Καθαρή… με το μάτι η Παμβώτιδα

Βελτιωμένη η εικόνα της λίμνης χάρη στα έργα της Περιφέρειας, λέει ο Αλ. Καχριμάνης

Στην επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την κατάσταση της λίμνης Παμβώτιδας απάντησε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου. Η Λαϊκή Συσπείρωση εμπλούτισε την επερώτησή της με στοιχεία που προέκυψαν από την πρόσφατη εκδήλωση της Μονάδας Διαχείρισης Παμβώτιδας και τα διαχειριστικά της σχέδια όπως και από την πρόσφατη εκδήλωση για το σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών στο υδατικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Η περιφερειακή σύμβουλος κα Ζέκα ζήτησε από την περιφερειακή αρχή να καταθέσει στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις και τις αναρτήσεις του κ. Καχριμάνη για την καθαρότητα των νερών της Παμβώτιδας με τον περιφερειάρχη να υποστηρίζει πως μεταξύ άλλων, η καθαρότητα φαίνεται και στη μεγάλη «αποικία» από νούφαρα που βρίσκονται στην επιφάνεια της λίμνης.
«Μια βόλτα στη λίμνη εκείνη την περίοδο ήταν αρκετή για να διαπιστωθεί η διαφορά με άλλες αντίστοιχες περιόδους,  όταν μεγάλο τμήμα της ήταν καλυμμένο από φυτοπλαγκτόν και προκαλούσε έντονη δυσοσμία. Η διαφορά που υπάρχει είναι ορατή δια οφθαλμού.  Αυτή ήταν και η δική μου διαπίστωση.
Είναι και  μια απόδειξη της βελτίωσης που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια, χάρη και στα έργα και στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η αποκατάσταση της αμφίδρομης κυκλοφορίας των νερών στις καταβόθρες του Μιτσικελίου,  έχει συμβάλει σε βάθος χρόνου στη βελτίωση της λίμνης τους καλοκαιρινούς μήνες.  Η λειτουργία των νέων αρδευτικών δικτύων μείωσε  την  απόληψη νερού για άρδευση και παράλληλα μείωσε την εισροή νιτρικών –  φωσφορικών στοιχείων, που θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια την κατάσταση ως προς τον ευτροφισμό της λίμνης.
Η λειτουργία των πτηνοτροφείων στο λεκανοπέδιο γίνεται με καλύτερους όρους.   Υπάρχει σαφής βελτίωση της κατάστασης  που  οφείλεται και  στο γεγονός ότι τα πτηνοτροφικά απόβλητα οδηγούνται πλέον σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου και δεν παραμένουν στην  ύπαιθρο, με τις απορροές των νερών να καταλήγουν στη λίμνη.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, μέχρι πρόσφατα είχε στη διάθεσή της μετρήσεις που πραγματοποιούσε σε συνεργασία με το Χημείο του Κράτους, που επιβεβαίωναν τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης των νερών της.  Όσες δράσεις είχε αναλάβει η Περιφέρεια και παλιότερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, είχαν γίνει με τη συνεργασία του τότε Φορέα Διαχείρισής της.
Η αρμοδιότητα πλέον ασκείται αποκλειστικά από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος πριν λίγες ημέρες παρουσίασε τις διαχειριστικές δράσεις για τη λίμνη.
Εμείς  είμαστε πάντα στη διάθεσή του για κάθε παρέμβαση που κρίνει η διοίκησή του ότι μπορούμε να συμβάλουμε», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Οι Ολλανδοί «απαντούν» για την απόληψη στον Αρέθωνα
Μία δεύτερη απάντηση της περιφ. αρχής αφορούσε επίσης στην επερώτηση της ΛΑ.ΣΥ για την απόληψη υλικού από τον ποταμό Αρέθωνα το οποίο χρησιμοποιήθηκε όπως τόνισε ο κ. Καχριμάνης για το έργο κατασκευής της παράκαμψης της αρχαίας Νικόπολης, άνευ ανταλλάγματος από την ανάδοχο εταιρεία, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
«Η εταιρεία αποζημιώθηκε μόνο για τον καθαρισμό, ενώ το υλικό που κρίθηκε κατάλληλο, χρησιμοποιείται άνευ ανταλλάγματος στο έργο της παράκαμψης. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να είχε αγοραστεί και να επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του έργου, το Δημόσιο δηλαδή.
Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, αλλά και την περιοχή Ανηλίου, υπάρχει ένας δικαιολογημένος προβληματισμός για την αντ0χή των αντιπλημμυρικών έργων. Δεν θα πρέπει όμως να βλέπουμε το δένδρο και να χάνουμε το δάσος. Και το λέω αυτό, γιατί δεν μπορεί  να «κοσκινίζουμε» τα ζητήματα που αφορούν την απομάκρυνση φερτών υλικών από τα ποτάμια.
Η απάντηση δεν είναι δική μου: Δίνεται από τους Ολλανδούς εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία. Το διαβάσαμε μόλις προχθές σε πρωτοσέλιδο άρθρο μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας, της «Καθημερινής»: «Ανοίξτε τα ποτάμια, δώστε χώρο στα ποτάμια», είναι η σύστασή τους. Και αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.