ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Οι εξαφανίσεις παιδιών είναι ένα πρόβλημα που ανησυχεί τους γονείς διαχρονικά, σε όλον τον κόσμο, και ένας υπαρκτός καθημερινός κίνδυνος που δεν φαίνεται να υποχωρεί παρά τη διαρκή ενημέρωση παιδιών και γονιών και τις αδιάκoπες προσπάθειες φορέων και υπευθύνων.

Πριν από λίγες μέρες το «Χαμόγελο του Παιδιού» και η Ελληνική Αστυνομία έδωσαν στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία που είναι άκρως αποκαρδιωτικά, αφού τους τελευταίους 16 μήνες, εξαφανίζονται κατά μέσο όρο πέντε παιδιά την ημέρα.

Φυσικά, τα στοιχεία αναφέρονται σε εξαφανίσεις που έχουν καταγραφεί και δεν περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις που δεν γίνονται ποτέ γνωστές και σύμφωνα με τα νούμερα των καταγεγραμμένων περιστατικών, μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν είναι αμελητέες. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο ιδρυτής της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού», Ανδρέας Γιαννόπουλος, τόνισε ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν που γνωρίζουμε, αφού οι εξαφανίσεις που δεν δηλώνονται καν στην Αστυνομία είναι πάρα πολλές. Είναι επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι, με τα χρόνια, οι ηλικίες των αγνοούμενων παιδιών είναι όλο και μικρότερες, ενώ η μέση ηλικία των παιδιών που φεύγουν απ’ το σπίτι είναι πλέον τα 12 έτη.

(A.)

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ

Τεράστια ζήτηση που θα υπερκαλύψει το ποσό των δανείων για το οποίο ξεκίνησε το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, έδειξε η πρώτη μέρα υποβολής αιτήσεων ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων στο site του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Τα δείγματα της πρώτης ημέρας του προγράμματος προδιαγράφουν ότι το πρώτο τμήμα της εγγύησης, ύψους 1 δισ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει καλυφθεί πλήρως σήμερα, ενεργοποιώντας πολύ σύντομα και το δεύτερο μέρος της εγγύησης άλλου 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ενεργοποιήσει σε πρώτη φάση εγγυήσεις 1 δις. ευρώ, οι οποίες μέσω μόχλευσης θα οδηγήσουν σε δάνεια 3,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το Υπουργείο έχει τη δυνατότητα και τη σχετική έγκριση της Κομισιόν να διπλασιάσει το ποσό της εγγύησης, χορηγώντας μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας επιπλέον 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν και οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, φτάνοντας συνολικά το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ.

Η αυξημένη ζήτηση για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας είχε προδιαγραφεί από το ενδιαφέρον που είχαν εκδηλώσει ήδη οι επιχειρήσεις στις τράπεζες ενόψει της εκκίνησης του προγράμματος.

(A.)

ΥΦΕΣΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Μια πρώτη εικόνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία παρέχει η ΕΛΣΤΑΤ, δημοσιεύοντας τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Τα στοιχεία αφορούν το πρώτο δίμηνο πριν τον κορωνοϊό και μόνο το πρώτο διάστημα της καραντίνας.

Συγκεκριμένα, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%, ενώ τέλος, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,0%.

(A.)