Μειώνεται η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης

Για τέσσερις μέρες ακόμη θα ισχύει στο σύνολό της η κρατική επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς από την Πρωτοχρονιά μειώνεται κατά 10 λεπτά. Είναι δε αρκετά πιθανό η τιμή διάθεσης του πετρελαίου να αυξηθεί περαιτέρω εφόσον δεν συνεχιστεί η επιδότηση από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας.

Μέχρι λοιπόν και τα τέλη του έτους η επιδότηση από το κράτος στο πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχεται σε 25 λεπτά το λίτρο με τον ΦΠΑ. Όπως όμως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, το 2023 και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου έως και τα τέλη Μαρτίου η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 15 λεπτά το λίτρο με τον ΦΠΑ.

Ήδη πριν από τα Χριστούγεννα οι τελευταίες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης έδειξαν μέση τιμή 1,128 ευρώ ανά λίτρο σε πανελλαδικό επίπεδο και έκτοτε οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί αγγίζοντας τα 83 δολάρια το βαρέλι, όταν στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 75 δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την πορεία των διεθνών τιμών, από το νέο έτος το πετρέλαιο θέρμανσης από 1,12 ευρώ το λίτρο (μέση τιμή του πετρελαίου σήμερα), αναμένεται να διαμορφωθεί τουλάχιστον σε 1,22 ευρώ το λίτρο, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου ισχύει και η παράλληλη επιδότηση των 7,5 λεπτών με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας και όπως προαναφέρθηκε δεν είναι γνωστό εάν η επιδότηση αυτή θα συνεχιστεί.

Μία από τις λύσεις που έχουν τα νοικοκυριά τα οποία δικαιούνται επίδομα θέρμανσης είναι να σπεύσουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους μέχρι το τέλος του έτους και να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.170.070 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι το υπουργείο έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 13 Ιανουαρίου, με την επόμενη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης να έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου. Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα περίπου 865.000 δικαιούχοι μοιράστηκαν επιδόματα συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα μπορούν να διατεθούν μέσα στο επόμενο έτος, ανάλογα με τις αγορές καυσίμων που θα πραγματοποιηθούν.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, οι νέες καταβολές επιδόματος θέρμανσης θα γίνουν:

• Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2023.

• Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Απριλίου 2023.

Το επίδομα χορηγείται για τα ακίνητα τα οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση μέσω της εφαρμογής στο myAADE, για να ενταχθούν στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.