ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΟΔΥ – Λίγο πριν την επιστροφή τους στα νοσοκομεία

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, για την επικοινωνία του με ΕΟΔΥ και 6η ΥΠΕ, ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης – Καμπανάκι από τον Αλ. Καχριμάνη για πιθανή αποχώρηση της Περιφέρειας από τη «Σχεδία»

 

 

Λίγες μόνο ημέρες φαίνεται πως κράτησε η απόφαση του ΕΟΔΥ να… αποσύρει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ που διενεργούσαν rapid test σε συνοδούς και ασθενείς που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, από την επόμενη Τρίτη, 4 Μαΐου, αμέσως μετά το Πάσχα, αναμένεται να επιστρέψουν στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων ΠΓΝΙ και Χατζηκώστα αντίστοιχα, οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Αυτό ανέφερε προς το Σώμα, ο κ. Καχριμάνης, επικαλούμενος επικοινωνία που είχε με τους αρμόδιους παράγοντες του ΕΟΔΥ και της 6ης ΥΠΕ.

Όπως εξήγησε, η αποχώρηση των ΚΟΜΥ από τα νοσοκομεία, ήταν η έλλειψη των pda (ειδικών τάμπλετ) τα οποία εξασφαλίστηκαν όμως και αμέσως μετά το Πάσχα, οι ΚΟΜΥ θα επιστρέψουν στα δύο νοσοκομεία.

Rapid ταλαιπωρίας για τους πολίτες

Από την άλλη, η εικόνα και κατά το πρωί της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία στα δύο κοντέινερ όπου πραγματοποιούνται test για τους πολίτες που θέλουν να προσέλθουν στα νοσοκομεία και όχι μόνο, ήταν απολύτως δηλωτική της μέγιστης ανάγκης για την ανάκληση της απόφασης της προηγούμενης εβδομάδας, με την οποία σταμάτησε η διενέργεια των rapid test στα δύο νοσοκομεία.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, από νωρίς το πρωί, η «ουρά» στην κεντρική πλατεία, έφτασε πολλές δεκάδες μέτρα, σχεδόν μέχρι το ύψος της Λέσχης Αξιωματικών. Μεταξύ αυτών, ηλικιωμένοι, κάποιοι εκ των οποίων ανήμποροι και ταλαιπωρημένοι, έγκυες, που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού σε κάποιο από τα δύο νοσοκομεία, που είναι υποχρεωμένοι να φτάνουν στο κέντρο της πόλης, να περιμένουν έως και μία ώρα στην «ουρά» και έπειτα να περιμένουν μέχρι το βράδυ για να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο το αποτέλεσμα του test, για να βρεθούν στο νοσοκομείο από την επόμενη μέρα, αφού τα sms του ΕΟΔΥ, δε φτάνουν νωρίτερα.

Με δική τους πρωτοβουλία, τα στελέχη των ΚΟΜΥ, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν το κοινό που προσέρχεται στην πλατεία και από τη δεύτερη μονάδα, που βρίσκεται εκεί για test μόνο σε εργαζόμενους του λιανεμπορίου, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη προσέλευση, όσο το πρώτο.

Μικρότερη είναι η προσέλευση στην ΚΟΜΥ που διενεργεί test στο αρχοντικό Πυρσινέλλα, όμως εκεί το σοβαρότερο πρόβλημα έχει να κάνει με την πρόσβαση κυρίως των ηλικιωμένων, αφού δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων στον πεζόδρομο, ούτε φυσικά υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης πλησιέστερα από το δημοτικό πάρκινγκ στα Λιθαρίτσια.

Στα δύο κεντρικά σημεία που γίνονται rapid στην πόλη διενεργήθηκαν χθες σχεδόν 900 test. Συγκεκριμένα στην περιφέρεια έγιναν 638 test, στα οποία βρέθηκαν 12 κρούσματα, ενώ στο αρχοντικό Πυρσινέλλα διενεργήθηκαν 260 test με δύο θετικά.

Τις επόμενες ημέρες

Ακόμη, οι ΚΟΜΥ Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή τους, έκαναν γνωστό πως από χθες, Μ. Δευτέρα ως και την Μ. Πέμπτη , κλιμάκια θα διενεργούν ανοιχτή δειγματοληψία για το κοινό με rapid tests, μπροστά από την Περιφέρεια, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, καθώς επίσης και στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα.

Η ώρα προσέλευσης θα είναι 09:00-14:00. Επίσης κλιμάκιο των ΚΟΜΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληψία για τους εμπορουπαλλήλους, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μπροστά στην Περιφέρεια με ωράριο 09:00-14:00.

Την Μ. Παρασκευή θα λειτουργήσουν μόνο τα δύο σταθερά σημεία μπροστά στην Περιφέρεια, για δειγματοληψία στο κοινό και στους εμπόρους, με ωράριο 11:00-15:00.

Για τη «Σχεδία»

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο στ μεταξύ, ο κ. Καχριμάνης, απαντώντας σε παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις εξελίξεις στη ΣΧΕΔΙΑ τόνισε, ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την δημόσια πλέον αντιδικία του προέδρου κ. Τζιμογιάννη με τον επιστημονικό υπεύθυνο, θα εισηγηθεί στο περιφ. συμβούλιο την αποχώρηση της περιφ. Ηπείρου από το ΔΣ.

«Είμαι νομάρχης από το 2003 και θεωρώ, ότι για πολλά χρόνια ο πρόεδρος και ο υπεύθυνος ήταν μαζί, σαν “το παπί με το χηνάρι”. Όμως, από όταν ήρθε το ΚΕΘΕΑ που κάνει φοβερό έργο στην Ήπειρο, δεν ξέρω κατά πόσο χρειάζεται η «ΣΧΕΔΙΑ». Δεν είναι θέμα για υποκατάστατα, εγώ είμαι υπέρ του καθαρού ρόλου του ΚΕΘΕΑ. Αν συνεχίσει έτσι ο κ. Τζιμογιάννης, που ουδείς είδα να τον στηρίζει στο διοικητικό συμβούλιο, εγώ θα προτείνω να αποχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει πως η περιφ. αρχή δε μπορεί να απομακρύνει τις ευθύνες που έχει για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη ΣΧΕΔΙΑ όλα τα χρόνια.

«Δεν μπορεί να αποφύγει η περιφερειακή αρχή τις ευθύνες της όλων των προηγούμενων ετών για την κατάσταση που έχει περιέλθει η «ΣΧΕΔΙΑ», την στιγμή μάλιστα που έχει τον κ. Γοργόλη αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της «ΣΧΕΔΙΑΣ». Η απόπειρα του περιφερειάρχη να απομειώσει την κρίση σε αντιπαλότητα δύο προσώπων δεν είναι σοβαρή και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η «ΣΧΕΔΙΑ» έχει ως στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε αντίθεση με το ΚΕΘΕΑ που ασκεί θεραπεία και αυτό το μπέρδεμα που έκανε ο περιφερειάρχης πρέπει να το διορθώσει στο μυαλό του. Πάντως ο κ. Γοργόλης δεν τοποθετήθηκε ως όφειλε. Εμείς θα ζητήσουμε στο επόμενο ΠΣ να συζητηθεί το θέμα αυτοτελώς στο επόμενο ΠΣ. Η αναγγελία φυγής δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή απολογισμού του εκπροσώπου της περιφερειακής αρχής».

Παράταση θητείας

Εξάλλου, την παράταση της θητείας των μελών του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας για ένα χρόνο, ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Η ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε.

Ακόμη, τη μετατροπή της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. σε Αναπτυξιακό Οργανισμό, με έδρα την Πρέβεζα,  ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Η μετατροπή γίνεται με την προοπτική μελλοντικά η   ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. να απορροφηθεί από την «Ήπειρος Α.Ε.», ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός αναπτυξιακός οργανισμός με παραρτήματα σε Πρέβεζα και Άρτα.

Για την είσοδο Ηγουμενίτσας

Τέλος, στη χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, ενέκρινε την επικαιροποίηση της κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων ακινήτων για το έργο της εισόδου της Ηγουμενίτσας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας