ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ – Στην αφετηρία σήμερα για τα ΕΠΑΛ και αύριο για τα ΓΕΛ

Ενόψει της έναρξης των εξετάσεων, οι υποψήφιοι είναι σημαντικό να γνωρίζουν βασικά σημεία της διαδικασίας, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά – Ευχές προς τους υποψηφίους από ανθρώπους της αυτοδιοίκησης

 

 

 

Αρχίζουν σήμερα, Πέμπτη 30 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ και αύριο, Παρασκευή 31 Μαΐου για τα ΓΕΛ, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, με τους υποψήφιους να διεκδικούν μία από τις 68.851 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Ενόψει της έναρξης των εξετάσεων, οι υποψήφιοι είναι σημαντικό να γνωρίζουν βασικά σημεία της διαδικασίας, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά.

Υπενθυμίζεται, λοιπόν, ότι η έναρξη των εξετάσεων έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 8:30, ωστόσο οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν προσέλθει στις αίθουσες εξέτασης το αργότερο μέχρι τις 8:00. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 3 ώρες.

Τα απαραίτητα:

Μαζί τους, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τα εξής:

– Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο.

– Δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων.

– Στυλό μπλε ή μαύρου χρώματος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μολύβι στις απαντήσεις, παρά μόνον εάν ορίζεται σχετικά από τις οδηγίες των θεμάτων. Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους γόμα και ξύστρα.

– Γεωμετρικά όργανα, για τα μαθήματα που χρειάζονται.

– Ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό.

– Ρολόι χειρός, αλλά όχι έξυπνο ρολόι (smartwatch).

Τα… απαγορευμένα:

Οι υποψήφιοι απαγορεύεται να έχουν μαζί τους τα εξής:

– Βιβλία, τετράδια και σημειώσεις.

– Διορθωτικό (blanco) οποιασδήποτε μορφής (υγρό ή ταινία).

Κινητό τηλέφωνο και άλλα μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών και επικοινωνίας, υπολογιστικές μηχανές.

Τι ισχύει για τα κινητά:

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα κινητά τηλέφωνα, απαγορεύεται η κατοχή κινητού, έστω και απενεργοποιημένου, μέσα στην αίθουσα εξέτασης και συνιστά επαρκή λόγο για μηδενισμό του γραπτού.

Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, είναι υποχρεωμένος να το παραδίδει στον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής, ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί.

Ακόμη, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους να χρησιμοποιήσουν τις σελίδες του τετραδίου που θα τους δοθεί με φειδώ, καθώς δεύτερο τετράδιο δεν θα δοθεί σε κανέναν υποψήφιο, αφού οι σελίδες του τετραδίου έχουν θεωρηθεί επαρκείς για τις απαντήσεις.

Οι υποψήφιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία φύλλα του τετραδίου τους ως πρόχειρο, αφού αναγραφεί σαφώς η ένδειξη «Πρόχειρο» σε όσες σελίδες χρησιμοποιηθούν ως πρόχειρο. Οι σελίδες αυτές σε καμία περίπτωση δεν βαθμολογούνται.

Επιπλέον, κατά την αναγραφή των ονομαστικών τους στοιχείων στην αρχή της εξέτασης όσο και κατά την αναγραφή των απαντήσεων, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να διπλώνουν τα εξώφυλλα του τετραδίου τους ή να τσαλακώνουν το τετράδιο.

Τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου. Όσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουλίου.

Μηνύματα και ευχές

Με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, αναφέρει:

«Αγαπητοί μαθητές, με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, θέλω να απευθύνω σε όλους σας τις πιο θερμές ευχές μου για δύναμη και επιτυχία.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό στην μαθητική σας πορεία και κατανοώ το άγχος και την αγωνία που συνοδεύουν αυτή την περίοδο.

Είναι όμως σημαντικό να θυμάστε πως η επίδοση στις εξετάσεις αυτές δεν καθορίζει από μόνη της το μέλλον σας. Η γνώση, η επιμονή και η σκληρή δουλειά είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων σας, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Και να μην ξεχνάτε ότι η παιδεία δεν είναι ένα εφόδιο με στόχο την επιτυχία στις εξετάσεις, αλλά για να γίνουμε σωστοί και ενεργοί πολίτες, προσφέροντας με τις γνώσεις και την συμπεριφορά μας στην κοινωνία.

Γονείς και εκπαιδευτικοί, η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη σε αυτή τη δοκιμασία. Συνεχίστε να είστε το στήριγμα και η πηγή έμπνευσης για τα παιδιά μας, δίνοντάς τους την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία που χρειάζονται. Μαθητές να έχετε πίστη στις δυνάμεις σας και να θυμάστε πως κάθε δυσκολία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε όλους σας».

Ακόμη, μήνυμα απέστειλε και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Όλον – Τόπος να ζεις», Στέφανος Ζούμπας.

Σε αυτό αναφέρει: «Αγαπητοί μαθητές, με την ευκαιρία της επικείμενης έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων, εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία σε όλους σας. Αυτή η περίοδος είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και προετοιμασίας. Είναι η στιγμή να δείξετε τις γνώσεις και τις ικανότητές σας.

Θυμηθείτε ότι ο βασικός στόχος είναι να γίνετε ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι άνθρωποι, έτοιμοι να συμβάλλετε ενεργά στην κοινωνία. Η πίστη στις δυνατότητές σας και η ψυχραιμία θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που θα συναντήσετε. Μην ξεχνάτε ότι μια μόνο στιγμή δεν καθορίζει ολόκληρη τη ζωή σας.

Θέλω επίσης να εκφράσω τις ευχές μου για καλή δύναμη στις οικογένειές σας, που σας στηρίζουν σε κάθε σας βήμα, καθώς και στους καθηγητές σας, που στάθηκαν δίπλα σας προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές. Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στο όμορφο ταξίδι της ζωής σας».

Επίσης, σε μήνυμά του ενόψει της έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων, ο Δήμαρχος Ζηρού Γιώργος Ζυγούρης αναφέρει: «Λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων, σας εύχομαι ολόψυχα Καλή Επιτυχία και να ευοδωθούν οι κόποι, οι θυσίες και τα όνειρά σας. Είναι μια περίοδος δοκιμασίας από την οποία έχουμε όλοι περάσει και χρειάζεται αισιοδοξία, πίστη στον εαυτό σας και σιγουριά.

Είναι η πρώτη από τις πολλές μάχες που έχετε να δώσετε στη ζωή σας, για αυτό και είμαι σίγουρος οτι εκτός από τους στόχους που έχει ο καθένας και η καθεμιά σας για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα αντιληφθείτε πως η επιτυχία θέλει κόπο, θέλει σχέδιο, θέλει θυσίες. Καλή  δύναμη και καλή επιτυχία».

Τέλος, σε ανακοίνωση του Συλλόγου Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, σημειώνονται τα εξής: «Αγαπητά μας παιδιά, είστε πανέτοιμες/οι για το πρώτο ταξίδι από τα πολλά που θα ακολουθήσουν στη ζωή σας! Διώξτε το άγχος, αντιμετωπίστε αυτή τη δοκιμασία με ηρεμία, με αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία, με σιγουριά και με πίστη στις δυνάμεις σας. Όλοι σας είστε ξεχωριστοί! Δεν έχετε να αποδείξετε τίποτα και σε κανέναν. Καλή τύχη παιδιά! Καλή ζωή!».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας