ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Προτάσεις για άρση του αδιέξοδου στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Από τους αντιπεριφερειάρχες Χ. Λαζάνη και Β. Γοργόλη

 

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η αντιπαράθεση μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και της ηγεσίας της ΕΠΟ και τον πρόεδρο κ. Μπαλτάκο, με αφορμή την υποχρέωση των ερασιτεχνικών σωματείων να εγγραφούν στο Μητρώο, με βάση της σχετική απόφαση του υφ. Αθλητισμού και της ΓΓΑ.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει δεκάδες φορείς να επισημάνουν την επιτακτική αναγκαιότητα οι δύο πλευρές που έχουν χωριστεί σε αντίπαλα στρατόπεδα να βάλουν νερό στο κρασί τους και κυρίως η πολιτική ηγεσία, να αντιληφθεί ότι το μόνο που δεν χρειάζεται να προστεθεί στα υπάρχοντα προβλήματα είναι η αναστολή των πρωταθλημάτων ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η απόφαση για αναστολή της διεξαγωγής των πρωταθλημάτων σε όλη τη χώρα όμως, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για χιλιάδες ερασιτέχνες αθλητές, που από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν χωρίς τη δυνατότητα να ασχοληθούν με το χόμπι τους.

Μόνο στην περιοχή των Ιωαννίνων υπολογίζεται, ότι μέχρι πρότινος, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και στις τρεις κατηγορίες της ΕΠΣΗΠ αριθμούσαν περίπου 2000 άτομα, αριθμός στον οποίο θα πρέπει να προστεθούν οι προπονητές, οι γυμναστές, οι φροντιστές, οι συνοδοί, οι διαιτητές, αλλά επίσης και ένας μεγάλος κύκλος οικονομικής – εμπορικής δραστηριότητας.

Παράλληλα υπάρχουν και άλλες διαστάσεις, όπως είναι η αμιγώς κοινωνική, καθώς στην επαρχία, πολλές ομάδες στα χωριά αποτελούν ουσιαστικά μία από τις ελάχιστες αφορμές για την διατήρηση της επαφής των νέων με τους τόπους καταγωγής τους.

Παρά τα σοβαρά λάθη της ηγεσίας της ΕΠΟ διαχρονικά, όπως και σήμερα, δε μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία η σκληρή κριτική σε βάρος του κ. Αυγενάκη και από πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, που βρίσκονται ιδεολογικά και πολιτικά στον ίδιο χώρο.

Χθες, οι αντιπεριφερειάρχες στην Ήπειρο, Χάρης Λαζάνης και Βασίλης Γοργόλης αντίστοιχα, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο διοικητήριο της Περιφέρειας, απευθύνοντας έκκληση προς την πολιτική ηγεσία και προσωπικά στον υφ. Αθλητισμού να «βάλει νερό στο κρασί του».

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι οι περιφέρειες της χώρας ενημερώθηκαν από το υφ. Αθλητισμού, να μην χορηγούν άδειες διεξαγωγής αγώνων σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα εάν οι ομάδες δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο.

Προτάσεις

Ο κ. Λαζάνης μάλιστα τόνισε, ότι η Πολιτεία δε θα πρέπει να λειτουργεί με εκδικητικό τρόπο και χαρακτήρισε άκαιρη την υποχρέωση των ερασιτεχνικών σωματείων να εγγραφούν στο Μητρώο, μετά από τις τεράστιες δυσκολίες λόγω covid που έτσι κι αλλιώς είχαν αρνητικά αποτελέσματα με τη μείωση του αριθμού των ομάδων και σε τοπικό επίπεδο.

«Κανείς δεν είναι αντίθετος στο Μητρώο και σε ξεκάθαρους κανόνες για όλους, όμως έχει σημασία και η χρονική στιγμή που λαμβάνονται οι αποφάσεις και που τα σωματεία πρέπει να τηρήσουν τις προϋποθέσεις. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ήταν και παραμένει αιμοδότης του ελληνικού αθλητισμού και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και δε θα πρέπει το προσωπικό συμφέρον κανενός να μπαίνει πάνω από το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον. Στα Γιάννενα είχαμε μέχρι πριν την πανδημία τρεις κατηγορίες, με δύο ομίλους στην τελευταία και πλέον έχουμε μόνο Α’ και Β’  και σε λίγο, όπως πηγαίνει η κατάσταση δε θα έχουμε καμία. Καλούμε τον υφυπουργό να βάλει νερό στο κρασί του και να ακούσει τις ΕΠΣ της χώρας στις προτάσεις τους», τόνισε ο κ. Λαζάνης μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης που επέμεινε στην κοινωνική διάσταση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και στο πόσο η απόφαση αναστολής επηρεάζει την ίδια την καθημερινότητα σε πολλές περιοχές της ελληνικής επαρχίας.

«Η αλήθεια για το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο βρίσκεται κάπου στη μέση. Να δώσει βαρύτητα η Πολιτεία σε αυτά που λένε οι Ενώσεις και να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις για εξαίρεση από την εγγραφή στο Μητρώο των ομάδων που λειτουργούν σε περιοχές κάτω των 500 κατοίκων ή στην παραμεθόριο και δεν έχουν κάποια φιλοδοξία ούτε και δυνατότητα να κάνουν κάτι μεγαλύτερο», σημείωσε ο κ. Γοργόλης από την πλευρά του.