Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Μια ανάσα πριν το «βαθύ κόκκινο»

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, ο νομός Ιωαννίνων παρουσιάζει υψηλούς επιδημιολογικούς δείκτες – Αυξάνεται η ανησυχία μετά τα χθεσινά 40 νέα κρούσματα στα Γιάννενα

 

Αυξάνεται μέρα με την ημέρα η ανησυχία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, η οποία πλέον και μετά και τα χθεσινά 40 νέα κρούσματα κορωνοϊού, βρίσκεται μία… ανάσα από το «βαθύ κόκκινο».

Συγκεκριμένα χθες, και με βάση όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μία από τις περιφερειακές ενότητες που καταγράφουν υψηλούς επιδημιολογικούς δείκτες είναι και αυτή των Ιωαννίνων.

Οι δείκτες όπως είπε ο υφυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη επιδεινώνονται και πλησιάζουν στο πεδίο του συναγερμού. Ο κ. Χαρδαλιάς απεύθυνε έκκληση στους κατοίκους για καθολική και αυστηρή τήρηση των μέτρων ώστε να μην χρειαστεί η λήψη επιπλέον μέτρων, σε περιοχές μάλιστα που έχουν ταλαιπωρηθεί από τα μέτρα.

Επίσης, χθες ο υφυπουργός, ανακοίνωσε πως για τα ΚΤΕΟ δεν ισχύουν οι περιορισμοί στο SMS 2. Απαιτείται εφεξής αποστολή SMS με κωδικό 2 ή έντυπη βεβαίωση και αποδεικτικό του ραντεβού.

Επιπλέον, επιτρέπεται τελικά η τέλεση γάμων, ενώ πριν τρεις ημέρες είχε ανακοινωθεί πως αναστέλλονται, αλλά αυστηρά με την παρουσία έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου μάλιστα του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.

Παράλληλα και χθες Παρασκευή τα κρούσματα στην Ήπειρο, βρέθηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Οι νομοί Θεσπρωτίας και Άρτας που βρίσκονται στη ζώνη πολύ αυξημένου κινδύνου δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης ενώ ο νομός Ιωαννίνων περνάει τις δυσκολότερες μέρες από την αρχή αυτής της χρονιάς καταγράφοντας πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται ο νομός Πρέβεζας ο μοναδικός στην Ήπειρο που δεν έχει μέχρι τώρα διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Το τελευταίο 24ωρο και σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής του ΕΟΔΥ τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν ανέρχονται σε 65. Από αυτά τα 17 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Άρτας, τα 4 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, τα 40, όπως προαναφέραμε στην Π.Ε. Ιωαννίνων, ενώ 4 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Ο μέσος όρος κρουσμάτων για τις τελευταίες ημέρες στην Άρτα ανέρχεται σε 10,48 στη Θεσπρωτία σε 8,71 στο Νομό Ιωαννίνων σε 19,86 και στην Πρέβεζα σε 2.

Τα κρούσματα ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού για την Άρτα ανέρχονται σε 25,05 για την Θεσπρωτία σε 9,18 για τα Γιάννινα σε 23,82 και για την Πρέβεζα σε 6,96.

Στην Επικράτεια

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ χθες, 2.215 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 201.677 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.664 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 451 (68.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.398 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή +10.14%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 335 ασθενείς.

Θετικό κρούσμα κορωνοϊού στο Εργοτάξιο

Εξάλλου, ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου την ΚΟΜΥ Ιωαννίνων και την 6η ΥΠΕ πραγματοποίησε χθες rapid test στο εργοτάξιο.

Συνολικά έγιναν 201 τεστ εκ των οποίων βρέθηκε ένα θετικό. Θα ακολουθήσει μοριακός έλεγχος ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών, θα ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Αναστολή λειτουργίας του 4ου Βρεφονηπιακού Σταθμού

Επίσης, μετά την ενημέρωσή του ΟΚΠΑΠΑ, από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο Οργανισμός κάνει γνωστή την αναστολή λειτουργίας του 4ου Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου Ιωαννιτών.

Η αναστολή έρχεται έπειτα από διάγνωση θετικού κρούσματος σε εργαζόμενο του συγκεκριμένου Σταθμού και ξεκινάει από Σάββατο 6 Μαρτίου έως και Παρασκευή 19 Μαρτίου.

Παράλληλα, ο ΟΚΠΑΠΑ, σε συνεργασία με την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, την Περιφέρεια Ηπείρου και την 6η ΥΠΕ, τους οποίους και ευχαριστεί, διενήργησε χθες Παρασκευή, στα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας, rapid τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

Στα  τεστ που υποβλήθηκαν συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ν.Π.Δ.Δ. «ΟΚΠΑΠΑ» και από τον προληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε δεν προέκυψε κανένα θετικό κρούσμα.

Ο ΟΚΠΑΠΑ από την μεριά του θα τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων του.

Οι εμβολιασμοί στην Ήπειρο

Τέλος, με ικανοποιητικούς ρυθμούς, συνεχίζονται και στην Ήπειρο οι εμβολιασμοί.

Κατά την προχθεσινή ημέρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με τις περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές στην Ήπειρο, δεν υπήρχε ούτε μία ακύρωση. Προσήλθε και το 100% όσων είχαν κλεισμένα ραντεβού. Περιορισμένος είναι ο αριθμός των ακυρώσεων που καταγράφηκαν και τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο Νομό Ιωαννίνων έχουν γίνει μέχρι τώρα 19.465 εμβολιασμοί. Η δεύτερη δόση έχει ολοκληρωθεί σε 7.412 περιπτώσεις.

Στο νομό Άρτας έγιναν 7.164 εμβολιασμοί και σε 2.888 περιπτώσεις ολοκληρώθηκε και η δεύτερη δόση.

Στα εμβολιαστικά κέντρα του νομού Θεσπρωτίας έγιναν 5.658 εμβόλια ενώ δεύτερη δόση ολοκληρώθηκε σε 2.128 πολίτες.

Στο νομό Πρέβεζας πραγματοποιήθηκαν 4.501 εμβολιασμοί και η δεύτερη δόση έχει ολοκληρωθεί σε 1090 περιπτώσεις.

Συνολικά έχουν γίνει 36.788 εμβολιασμοί ενώ δεύτερη δόση έχει γίνει σε 13.518 περιπτώσεις.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας