στη Διεύθυνση είναι ελάχιστος σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες. Αυτή τη στιγμή δεν εκδίδονται άδειες, υπάρχουν καθημερινές αντιπαραθέσεις με πολίτες που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται, όπως επίσης και με συναδέλφους μηχανικούς, που βλέπουν και τη δική τους δουλειά να καθυστερεί, ενώ υπάρχει και ζήτημα υπηρεσιακό, καθώς αδυνατούμε να καλύψουμε το εύλογο χρονικό διάστημα για τις ενέργειές μας, που απαιτεί ο Νόμος, επομένως, βρισκόμαστε εκτεθειμένοι», ανέφερε ο κ. Παππάς, τονίζοντας πως αποτελεί μονόδρομο, η άμεση στελέχωση της υπηρεσίας.

Σύσκεψη στο δημαρχείο

Στο δημαρχείο της πόλης, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Ευάγ. Πήχα, στον οποίο τέθηκαν τα ζητήματα της υπηρεσίας και τα προβλήματα που υπάρχουν ευρύτερα και τα οποία δεν αφορούν τον υπηρεσιακό μηχανισμό μόνο, αλλά και την ίδια την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αρωγοί και συμπαραστάτες στα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στις υπηρεσίες δόμησης, δήλωσαν ο Βασίλης Οικονόμου, ως Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μηχανικών του Δημοσίου, ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας, η Τίνα Ζέκα από τον Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων και ο Αλέξανδρος Λάμπρου, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ.