ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ;

Για παράταση της πανδημίας και μέσα στον Απρίλιο προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη όλα δείχνουν ότι το λιανεμπόριο δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει ούτε στις 29 Μαρτίου.

Ακόμη και το σενάριο της 5ης Απριλίου φαντάζει «παρακινδυνευμένο» αυτήν τη στιγμή, καθώς οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν ότι και τις επόμενες ημέρες θα καταγράφονται αλλεπάλληλα αρνητικό ρεκόρ ειδικά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Με δεδομένο ότι κάθε εβδομάδα που περνάει προσθέτει βάρος 725 εκ. ευρώ στα δημόσια οικονομικά, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να σχεδιαστεί το πακέτο στήριξης της οικονομίας για τις επόμενες εβδομάδες. Ο προϋπολογισμός των μέτρων στήριξης του 2021 θα ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ, καθώς στον μέχρι τώρα «λογαριασμό» των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για περαιτέρω παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ούτε για «κούρεμα» ενοικίων (με ταυτόχρονη αποζημίωση των ιδιοκτητών), ούτε και για αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων του επόμενου μήνα.

Ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό του νέου πακέτου μέτρων στήριξης για τον επόμενο μήνα, θα γίνει και επανεκτίμηση των δημοσιονομικών επιδόσεων της φετινής χρονιάς.