Υπάρχουν λύσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ενστάσεις από τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για τον τρόπο που το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και αιχμές για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η διοίκηση του Επιμελητηρίου

 

Τις δικές του ενστάσεις για τον τρόπο που το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, αλλά παράλληλα και αιχμές για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η διοίκηση του Επιμελητηρίου, εξέφρασε την Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Γρηγόρης Γκίκας.

Πιο αναλυτικά ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του, στις επιπτώσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με την εισαγωγή οριζόντιου τεκμαρτού εισοδήματος, ανεξάρτητου από το πραγματικό κέρδος, για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Γκίκας διατύπωσε τις ενστάσεις του αναφορικά με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η διοίκηση του Εμπορικού επιμελητηρίου αλλά συντάχτηκε με την κοινή επιχειρηματολογία που έχει να κάνει με την αντίδραση επί της ουσίας του νομοσχεδίου.

Ο κ. Γκίκας συμμετείχε στην εκδήλωση όπου είχαν προσκληθεί οι βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων να πάρουν θέση και στην οποία δεν προσήλθαν οι βουλευτές της κυβέρνησης. Επίσης διατυπώνει αιχμές για το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκε με πρόταση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Αναφορικά με το θέμα ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ επικεντρώνεται στις πολλαπλές δυνατότητες πάταξης της φοροδιαφυγής τονίζοντας ότι υπάρχουν  σύγχρονα εργαλεία ελέγχου όπως είναι η εγκατάσταση POS, η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τα mydata «…και όμως το Υπουργείο εισάγει τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών;» διερωτήθηκε.

Επίσης, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, μίλησε για εξομοίωση όλων των κλάδων και των επιχειρήσεων και τάχτηκε κατά των οριζόντιών μέτρων εξηγώντας ότι είναι άδικο για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπογραμμίζοντας ότι είναι εντελώς διαφορετικά τα όσα αφορούν τον κάθε κλάδο ξεχωριστά.

Στην συνέχεια κατέθεσε την δική του πρόταση. Ο κ. Γκίκας διαφωνεί με το νομοσχέδιο αλλά εκφράζει τον προβληματισμό του καθώς πιστεύει ότι θα έπρεπε να ζητηθεί από τους προέδρους των εκάστοτε κλάδων των ελευθέρων επαγγελματιών η τροποποίηση άρθρων του νομοσχεδίου μέσα από τις αρμόδιες επιτροπές.

«Χρειάζεται διαπραγμάτευση καθώς ο κάθε κλάδος είναι διαφορετικός. Να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για τον κάθε κλάδο. Δεν μπορεί επτά στους δέκα να μη δηλώνουν εισόδημα. Να γίνεται μέσω κάρτας κάθε συναλλαγή. Έτσι μόνο μπορεί να παταχτεί η φοροδιαφυγή. Πρέπει να έχουμε αντιπροτάσεις να μην είμαστε μόνο αρνητικοί. Μέσα από το διάλογο να βρούμε λύσεις» είπε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τον δικό τους κλάδο και τις επιπτώσεις ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο δεν λύνει αλλά δημιουργεί προβλήματα. «Σε ένα κλάδο που τα έσοδα έξοδα φαίνονται. Η διασταύρωση στοιχείων μπορεί να γίνει», κατέληξε.