ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ – Με τη «σφραγίδα» του Πατριαρχείου η Αγιοποίησή του

Με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπεγράφη στην έδρα του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, η Συνοδική Πράξη Αγιοποίησης του πρώτου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Ιερεμία, που έλκει την καταγωγή του από τη Ζίτσα

«Για το Δήμο μας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή αλλά και ευλογία η αγιοποίηση  του Πατριάρχη Ιερεμία Α’ ο οποίος καταγόταν από τη Ζίτσα» ανέφερε ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στη Μητρόπολη Ιωαννίνων το πρωί της Πέμπτης, όπου συναντήθηκε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, κ.κ. Μάξιμο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης που είχαν πραγματοποιήσει την περασμένη εβδομάδα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να παραστούν στην τελετή της υπογραφής των Πατριαρχικών και Συνοδικών Πράξεων Αγιοκατάταξης του Πατριάρχη Ιερεμία Α΄ στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
«Ήταν μία πολύ ευλογημένη επίσκεψη» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης κ.κ. Μάξιμος και πρόσθεσε «εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Παναγιότατο και την Αγία Ιερά Σύνοδο που έκανε δεκτό το αίτημά μας για την αγιοποίησης του Πατριάρχου Ιερεμία και μας έδωσαν μεγάλη χαρά και ευλογία. Ευχαριστούμε επίσης το Δήμαρχο ο οποίος εξαρχής, από τον περασμένο Ιανουάριο οπότε και ελήφθη η σχετική απόφαση από την Ιερά Οικουμενική Σύνοδο, ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά. Πλέον κάθε χρόνο στις 13 Ιανουαρίου, ημέρα κοιμήσεως του Αγίου, θα εορτάζουμε τη μνήμη Του και θα έχουμε θρησκευτική πανήγυρη. Μάλιστα θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με το Δήμο και τις διαδικασίες προκειμένου ο Άγιος Ιερεμίας να είναι πολιούχος του Δήμου Ζίτσας για να τιμάται ιδιαιτέρως από το Δήμο και πανδήμως από όλο το λαό».
Ο Δήμαρχος Ζίτσας εμφανώς συγκινημένος αφού ευχαρίστησε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων για τη συμβολή και τη συμμετοχή του στη σημαντική και ιστορική αυτή μέρα για το Δήμο Ζίτσας αναφερόμενος στην εμπειρία που αποκόμισε η αντιπροσωπεία του Δήμου, από την τελετή και την επίσκεψη στο  Οικουμενικό Πατριαρχείο τόνισε: «Αυτό που ζήσαμε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου ως τιμώμενη περιοχή, τόπος καταγωγής του τιμώμενου Αγίου Ιερεμία, ήταν κάτι σπουδαίο και η συγκίνησή μας απέραντη. Με ταπεινότητα και σεμνότητα, συμμετείχαμε σε αυτό το μοναδικό γεγονός για τον τόπο μας εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη και τον απέραντο σεβασμό μας στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους Σαβεσμιότατους Αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι για να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή στον Άγιο Ιερεμία».
Κατά την τελετή υπογραφής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο Βίο και την προσωπικότητα του Πατριάρχη Ιερεμία Α’ τόνισε: «Ο Άγιος Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας Α’ (1522-1546) αφιέρωσε εαυτόν πλήρως εις την διακονίαν της Εκκλησίας, εις μίαν δυσχερεστάτην διά τα καθ’ ημάς περίοδον. Επετέλεσε μοναδικόν και πολυδιάστατον εκκλησιαστικόν έργον, διέσωσεν αλώβητον την Ορθόδοξον πίστιν εκ των ποικίλων απειλών, εστήριξε τον Οικουμενικόν Θρόνον, συνέβαλεν εις την αναγέννησιν του μοναχισμού, επλούτισε το Άγιον Όρος διά της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα. Όντως, υπήρξεν υπόδειγμα ανθρώπου του Θεού και κατεγράφη ενωρίς εις την συνείδησιν της Εκκλησίας ως Άγιος».