ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – Αλλαγή (;) του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών

Ο αν. υπουργός, Θ. Λιβάνιος εξήγγειλε τη διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στο τέλος Νοεμβρίου με στόχο να μην «παγώνουν» τα δημοτικά συμβούλια για ένα τετράμηνο – Συνεργασία της ΚΕΔΕ με το υπουργείο για τη διαμόρφωση νέου οδικού χάρτη για την Αυτοδιοίκηση

Τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου τον β’ γύρο, προκειμένου να μην «παγώνουν» τα δημοτικά συμβούλια για ένα 4μηνο, αλλά και σειρά προτάσεων για τη βελτιστοποίηση του ρόλου και του έργου των δήμων, πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με θέματα οικονομικού και θεσμικού περιεχομένου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου χαρακτήρισε ειλικρινές το ενδιαφέρον του κ. Λιβάνιου τόσο για τη μεγάλη εικόνα όσο και για τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και απευθυνόμενος στον υπουργό, προσέθεσε: «Όλα αυτά κατά τομείς δράσεων και πολιτικών της αυτοδιοίκησης τα έχετε λάβει σε υπόμνημα μας και σήμερα θα αναφερθώ ειδικότερα σε θέματα που μας απασχολούν όπως: Η καταστατική θέση των αιρετών, η έλλειψη προσωπικού, η επιστροφή των πόρων που προβλέπει ο Ν. Καλλικράτη, οι ΚΑΠ, η γραφειοκρατία κ.ά.»
Για τα ζητήματα αυτά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αντιπρότεινε 8 άξονες- δέσμες επίλυσης με προτεραιότητα τη συγκέντρωση των νομοθεσιών που ενυπάρχουν σε διάφορα νομοσχέδια και αφορούν στην αυτοδιοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη διεξαγωγή των εκλογών τέλος Νοεμβρίου για «να μην υπάρχει κενό εξουσίας με προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν όχι μόνο σε δήμους όπου άλλαξε η δημοτική αρχή αλλά και εκεί που έμεινε με συνέπεια να προκύπτει ένα φοβικό συμβούλιο και να παγώνουν όλα ακόμη και οι προσλήψεις νηπιαγωγών- βρεφονηπιοκόμων για τους παιδικούς σταθμούς».
Επίσης, προσέθεσε ο κ. Λιβάνιος πρέπει να δούμε τι θα ισχύσει με τις αποσπάσεις των αιρετών αλλά και το «περιβόητο ζήτημα των οφειλών τών αιρετών στους δήμους ενώ φαντάζει αδιανόητο το γεγονός ένα έργο να έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2024 να μην έχει δημοπρατηθεί».
Κλείνοντας ο αναπλ. υπουργός παρατήρησε ότι πέρα από την κεντρική χρηματοδότηση των δήμων πρέπει να ενισχυθεί και η ικανότητα των εισπρακτικών υπηρεσιών τους για τους θεσμοθετημένες πόρους, π.χ τέλη καταστημάτων για τραπέζοκαθίσματα κ.ά., να απλοποιηθεί η οικονομική διαχείριση τους κ.λπ.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ.
Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ τέθηκαν πολλά ζητήματα, καθώς και οι προκλήσεις και εκκρεμότητες που θα απασχολήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη νέα δημοτική περίοδο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου καλωσορίζοντας τον υπουργό Θ. Λιβάνιο, υπογράμμισε ότι η διαχρονική παρουσία και η εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση εκπέμπει την προσδοκία και την ελπίδα για μια γόνιμη, καρποφόρα και δημιουργική συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη για την Αυτοδιοίκηση της χώρας και την προώθηση επιτέλους μιας πραγματικής και ουσιαστικής αλλαγής στο μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους.
Ο κ. Κυρίζογλου κατέθεσε στον υπουργό υπόμνημα με τις προτάσεις και τα αιτήματα της ΚΕΔΕ σταχυολογώντας ορισμένα εξ αυτών.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στην καταστατική θέση των αιρετών σημειώνοντας ότι για τους αιρετούς δεν ισχύει ο κανόνας του νομικού μας πολιτισμού που ισχύει για όλους τους πολίτες, ότι δηλαδή είναι αθώοι έως απόδειξης της ενοχής τους. Και τόνισε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για να επανεξεταστεί το ζήτημα και να αλλάξει με τον Νέο Ενιαίο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης. Ζήτησε επίσης για λόγους δικαιοσύνης να επανεξεταστεί και η οικονομική μεταχείριση των αιρετών, επανασυνδέοντας τις αποδοχές τους με αυτές των γενικών γραμματέων των υπουργείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατόν οι δήμαρχοι να αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τους υπαλλήλους.
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των δήμων ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι οι δήμοι έχουν περιέλθει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Το ενεργειακό κόστος, η καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων και αύξηση του μισθολογικού κόστους λόγω των αυξήσεων που δόθηκαν και σωστά, από 1/1/2024, στους υπαλλήλους, έχουν ανατρέψει τα οικονομικά δεδομένα των δήμων.
Ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε συγκεκριμένα: «Κρίνουμε σημαντική την αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ, της τακτικής επιχορήγησης σε σχέση με το 2023, η οποία όμως εξανεμίζεται εξαιτίας της παρακράτησης πόρων για το τέλος ταφής, που έχει ως αποτέλεσμα σε πολλούς δήμους να είναι σχεδόν μηδενική.
Επιπλέον, υπάρχουν εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση (παρακρατηθέντες πόροι, κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ναυαγοσώστες, αδέσποτα, απόδοση 7,5 εκ. ευρώ στα ΚΔΑΠ για το διάστημα 2022 – 2023 κ.λπ.) που καθιστούν δύσκολη την ομαλή εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας απέναντι στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών. Εν ολίγοις για να έχουν οι δήμοι μας τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και αρμοδιότητές τους, πρέπει να τους αποδοθούν δύο επιπλέον δόσεις ΚΑΠ για το 2024».
Αναφερόμενος στην υποστελέχωση των υπηρεσιών των δήμων ο κ. Κυρίζογλου τόνισε την ανάγκη υλοποίησης ενός 4ετους προγράμματος για την κάλυψη των κενών θέσεων, τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών και την αντικατάσταση των αποχωρούντων υπαλλήλων (με την κινητικότητα και τη συνταξιοδότηση). Επίσης ζήτησε την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης του προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ και  την αύξηση των ειδικών συμβούλων και συνεργατών.
Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η μελέτη που εκπονήθηκε από την ΚΕΔΕ, την ΕΔΕΥΑ και την ΕΕΤΑΑ, η οποία αφορά στον ολιστική πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση του συνόλου των υδάτων, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί να πράξει, πριν να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο από το ΥΠΕΝ.
Συνεργασία προς
όφελος των πολιτών
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος αφού ευχήθηκε καλή θητεία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχουν μια παραγωγική συνεργασία σε όφελος κυρίως των δημοτών για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.
Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στο μεγάλο ορόσημο, που είναι η σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης και όπως είπε, στόχος είναι να είναι έτοιμος την Πρωτοχρονιά του 2025. Στη συνέχεια περιέγραψε τους άξονες των αλλαγών στον Κώδικα και που είναι: το εκλογικό σύστημα, το σύστημα διακυβέρνησης των δήμων, η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων, περιφερειών και κράτους, η εποπτεία, η οικονομική διαχείριση, ζητήματα ανάπτυξης
Σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη προσωπικού στους δήμους, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι η σημερινή υποστελέχωση των υπηρεσιών, είναι το μεγάλο απόνερο του δεκαετούς παγώματος των προσλήψεων συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά «να δούμε τί χρειάζεται για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ». Μάλιστα ανέφερε ότι εξετάζει και το αίτημα της Αυτοδιοίκησης να έχουν αυτονομία οι δήμοι στις προσλήψεις.
Σε ότι αφορά στα οικονομικά των δήμων ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι, ζήτησε να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ανάλογο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας