ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – Πρώτα η δοκιμαστική λειτουργία, μετά η απεμπλοκή

Η Περιφέρεια Ηπείρου καλύπτει, με το ποσό των 403.000 ευρώ, το κόστος της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ και στη συνέχεια, όπως έκανε γνωστό ο Αλ. Καχριμάνης, θα απεμπλακεί οριστικά από το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

 

Με το ποσό των 403.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμει τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου και τους Δήμους προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Το πρωί της Δευτέρας, συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία και ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων και για τους επτά Σταθμούς που έχουν κατασκευαστεί και στη συνέχεια, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης η Περιφέρεια θα απεμπλακεί οριστικά από το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως προβλέπεται και από την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί για τους ΣΜΑ.

Ειδικότερα οι προγραμματικές συμβάσεις που θα υπογραφούν, με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό είναι για τους ΣΜΑ Ζίτσας (24.800 ευρώ), Πωγωνίου (43.400 ευρώ), Μετσόβου (43.400 ευρώ), Ηγουμενίτσας (74.400 ευρώ), Άρτας (111.600 ευρώ), Γ. Καραϊσκάκη (43.400 ευρώ) και Ιωαννίνων (62.000 ευρώ).

Το σχέδιο της σύμβασης

Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ιωαννιτών, κάτι που ισχύει αντίστοιχα και για τις άλλες συμβάσεις με τους υπόλοιπους δήμους, οι τελευταίοι θα πρέπει να διαθέσουν το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό για την παραλαβή των σύμμεικτων ΑΣΑ του εξυπηρετούμενου δήμου στις εγκαταστάσεις του ΣΜΑ Ιωαννίνων, τη ζύγισή τους, τη μεταφόρτωση των ΑΣΑ σε container προσαρμοσμένα σε σταθερούς συμπιεστές με στόχο την μείωση του όγκου τους, τη μεταφορά των γεμάτων containers επάνω σε οχήματα hooklift στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Περιφέρειας Ηπείρου και οτιδήποτε άλλο τυχόν απαιτηθεί από ανθρώπινο δυναμικό στα πλαίσια της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΣΜΑ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει την κάλυψη του κόστους των καυσίμων, λιπαντικών και τυχόν φθορών από τη συνήθη χρήση μετά την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των απορριμματοφόρων που θα διενεργούν τη μεταφορά των ΑΣΑ από τον ΣΜΑ στη ΜΕΑ, ενώ θα συμμετέχει με έναν εκπρόσωπό της στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.

Ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων αναλαμβάνει να διευκολύνει με κάθε τρόπο κατά τη δοκιμαστική λειτουργία στη συγκέντρωση απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών, να παρακολουθεί τη δοκιμαστική λειτουργία προκειμένου να αποκτήσει  τεχνογνωσία στη λειτουργία των ΣΜΑ και να παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί στα δύο άλλα συμβαλλόμενα στην παρούσα μέρη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Εν τω μεταξύ, η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση»ύ, με ανακοίνωσή της επιτίθεται σε βάρος της δημοτικής αρχής, καταγγέλλοντας πως ο δήμος Ιωαννιτών παρότι αποδέχεται τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα καθαριότητας, θα διαθέσει τελικά προσωπικό για τη λειτουργία του ΣΜΑ.

«Και ενώ υπογράφει ότι θα παρέχει προσωπικό ο δήμος Ιωαννιτών αυτές τις ημέρες έχει δημοσιοποιήσει προκήρυξη για πρόσληψη συμβασιούχων για την αποκομιδή των απορριμμάτων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού! Από την μία αδυνατεί να παρέχει τις δικές του υπηρεσίες και από την άλλη αναλαμβάνει να παρέχει προσωπικό στην Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ για να μην επιβαρυνθούν εκείνοι με προσλήψεις», σημειώνει μεταξύ άλλων η παράταξη.

«Ναι» σε

διαγωνισμούς έργων

Από την άλλη, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η Οικονομική Επιτροπή, κατακύρωσε τους διαγωνισμούς των παρακάτω έργων:

– Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Μαλούνι Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 66.000 ευρώ. Ανάδοχος: Ευγένιος Παππάς.

– Αποκατάσταση εθνικής οδού στα όρια του Δήμου Πρέβεζας, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Ανάδοχος: Εργοδομή Α.Ε.

– Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Κονακίων Αγνάντων, προϋπολογισμού 65.720 ευρώ. Ανάδοχος: Σωτ. Μαμαλης.

– Τοποθέτηση προστατευτικών πλεγμάτων στην περιοχή Βορείων Τζουμέρκων, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Ανάδοχος: Αλέξη Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.

Ακόμη στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων:

– Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης καθιζήσεων στην Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

– Αποκατάσταση επαρχιακής οδού στους Παπαδάτες Πρέβεζας, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

– Βελτίωση βατότητας και σύνδεση με παλαιά εθνική οδό στα όρια του Κρυφοβού, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

– Αποκατάσταση αρδευτικού τροφοδοσίας κτηνοτροφικών μονάδων περιοχής Μηλιωτάδων, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

– Άμεση αποκατάσταση πρόσβασης μονάδων αυγοπαραγωγής στην Τ.Κ. Πλατάνου Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

– Μελέτη έργων τμηματικής διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Αρέθωνα του Δήμου Πρέβεζας, προϋπολογισμού 55.800 ευρώ.

Προγραμματική σύμβαση για το ΜΕΚΔΕ

Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή, ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης   μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.).

Στόχος της προγραμματικής σύμβασης είναι η υλοποίηση του έργου «Επιστημονική υποστήριξη από το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας της αξιοβίωτης ανάπτυξης των ορεινών περιοχών για τη διετία 2023-2024», προϋπολογισμού 117.800 ευρώ.

 

Βασίλης Λούπας