ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – Σοβαρές οι ελλείψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου αποδείχθηκε πως η κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης έκτακτων αναγκών, θυμίζει μία άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στον κεντρικό σχεδιασμό και στον σχεδιασμό σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο –  Ο Δ. Ιωαννιτών, παρά την προσπάθεια που γίνεται, δεν έχει ούτε τα απαραίτητα κονδύλια, ούτε και το προσωπικό, για την πρόληψη

 

 

 

Το μείζον ζήτημα της μη ικανότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις που της έχει δώσει το κεντρικό κράτος, για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, παραμένει επιτακτικά στο προσκήνιο, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οι ελλείψεις που υπάρχουν, σε πόρους και προσωπικό στην αυτοδιοίκηση, ήταν ένα από τα συμπεράσματα, στο οποίο κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών, το πρωί της Δευτέρας.

Μία συνεδρίαση που έγινε λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τη συμμετοχή του προέδρου του ΟΑΣΠ, Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Ευθ. Λέκκα, με το οποίο ο δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει σε συνεργασία για την εκπόνηση των σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όμως, εκείνο που αποκαλύφθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, είναι πως ο δήμος Ιωαννιτών και οι υπηρεσίες του παρά την προσπάθεια που γίνεται και σήμερα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, ούτε καν στο επίπεδο του σχεδιασμού δε μπορεί να ανταποκριθεί, αφού δεν υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα κονδύλια, ούτε και το προσωπικό.

Η στελέχωση του αυτοτελούς Γραφείου Πολ. Προστασίας του δήμου που θα έπρεπε να γίνει από το 2020 με βάση την κείμενη νομοθεσία δεν έχει ακόμη προχωρήσει και είναι πολύ δύσκολο αυτό να γίνει και στο εξής, αφού εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιες ελλείψεις και σε χρήματα και σε προσωπικό.

Στην προσπάθεια που καταβάλλει ο δήμος Ιωαννιτών αναφέρθηκαν τόσο ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μ. Χρυσοστόμου, αφήνοντας αμφότεροι, αιχμές για την καθυστέρηση στην ανάληψη πολλών υποχρεώσεων του δήμου από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Οι «ασκήσεις» ισορροπίας

Ταυτόχρονα, όμως, και όπως φάνηκε και από όσα δήλωσε ο ίδιος ο κ. Λέκκας, η κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης έκτακτων αναγκών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ενόψει της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, θυμίζει μία άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στον κεντρικό σχεδιασμό που πολλές φορές γίνεται επί χάρτου και στον σχεδιασμό σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο που είναι εκείνος που ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες.

Η ισορροπία αυτή μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως μία ισορροπία τρόμου καθώς από τη μία η Πολιτεία αναθέτει και μεταθέτει ευθύνες και αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση από την άλλη όμως δεν πράττει το ίδιο με τα κονδύλια, τα μέσα και την κατανομή του προσωπικού.

Η τεράστια αυτή αντίφαση δεν έχει ποτέ αντιμετωπιστεί στην πράξη στην Ελλάδα, με τον Καθηγητή Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα να τονίζει από τα Ιωάννινα όπου βρέθηκε χθες, την ανάγκη να βρεθεί μία πραγματική ισορροπία μεταξύ των αναγκών και των δυνατοτήτων που κάθε φορέας αλλά και κάθε πολίτης διαθέτει.

Ο κ. Λέκκας συμμετείχε το πρωί της Δευτέρας στο Συντονιστικό Όργανο Πολ. Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών ενώ το απόγευμα συμμετείχε και στο δημ. συμβούλιο όπου παρουσίασε τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών σε επίπεδο δήμου Ιωαννιτών, εγκαινιάζοντας έτσι μία πρώτη συνεργασία μεταξύ του δήμου και του ΕΚΠΑ αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα το πρωί της Δευτέρας ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μία προελαύνουσα και εξελισσόμενη κλιματική κρίση και για την απόλυτη ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ειδικά ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται πολλές φορές να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις χωρίς τους ανάλογους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό, όμως με τη συνεργασία με όλους τους φορείς μπορούμε να πούμε πως βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο. Αυτό που ισχύει, είναι πως χρειάζεται να βρούμε μία ισορροπία ώστε οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στην αυτοδιοίκηση να συνοδεύονται και από πόρους και τη δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένου αλλά και βοηθητικού προσωπικού. Επίσης όμως οφείλουμε να ενισχύσουμε την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών στα ζητήματα που χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι. Είναι πολύ σημαντική τέλος η αντίληψη της ατομικής ευθύνης του καθενός απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε ο κ. Λέκκας που συμφώνησε τέλος, ότι τα σχέδια που ανακοινώνονται και εκπονούνται από το κεντρικό κράτος ή τις κεντρικές υπηρεσίες δε μπορούν να έχουν εφαρμογή στις τοπικές κοινωνίες όπου θα πρέπει να εκπονούνται εξειδικευμένα σχέδια με στοιχεία τοπικότητας.

Οι επισημάνσεις της Πυροσβεστικής

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, αναφέρθηκε στην κατάσταση αυτή, η οποία έχει και επιμέρους συνέπειες αλλά και καθυστερήσεις.

Ο δήμος Ιωαννιτών όπως δυστυχώς συμβαίνει και με τους περισσότερους δήμους, έχει καθυστερήσει σημαντικά σε υποχρεώσεις όπως είναι η δήλωση διαθεσιμότητας μηχανημάτων έργων, και η κατάθεση των σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, όπως είναι συγκεκριμένα τα σχέδια εκκένωσης των Τοπικών Κοινοτήτων.

Ο διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων, Δημ. Τσουμάνης ανέφερε ακόμη πως ο έλεγχος που έγινε στο περιαστικό δάσος των Ιωαννίνων έδειξε πως πλην των 50 νέων υδροστομίων που τοποθετήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, χρειάζεται αντικατάσταση άλλων 40 και η πύκνωσή τους στην ευρύτερη περιοχή Δροσιάς – Πεντέλης.

Σημαντική ακόμη θεωρεί η Πυροσβεστική την παρέμβαση εντός του Κάστρου, για την εγκατάσταση πολλών ακόμη υδροστομίων, γιατί σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στα μεγάλα υδροφόρα οχήματα. Για το Νησί, προτάθηκε η αγορά και εγκατάσταση δύο – τριών βενζινοκίνητων αντλιών ώστε να μπορεί να γίνει πυρόσβεση με ίδια μέσα από τους κατοίκους μέχρι να περάσουν στο Νησί, μέσω της πλατφόρμας, τα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Στην ίδια συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ακόμη εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, του Δασαρχείου Ιωαννίνων, αλλά και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ενώ ακολούθως το λόγο πήραν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων που έθεσαν και αυτοί υπόψιν του δήμου τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που έχουν κάνει.

Για τα στρατόπεδα

Μεταξύ των θεμάτων που αξίζουν σίγουρα προσοχής, είναι και αυτό που έθεσε ο υποδιοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Βασίλειος Γιώτης που επισήμανε ότι στην προσπάθεια του καθαρισμού των στρατοπέδων και της αποψίλωσης από δασική βλάστηση σε ακτίνα 100 μέτρων περιμετρικά αυτών, το Δασαρχείο δεν επιτρέπει παρεμβάσεις.

Ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Ιωαννίνων που τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση πήρε αποστάσεις από την διάταξη που προβλέπει την δημιουργία μίας αντιπυρικής ζώνης εκτός των στρατοπέδων με καθαρισμό και αποψίλωση σε απόσταση 100 μέτρων, λέγοντας πως επιστημονικά, η διάταξη αυτή, είναι υπερβολική…