Μία περιπέτεια που φανέρωσε τις «τρύπες» του συστήματος

17 ώρες «στο κενό» για δύο Πορτογάλους τουρίστες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό και περίμεναν ενημέρωση των αρμόδιων

 

Αντιμέτωπο με μία πρωτοφανή κατάσταση, που επιβεβαίωσε την ανεπάρκεια, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο και αυτές τις ημέρες του κρατικού μηχανισμού, να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις, βρέθηκε ένα ζευγάρι από την Πορτογαλία, που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Το περιστατικό έγινε γνωστό μετά από σχετική ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών, που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πως το ζευγάρι των τουριστών έφτασε στην Ελλάδα και από την Αθήνα, με προορισμό τα Ιωάννινα. Στο λεωφορείο ενημερώθηκαν ότι βρέθηκαν θετικοί στα τεστ που έκαναν όταν εισήλθαν στη χώρα και φτάνοντας στην πόλη, ενημέρωσαν την Αστυνομία.

Με ασθενοφόρο οδηγήθηκαν στα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, παρότι δεν είχαν το παραμικρό σύμπτωμα. Το προσωπικό που ενημερώθηκε για την περιπέτειά τους, τούς φιλοξένησε στα κοντέινερ στον εξωτερικό χώρο και αναζήτησε δίοδο επικοινωνίας με το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, το οποίο όμως δεν απάντησε ποτέ, ενώ έχει αφαιρεθεί και κάθε σχετική αρμοδιότητα παρέμβασης και από τις περιφερειακές υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.

Όπως εξήγησε ο Γ. Πρέντζας από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών στο ΠΓΝΙ, μετά την παρέλευση 17 ωρών και κατόπιν επικοινωνίας με την πρεσβεία της Πορτογαλίας, βρέθηκε λύση με παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του προϊσταμένου της κ. Μαυρογιώργου, ώστε να μεταφερθούν στην Αθήνα με ειδικό όχημα, ώστε να φιλοξενηθούν εκεί σε ξενοδοχείο καραντίνας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Ήπειρο δεν υπάρχει πλέον ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ και οι αναζητήσεις για τυχόν διαθεσιμότητα ξενοδοχείων ή κλινών στα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν πέσει στο κενό.

«Αν είχαν την ελάχιστη ευθιξία όσοι εκπονούν και υλοποιούν τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης της πανδημίας δεν θα είχαν οδηγήσει σε εγκατάλειψη και τους τουρίστες και τους Ηπειρώτες και το προσωπικό του ΤΕΠ του ΠΓΝΙ. Διότι μόνο το φιλότιμο και η επαγγελματική ευθιξία του προσωπικού του ΤΕΠ εξασφάλισαν να μην διωχτούν οι δύο θετικοί νεαροί Πορτογάλοι από το ΤΕΠ και να μην κυκλοφορούν στην πόλη ή να ταξιδεύουν θετικοί διασπείροντας τον ιό», ανέφερε ο κ. Πρέντζας, για να προσθέσει πως η κατάσταση των τελευταίων ημερών ειδικά στο ΤΕΠ του ΠΓΝΙ είναι εφιαλτική για τους εργαζόμενους και απαράδεκτη για τους πολίτες που συνωστίζονται, περιμένοντας να εξεταστούν.

«Όλα αυτά στις πλάτες του αποδεκατισμένου ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του ΤΕΠ που δουλεύει σε συνθήκες αλλοφροσύνης μέσα στην παγωνιά. Σε ένα ΤΕΠ που δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη γιατρού μέσα στην πανδημία, ενώ έχει τις 7 από τις 12 θέσεις του κενές. Σε ένα ΤΕΠ που το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μειωμένο από το προηγούμενο κύμα, με νοσηλευτές επικουρικούς και ειδικευόμενους που λήγουν οι συμβάσεις τους σε τρεις μήνες, με περισσότερη πλέον επιβάρυνση. Έχουμε ζητήσει έστω μάσκες υψηλής προστασίας για το προσωπικό και η διοίκηση υποστηρίζει, ότι δε διαθέτει. Έχουμε ζητήσει να γίνονται τεστ PCR ταχείας ανίχνευσης στο ΠΓΝΙ και να μην περιμένουμε από το εργαστήριο και τις δύο βάρδιες που εργάζεται το προσωπικό, να αναλύσει πλέον χιλιάδες δείγματα καθημερινά, αλλά ούτε αυτό γίνεται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πρέντζας.