ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ – Εγκληματική πράξη η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Άμεση η κινητοποίηση των θηροφυλάκων, μετά την ενημέρωση που υπήρξε για τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων, στην περιοχή του Γρεβενιτίου, του Δήμου Ζαγορίου

 

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου μετά την ενημέρωση που υπήρξε για τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) στην περιοχή της Τ.Κ. Γρεβενιτίου του Δήμου Ζαγορίου.

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ ενημερώθηκε πως ένας κυνηγετικός σκύλος δίωξης είχε ήδη βρει φριχτό θάνατο ενώ και άλλοι σκύλοι δίωξης αλλά και σκύλοι φύλαξης δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν.

Εικάζεται ότι και τα ζώα αυτά κατανάλωσαν δηλητηριασμένα δολώματα που ο άγνωστος ή οι άγνωστοι δράστες είχαν ρίξει εντός των ορίων του οικισμού. Κάποια από τα δολώματα αυτά εντοπίστηκαν και έχουν παραδοθεί προς εξέταση και ανάλυση στις κατά το Νόμο αρμόδιες υπηρεσίες και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου από κλιμάκιο της Θηροφυλακής που βρέθηκε στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης όμως και του εντοπισμού και των άλλων σκύλων που αγνοούνται καθώς και άλλων δηλητηριασμένων δολωμάτων η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ έχει ενημερώσει σχετικά τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ ώστε να κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία από το Τοπικό Σχέδιο Δράσης και να βρεθεί στην περιοχή του Γρεβενιτίου, η ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης προκειμένου να ελεγχθεί εξονυχιστικά.

Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό που δυστυχώς δεν είναι το πρώτο αλλά ούτε και σπάνιο, το Δ.Σ. της Ε’ ΚΟΗ απευθύνει αφενός έκκληση προς κάθε πολίτη έχει αντιληφθεί κάτι σχετικό με τους δράστες ή έχει κάποια πληροφορία να ενημερώσει είτε την Θηροφυλακή είτε τις συναρμόδιες Δασικές υπηρεσίες και την Αστυνομία.

Η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων συνιστά μία εγκληματική πράξη απέναντι στα ζώα της άγριας πανίδας αλλά και τα οικόσιτα, καθώς μέσω της κατανάλωσης του κρέατος των νεκρών ζώων από τα πτωματοφάγα, το δηλητήριο θα σκοτώσει και άλλα ζώα στην πορεία της τροφικής αλυσίδας.

Σύσσωμη η κυνηγετική οικογένεια της χώρας στέκεται απέναντι στην ιδιαιτέρως απεχθή αυτή πράξη και απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τους δράστες ή εκείνους που σκέφτονται να πράξουν ανάλογα στο μέλλον ότι θα εντοπιστούν και θα παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη