ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – Επόμενο βήμα η κατάθεση προσφοράς για το Πάρκο Τεχνολογίας

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε η Επιτροπή την αποστολή πρόσκλησης υποβολής προσφοράς για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή του Πάρκου, από την ενδιαφερόμενη εταιρεία –  Αν δεν προκύψει θετική εξέλιξη, τότε η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην αξιοποίηση των 15 εκ. ευρώ που έχει διαθέσει το υπ. Οικονομικών

Το «πράσινο φως», έστω και κατά πλειοψηφία, έδωσε η Περιφερειακή Επιτροπή, ώστε να αποσταλεί πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς από την ενδιαφερόμενη εταιρεία για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης που αφορά στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας της Περιφέρειας Ηπείρου.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η ενδιαφερόμενη εταιρεία που δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό που απέβη άγονος, αλλά απέστειλε δήλωση ενδιαφέροντος με τη λήξη αυτού, είναι η εταιρεία ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ – Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρία, διαδικασία που προβλέπεται να εμπεριέχει τους ίδιους όρους της σύμβασης που είχε προκηρυχθεί, χωρίς καμία τροποποίηση.
Έτσι, όπως αποφασίστηκε την Δευτέρα, η Περιφέρεια Ηπείρου θα ζητήσει την υποβολή προσφοράς από την εταιρεία, διαδικασία με την οποία συντάχθηκαν τα μέλη της πλειοψηφίας, όχι όμως και η αντιπολίτευση που εξέφρασε διάφορες ενστάσεις και πολλούς περισσότερους προβληματισμούς για τη διαδικασία, όπως και για το αν πίσω από την εταιρεία κρύβεται κάποια μεγάλη εταιρεία της χώρας ή του εξωτερικού που δεν έχει αποκαλυφθεί.
Μάλιστα έγινε λόγος για «εταιρεία – φάντασμα» και για «μπροστινούς» που μπήκαν στη διαδικασία της υποβολής προσφοράς, χωρίς να φανερώνουν τις πραγματικές διαστάσεις των προθέσεών τους.
Την ενημέρωση για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας εφόσον η Περιφερειακή Επιτροπή εγκρίνει τη διαδικασία – όπως και τελικά έγινε – έκανε ο κ. Σακκάς, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Όπως είπε, υπάρχουν οι δικλίδες ασφάλειας που προβλέπει η σύμβαση και οι οποίες θα ίσχυαν είτε στην περίπτωση του διαγωνισμού είτε στη διαδικασία της ανάθεσης, με την ενδιαφερόμενη εταιρεία να πρέπει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή από Ευρωπαϊκή Τράπεζα ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ και βεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας 24 εκατομμυρίων ευρώ. Αν αυτά προσκομιστούν, τότε η σύμβαση θα αποσταλεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς υπογραφή.
Η αντιπολίτευση
Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης Στέφος από το «Κοινό των Ηπειρωτών» τόνισε πως η νομοθεσία δένει τη δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία μέσω ανάθεσης, πλην όμως ο ίδιος διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα και τους σκοπούς της ενδιαφερόμενης εταιρείας, την οποία αποκάλεσε ως «εταιρία – φάντασμα».
Επίσης για το μέγεθος και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας επέμεινε και ο Στεφ. Ζούμπας από την παράταξη «Ήπειρος Όλον», ενώ ο Γεώρ. Πρέντζας από τη ΛΑ.ΣΥ χαρακτήρισε ως «ύποπτο» το ότι η εταιρεία επέλεξε να μη λάβει μέρος στο διαγωνισμό και αντίθετα να αποστείλει δήλωση ενδιαφέροντος διεκδικώντας την απευθείας ανάθεση.
Ο κ. Σακκάς διευκρίνισε πως πέραν των προβλέψεων της νομοθεσίας, που δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να αξιοποιήσει τη δάνεια εμπειρία από άλλη εταιρεία, προβλέπεται η δυνατότητα είτε της κοινοπραξίας είτε της υπεργολαβίας, με την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχουσες εταιρείες μπορούν να εκτελέσουν οικοδομικά έργα 6ης τάξης και ηλεκτρολογικά έργα 4ης τάξης.
«Υπάρχει επίσης και μία άλλη εξήγηση σχετικά με το ότι μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη εταιρεία από την Ελλάδα ή το εξωτερικό που να ενδιαφέρεται και έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις προτιμούν μία “καθαρή” λογιστικά και οικονομικά εταιρεία, ώστε να συμπράξει μαζί της, από την περίπτωση να συμπράξει με μία εταιρεία που θα έχει διάφορα ανοίγματα», ανέφερε ο κ. Σακκάς.
Η εναλλακτική πρόταση
Από την άλλη, την Δευτέρα, στην Περιφερειακή Επιτροπή, η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την έγκριση της πρότασης για την αποστολή πρόσκλησης υποβολής προσφοράς με τον κ. Καχριμάνη να τονίζει πως αν δεν προκύψει θετική εξέλιξη, τότε η Περιφέρεια είναι έτοιμη να προχωρήσει στο plan b, στην αξιοποίηση δηλαδή των 15 εκ. ευρώ που έχει διαθέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το σκοπό αυτό.
«Εμάς μας ενδιαφέρει το θέμα, συνεχίζουμε τη διαδικασία σύμφωνα με τη διακήρυξη που υπάρχει. Εάν μας φέρουν εγγυητική επιστολή 8 εκ. ευρώ και εάν έχουν πιστοληπτική ικανότητα 24 εκ. ευρώ έχει καλώς, εάν όχι τότε βάζουμε τα 15 εκ. ευρώ και πάμε στο plan b», ανέφερε χαρακτηριστικά.