ΗΠΕΙΡΟΣ – Μια… αναμενόμενη μείωση των παραβάσεων του ΚΟΚ

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγων των μέτρων της πανδημίας μείωσαν τις παραβάσεις αλλά και τα τροχαία ατυχήματα, τον Ιανουάριο

Αναμενόμενη και λογική χαρακτηρίζεται η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των παραβάσεων του ΚΟΚ, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου, τον Ιανουάριο.
Η μείωση ήταν… λογική και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα συγκεντρωτικά – συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιανουάριο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα στοιχεία δημοσιοποιούνται με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκε ένα τροχαίο ατύχημα (έναντι 10 το 2020).
Ειδικότερα, σημειώθηκε ένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι 3 το 2020), ενώ δεν είχαμε κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2020), αλλά και κανένα τροχαίο ατύχημα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 7 το 2020).
Παράλληλα, από το τροχαίο ατύχημα που συνέβη, καταγράφηκε συνολικά ένας παθών (έναντι 11 το 2020) και ειδικότερα, τον περασμένο μήνα στην Ήπειρο, είχαμε έναν νεκρό (έναντι 3 το 2020), κανέναν σοβαρά τραυματία (όπως και το 2020) και κανέναν ελαφρά τραυματία (έναντι 8 το 2020).
Ταυτόχρονα, τον Ιανουάριο, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 3.021 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:
861 για υπερβολική ταχύτητα
90 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
62 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
29 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
56 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
27 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
13 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 68 παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 46 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 284 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας