ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ – Σε αναζήτηση οριστικής λύσης για τις παραλίμνιες εκτάσεις

Νέα συνάντηση της υφυπουργού Μ. Κεφάλα, με κατοίκους των Λογγάδων και του «Μάτσικα» για το ακανθώδες εδώ και δεκαετίες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων στην παραλίμνια περιοχή

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στην Τοπική Κοινότητα Λογγάδων, με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, αιρετούς στην τοπική αυτοδιοίκηση και κατοίκους αντίστοιχα και των όμορων κοινοτήτων, όπως και της περιοχής «Μάτσικα» στο πλαίσιο της αμφίδρομης ενημέρωσης, για το ακανθώδες εδώ και δεκαετίες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων στην παραλίμνια περιοχή της Παμβώτιδας.
Η επίσκεψη στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίας Κεφάλα και σε αυτή συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, η ίδια η Υφυπουργός κα Κεφάλα, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο Θανάσης Παπαθανάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.
Επί τάπητος τέθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια, οι ιδιοκτήτες εκτάσεων στην παραλίμνια περιοχή και το οποίο οξύνθηκε φτάνοντας σε σημείο πλήρους αδιεξόδου μετά την οριοθέτηση της Παμβώτιδας και τα προφανή λάθη που έγιναν κατά την τότε διαδικασία.
Η Υφυπουργός κα Κεφάλα αναφέρθηκε στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η πρόσφατη ψήφιση του Νόμου 5092/2024 ώστε να δοθεί οριστική λύση, αφενός με την αναγνώριση και κατοχύρωση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας εκατοντάδων πολιτών και αφετέρου με την απεμπλοκή διαδικασιών που καθυστερούν την υλοποίηση έργων και δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της λίμνης.
Από το κυβερνητικό κλιμάκιο μεταφέρθηκε η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα, ενώ οι κάτοικοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους, εκφράζοντας παράλληλα θερμές ευχαριστίες προς το κυβερνητικό κλιμάκιο για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την οριστική επίλυση του ζητήματος.
Το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις Ευρωεκλογές, πιθανά εντός του Ιουνίου, στο πλαίσιο και της διαδικασίας για τη συμβασιοποίηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Ιωαννίνων που «τρέχει» παράλληλα και είναι μείζονος σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με τη συμμετοχή και του κ. Μπακογιάννη, όπως επίσης του Γεν. Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Πέτρου Βαρελίδη και της Γεν. Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νάγιας Κόλλια.