ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Τριήμερο με πληρότητες… προ κρίσης

Παρά την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και τις εξελίξεις στο οικονομικό επίπεδο, εκατοντάδες επισκέπτες αναμένονται από αύριο και για τρεις ημέρες στην περιοχή μας – Στο 90% η πληρότητα σε ξενοδοχεία και καταλύματα

 

Ιδιαίτερα ευχάριστα είναι τα νέα για τους επαγγελματίες του τουρισμού, την αγορά της πόλης και τους επαγγελματίες της εστίασης, καθώς παρά τις σημαντικές οικονομικές εξελίξεις, ο νομός Ιωαννίνων, αναμένει εκατοντάδες επισκέπτες το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

Η αυξημένη τουριστική κίνηση και επισκεψιμότητα στην περιοχή των Ιωαννίνων, τόσο στην πόλη, όσο και στους ορεινούς προορισμούς για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, που ξεκινά αύριο, έχει πληρότητες να θυμίζουν ημέρες του 2019, φτάνοντας το 90% στην πόλη και αγγίζοντας το απόλυτο στα ορεινά.

Από την άλλη όμως οι εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, με τις τεράστιες ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής, στα καύσιμα και στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, θα περίμενε κάποιος να λειτουργήσουν αρνητικά ως προς την επισκεψιμότητα των ημερών.

Αυτό όμως δεν αποτυπώνεται σε αριθμητικά δεδομένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Στάθης Σιούτης, κάτι που έχει πολλαπλές ερμηνείες και μία από αυτές είναι η ανάγκη που αισθάνεται ο Έλληνας, να βρει λίγες ημέρες ξεκούρασης, ουσιαστικά μετά από δύο χρόνια πανδημίας, παρότι η τελευταία αρνείται να μας… εγκαταλείψει.

Επίσης, το ζήτημα της αύξησης του κόστους για τις μετακινήσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά, σε αυτόν τον τομέα όμως φαίνεται πως ρόλο παίζουν και οι τιμές των ξενοδοχείων και καταλυμάτων στην περιοχή, που έχουν παραμείνει στα επίπεδα του 2019, παρά την τεράστια αύξηση στο ενεργειακό κόστος λειτουργίας των μονάδων.

«Θεωρούμε, ότι αν δεν υπήρχαν και αυτές οι αυξήσεις θα είχαμε φτάσει στο απόλυτο 100% ρεκόρ της πληρότητας, αλλά σε κάθε περίπτωση, και παρά τα προβλήματα αποδεικνύεται για πολλοστή φορά, ότι η περιοχή μας είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός», ανέφερε ο κ. Σιούτης, με τα μηνύματα επίσης να είναι ενθαρρυντικά για το επόμενο διάστημα, κυρίως λόγω της διεξαγωγής μεγάλων συνεδρίων. Στις αρχές Απριλίου πραγματοποιείται στα Ιωάννινα το Πανελλήνιο Συνέδριο Φοροτεχνικών και στις 14-16 Απριλίου το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο.

Οι πτήσεις από το εξωτερικό

Ταυτόχρονα, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και για την Ένωση Ξενοδόχων για το επόμενο διάστημα.

Από τη θερινή σεζόν και με το βλέμμα στραμμένο στο 2023 και έπειτα βρίσκεται στις συζητήσεις με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους για πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό με προορισμό το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Ο κ. Σιούτης έκανε γνωστό, πως ήδη επιτεύχθηκε συμφωνία για την έναρξη πτήσεων από το Βελιγράδι της Σερβίας και γίνονται προσπάθειες ώστε να «ανοίξουν» και άλλες πτήσεις από ευρωπαϊκές χώρες, με προτεραιότητα στη Γερμανία και την Ολλανδία. Σε αυτές τις προσπάθειες θα πρέπει να προστεθούν και οι πτήσεις τσάρτερ που θα αρχίσουν από τα μέσα Μαΐου από τις Σκανδιναβικές χώρες, στο πλαίσιο συμφωνιών, που έχουν ήδη γίνει με την εταιρεία Apollo.

Γενική συνέλευση με κοπή πίτας και βραβεύσεις

Τέλος, υπενθυμίζουμε πως την ετήσια γενική της συνέλευση πραγματοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων με μεγάλη συμμετοχή και τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων το απόγευμα της Δευτέρας.

Η γενική συνέλευση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου Στάθη Σιούτη, ο οποίος στάθηκε στους στόχους που θέτει η ΕΞΝΙ για την επόμενη περίοδο αλλά και στα όσα έχει επιτύχει μέχρι στιγμής.

Οι στόχοι προσανατολίζονται αφενός στην αύξηση της εξωστρέφειας του προορισμού και αφετέρου στην επίλυση χρόνιων ζητημάτων για τον ξενοδοχειακό κλάδο, όπως είναι το ενεργειακό κόστος, η μείωση του ΦΠΑ, η ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κ.αλ.

Έπειτα ακολούθησε ο διοικητικός απολογισμός από τον γραμματέα της ΕΞΝΙ Θεόδωρο Βαντώλα και οικονομικός απολογισμός από τον ταμεία Δημοσθένη Πατερούση.

Μετά από τις εισηγήσεις τα μέλη της ΕΞΝΙ είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά τους, να συζητήσουνγια θέματα του κλάδου και να τοποθετηθούν για επίκαιρα ζητήματα.

Της γενικής συνέλευσης ακολούθησε η βράβευση προσωπικοτήτων, που ξεχώρισαν για την προσφορά και το έργο τους στο τουριστικό προϊόν του νομού, με έμφαση στον συνεδριακό, αθλητικό  και γαστρονομικό τουρισμό αλλά και στην ανάπτυξη του Διεθνούς Αεροδρομίου Ιωαννίνων. Η βραδιά έκλεισε με την κοπή της βασιλόπιτας.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας