ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ – Απέχει αρκετά η λειτουργία υδατοδρομίου

Μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσει στα Ιωάννινα, το υδατοδρόμιο, καθώς υπολείπονται αρκετά ακόμη βήματα με σημαντικό τη σύσταση φορέα λειτουργίας – Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την «απώλεια» της πρωινής πτήσης από Αθήνα

 

 

Δυο μείζονα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τη γενικότερη προσπάθεια των τοπικών φορέων για αύξηση του τουριστικού προϊόντος των Ιωαννίνων, συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της συνεδρίασης προέκυψε και μια σημαντική είδηση που αφορά ένα θέμα που εδώ και αρκετά χρόνια απασχολεί τους τοπικούς φορείς.

Ο λόγος για την προοπτική αδειοδότησης και λειτουργίας του υδατοδρομίου στην λίμνη Παμβώτιδα, ένα θέμα που όπως προέκυψε θα χρειαστεί ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα για να τελεσφορήσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η συζήτηση που προκλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, από την ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Όμορφη Πόλη», Παντελή Κολόκα σχετικά με τις εξελίξεις, ήταν πλήρως αποκαλυπτική και διαφωτιστική, ότι όχι μόνο δε βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη λειτουργίας του υδατοδρομίου, αλλά ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά.

Η εμπλοκή, λόγω αρμοδιότητας, της Κτηματικής Υπηρεσίας και του υπουργείου Οικονομικών, έχει αναδείξει διάφορα, διαχρονικά τα περισσότερα, προβλήματα, όπως είναι η οριοθέτηση του προβλήτα στο Πέραμα και στο υπόλοιπο τμήμα του λιμανιού στο Πέραμα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κων. Γκόγκος, προσθέτοντας πως ο δήμος τελεί εν αναμονή των απαντήσεων από την Κτηματική μετά τις προτάσεις που έχει καταθέσει.

Ωστόσο, περισσότερο ευκρινές έγινε το πλαίσιο της δυσκολίας που υπάρχει από την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Θωμά Γιωτίτσα που τόνισε, ότι υπολείπονται πολλά ακόμη βήματα για τη λειτουργία του υδατοδρομίου, με κυριότερο τη σύσταση του φορά λειτουργίας.

«Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εγκρίνει την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης του υδατοδρομίου στο δήμο για να προχωρήσει η διαδικασία. Όμως υπάρχουν κι άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ένα από αυτά είναι ο φορέας που θα λειτουργήσει το υδατοδρόμιο και αν απαιτείται Δημοτικό Λιμναίο Ταμείο. Θεωρώ, ότι είμαστε μακριά ακόμη από τη λειτουργία του υδατοδρομίου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιωτίτσας.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας τόνισε πως εάν απαιτηθεί η ίδρυση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου, αυτό θα γίνει με ευθύνη του δήμου Ιωαννιτών.

Για την πρωινή πτήση από Αθήνα

Υπενθυμίζουμε πως για το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που αφορά την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, αυτό της πρωινής πτήσης της Aegean, η οποία «κόπηκε», οι αντιδράσεις ολοένα και πληθαίνουν.

Υπενθυμίζουμε πως ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε γνωστό ότι πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρχει μια οργανωμένη και συνολική αντίδραση των τοπικών φορέων στην απόφαση της Aegean να σταματήσει την πρωινή πτήση από τα Γιάννενα προς την Αθήνα από την 1η Ιουνίου ως και τις 26 Οκτωβρίου.

Ο κ. Μπέγκας μίλησε για μια ανησυχητική εξέλιξη η οποία υποβαθμίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, ειδικά στους επιχειρηματίες της περιοχής οι οποίοι χάνουν έτσι  τη δυνατότητα που είχαν να ταξιδέψουν αυθημερόν στην Αθήνα και να επιστρέψουν στη βάση τους.

«Ως δημοτική αρχή, πιστή στη λογική της ‘’ισχύος εν τη ενώσει’’ θα αναλάβουμε πρωτοβουλία σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, περιφέρεια, επιμελητήρια, ένωση ξενοδόχων κτλ. προκείμενου να διερευνήσουμε το θέμα και να υπάρξει μια ηχηρή και αποτελεσματική αντίδραση», σημείωσε ο δήμαρχος.

Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε χθες και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Μάκης Χρυσοστόμου.

Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Aegean να διακόψει την πρωινή πτήση από τα Ιωάννινα προς την Αθήνα, ενώ γίνεται λόγος για μια απόφαση που αναμφίβολα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή και έρχεται ως  συνέχεια της υποβάθμισης της περιοχής άλλων αποφάσεων όπως αυτών των καταστημάτων τραπεζών και ταχυδρομείων που στο πρόσφατο παρελθόν έκλεισαν στην ευρύτερη περιοχή.

 

Βασίλης Λούπας