ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ – Επί ποδός λόγω καύσωνα και στην Ήπειρο

Ευρεία σύσκεψη χθες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα

 

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση μερικής επιφυλακής έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην Ήπειρο λόγω του καύσωνα και των συνθηκών που έχει δημιουργήσει σε ολόκληρη τη χώρα.

Μάλιστα, χθες Παρασκευή ήταν η πρώτη ημέρα της φετινής αντιπυρικής περιόδου που τα Ιωάννινα και η Άρτα ήταν στην κατηγορία επικινδυνότητας 3 για το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών, ενώ τρεις συνεχόμενες ημέρες στο ίδιο επίπεδο συμπλήρωσαν Πρέβεζα, Θεσπρωτία και Λευκάδα.

Η κατάσταση της μερικής επιφυλακής στην υπηρεσία γίνεται δυσκολότερη καθώς τις τελευταίες ημέρες διατέθηκαν δυνάμεις για την ενίσχυση άλλων δυνάμεων στη Δυτική Ελλάδα, όπως ανέφερε ο συντονιστικής επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, υποστράτηγος Δημ. Κοντογιάννης.

«Αυτό που έχουμε προσπαθήσει, είναι να μην αφήνουμε ακάλυπτες περιοχές και στο μέτρο του δυνατού, πιστεύω ότι το καταφέρνουμε. Απευθύνουμε ωστόσο έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις εργασίες σε εξωτερικούς χώρους και να δίνουν έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση όταν υποπέσει κάτι στην αντίληψή τους», ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε: «Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη καιρική συνθήκη, με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, με πολλές μέρες καύσωνα. Όλοι μαζί, κράτος – Τοπική Αυτοδιοίκηση – ιδιωτικός τομέας και πολίτες θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να προλάβουμε και να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Θέλω να τονίσω τέσσερα σημεία στα οποία πρέπει να βασιστεί η προετοιμασία και η ετοιμότητά μας:

1) Αυξημένη ετοιμότητα για την πρόληψη και την αποτροπή πυρκαγιών: Καλούμε τους πολίτες να αποφύγουν κάθε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και μετά οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Οφείλουμε να είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί. Απευθύνουμε μήνυμα στους πολίτες, να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον που θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο.

Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη ετοιμότητα σύμφωνα με όσα ορίζει το Σχέδιο “Ιόλαος” για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

Η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Πυροσβεστική, και όπου χρειαστεί και με τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα σχηματίσει μικτές περιπολίες για τον εντοπισμό σημείων που μπορούν να προκληθούν πυρκαγιές. Θα γίνει αξιοποίηση και όλων των μέσων επιτήρησης που έχουμε στη διάθεσή μας.

Επίσης, οι καθημερινές περιπολίες (πεζές και εποχούμενες) της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την Περιφέρεια για αυτές τις ημέρες θα δώσουν βαρύτητα και στον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και στον άμεσο εντοπισμό πιθανών εστιών, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση για να αποφύγουμε την κλιμάκωση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας για όλες τις σχετικές ενέργειες από μέρους της.

2) Αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών: Είναι κρίσιμο να μην υπάρξει πρόβλημα στις βασικές υποδομές, οι οποίες στηρίζουν και την όλη λειτουργία του κράτους και τις δραστηριότητες των πολιτών.

Το ηλεκτρικό ρεύμα και η ύδρευση είναι κρισιμότατοι τομείς για αυτή τη δύσκολη περίοδο. Για αυτόν τον λόγο, τόσο οι εταιρείες διαχείρισης, όσο και τα αρμόδια υπουργεία έχουν φροντίσει ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε αυτούς τους τομείς ή αν υπάρξει, να γίνει άμεση επέμβαση. Κάνουμε έκκληση στους πολίτες για στοχευμένη χρήση ηλεκτρικού και νερού. Πρέπει να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας, ώστε να μην έχουμε ζημιές ή διακοπές.

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, το σύστημα Υγείας έχει τεθεί σε έκτακτη ετοιμότητα για να υποδεχτεί συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Το ΕΚΑΒ, του οποίου εκπρόσωπος ήταν παρών στη σύσκεψη, επίσης είναι σε ετοιμότητα άμεσης συνδρομής. Το ίδιο έχει γίνει και από πλευράς Αστυνομίας και κυρίως από την Άμεση Δράση και την Ομάδα ΔΙΑΣ.

Καλούμε επίσης τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν τις Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης, γιατί η ΛΕΑ σε περίπτωση κινδύνου και μεγάλης ανάγκης σώζει ζωές.

3) Ευπαθείς ομάδες: Θα λάβουμε ειδική μέριμνα για τους ευπαθείς συμπολίτες μας που μπορεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε αίθουσες με κλιματισμό και συνθήκες δροσιάς. Θα ανακοινωθούν τα μέτρα από το υπουργείο Εσωτερικών και τοπικά από όλους τους δήμους της χώρας που έχουν προετοιμαστεί για να οργανώσουν αυτή τη δραστηριότητα.

4) Προστασία εργαζομένων: Τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων αυτές τις ημέρες. Σας παραπέμπουμε σε δηλώσεις εξειδικευμένες και αναλυτικές από το υπουργείο Εργασίας.

Θα λάβουμε ειδική μέριμνα για τους ακρίτες της χώρας μας, που είναι στα σύνορα. Αστυνομικούς, στρατιώτες και όλους εκείνους, τις χιλιάδες συμπολιτών μας ένστολων που είναι οι πρώτοι ανταποκριτές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, οι οποίοι και θα σηκώνουν όλο το βάρος της ανταπόκρισης αυτές τις ημέρες και ταυτόχρονα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες υπηρετούν την ασφάλεια της χώρας.

Είναι μία δύσκολη μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί. Έκκληση να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας και συνεργασίας. Καλούμε τους πολίτες να μας βοηθήσουν, να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε να περάσουν αυτές οι μέρες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Είναι κρίσιμο. Δεν πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον εαυτό μας, τους συμπολίτες μας ή να δυσκολέψει το κράτος στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης που αναμένεται να έρθει. Όλοι μαζί θα το πετύχουμε με συνεργασία και αλληλεγγύη» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Από πλευράς του, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θοδωρής Λιβάνιος, ανέφερε πως «δόθηκαν επιπλέον οδηγίες στους δήμους της χώρας να μεριμνήσουν για τη φιλοξενία των άστεγων συμπολιτών μας σε κλιματιζόμενους χώρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα. Δόθηκαν επίσης οδηγίες προκειμένου κρίσιμες διαδικασίες για τη λειτουργία των πόλεων, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, να γίνονται σε ώρες όπου το θερμικό φορτίο είναι χαμηλό – κατά προτίμηση τις βραδινές ώρες. Παρακαλούμε πολύ τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να μεριμνούν για τη βόλτα των κατοικιδίων τους σε ώρες που δεν υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία και εάν είναι δυνατόν, ας τοποθετούμε δοχεία με νερό προκειμένου να δροσίζονται και τα αδέσποτα ζώα. Οι ιδιοκτήτες των παραγωγικών ζώων να μεριμνούν για τη φύλαξη των ζώων τους σε σκιερό περιβάλλον και να φροντίζουν να ανανεώνουν τακτικά το νερό τους.

Επίσης, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δίνει οδηγίες σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας και τις μεταναστευτικές δομές  για να διασφαλιστεί η υγεία των φιλοξενούμενων συνανθρώπων μας, ώστε να αντιμετωπίσουν και εκείνοι αποτελεσματικά τον καύσωνα. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία προκείμενου να υπάρξει πλήρης επιφυλακή και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν. Θέλω κι εγώ να κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις εν μέσω καύσωνα, αλλά και τις άσκοπες εργασίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν οποιαδήποτε πυρκαγιά, τόσο κατά τη διάρκεια του καύσωνα, όσο και κατά τις επόμενες ημέρες όπου λόγω της ξηρασίας θα είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς».

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, η γενική γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο  γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μανώλης Λογοθέτης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλης Κόκκαλης, καθώς και οι περιφερειάρχες όλων των Περιφερειών της χώρας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, κι ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος.

Από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, παρόντες ήταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, κι ο γενικός διευθυντής Συντονισμού, Φοίβος Θεοδώρου, καθώς και ο υπαρχηγός ΠΣ, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων ΠΣ, υποστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ο οποίος ενημέρωσε διεξοδικά για την πορεία του φαινομένου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, καθώς και του ΑΔΜΗΕ.