ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΙΑΦΑΣ – Από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας η ενεργειακή αναβάθμιση

Η Δημοτική Επιτροπή θα καταθέσει προς έγκριση και χρηματοδότηση τη μελέτη για τις σχολικές εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης περιοχής, με προϋπολογισμό 2,4 εκ. ευρώ – Νέα παράταση, ίσως και η τελευταία, για την κατασκευής της πίστας pump track στην Κιάφα

 

Μια σημαντική προσπάθεια για να προχωρήσει η απαραίτητη διαδικασία και να κατατεθεί προς έγκριση και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου για τη νέα προγραμματική περίοδο το φιλόδοξο εγχείρημα της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Κιάφας, κάνει η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων.

Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 2,4 εκ. ευρώ, το πρώτο έργο, αντίστοιχου βεληνεκούς που φιλοδοξεί να υλοποιήσει ο δήμος Ιωαννιτών με τη μελέτη να συντάσσεται από την Τεχνική Υπηρεσία.

Την Τρίτη, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής, Θωμάς Γιωτίτσας, τόνισε πως ο δήμος δε θα χρειαστεί την παράταση που ανακοίνωσε η Περιφέρεια μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, για την υποβολή του φακέλου και πως θα καταθέσει σύντομα την πρότασή του.

Ο κ. Αρλέτος από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι η αρχική πρόταση ήταν ενταγμένη στο ΒΑΑ του δήμου με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ με τον κ. Γιωτίτσα να διευκρινίζει πως η αλλαγή δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης καθώς το πρόγραμμα της Περιφέρειας είναι ανταγωνιστικό και στην περίπτωση που δεν τύχει της χρηματοδότησης, και η μελέτη για τα σχολεία της Κιάφας όπως και άλλες μελέτες που είναι ώριμες για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων ή δημοτικών κτιρίων θα μπορέσουν να τύχουν χρηματοδότησης από το ΒΑΑ του δήμου Ιωαννιτών.

Για την πίστα pump track

Παράλληλα, και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, μία ακόμη, πιθανότατα όμως την τελευταία πριν εξετάσει τις υπόλοιπες προσφερόμενες λύσεις, παράταση, αποφάσισε να δώσει η Δημοτική Επιτροπή στον ανάδοχο του έργου κατασκευής της πίστας pump track στην περιοχή της Κιάφας.

Ένα έργο που εμπεριέχει και την πίστα αλλά και την ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου, το οποίο όμως καρκινοβατεί έξι και πλέον χρόνια μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ιδιωτικής εταιρίας που ανέλαβε να χορηγήσει στον δήμο Ιωαννιτών, ως η πόλη από την οποία προήλθαν οι νικητές, την πίστα του ποδηλατικού πάρκου.

Ο διαγωνισμός έγινε το 2018, ο χώρος βρέθηκε και μάλιστα η τότε και σημερινή δημοτική αρχή του Θ. Μπέγκα απένειμε και τιμητικές διακρίσεις στους τρεις φίλους – συμμετέχοντες του διαγωνισμού που έφεραν το βραβείο στην πόλη.

Η προσπάθεια έναρξης των εργασιών όμως προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής και στη συνέχεια η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη με αλλεπάλληλες προσφυγές με τον δήμο Ιωαννιτών να μη μπορεί ούτε με την προηγούμενη δημοτική αρχή να ξετυλίξει το κουβάρι  και να βρει λύση.

Έτσι, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής από τον Γιώργο Αρλέτο υπάρχει συμφωνία να χορηγηθεί μία νέα παράταση πλην όμως θα πρέπει να εξεταστούν πλέον και άλλες εναλλακτικές ακόμη και η πιθανή άρση της παραχώρησης για το έργο.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων, Κώστας Γκόγκος τόνισε ότι υπάρχει συνεννόηση με τις εισαγγελικές αρχές και την Αστυνομία και το επόμενο διάστημα θα καταβληθεί προσπάθεια από τον ανάδοχο του έργου να ξεκινήσει τις εργασίες.