ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΑΓΝΑΝΤΑ – «5 ώρες» τρεξίματος, στη μνήμη του Ερμή

Πέντε ώρες, ήταν η ονομασία του αγώνα τρεξίματος που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με αφετηρία την πλατεία των Ιωαννίνων και τερματισμό το χωριό Άγναντα στα Τζουμέρκα.

Πέντε ήταν και οι ώρες που ο Θεοφάνης – Ερμής Θεοχαρόπουλος περίμενε να φτάσει το ελικόπτερο στα Τζουμέρκα, προκειμένου να κάνει τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, μετά τον σοβαρό του τραυματισμό στο βουνό.

Πέντε ώρες αιμορραγώντας, χωρίς ιατρική βοήθεια, που τελικά αποδείχθηκαν πολύτιμες γιατί η ζωή του χάθηκε…

Ο αγώνας αφιερώθηκε στη μνήμη του Ερμή και δεκάδες δρομείς, φίλοι και συναθλητές του, αλλά όχι μόνο, έδωσαν το παρών με τη συμμετοχή τους, στέλνοντας για μία ακόμη φορά το μήνυμα της αναγκαιότητας να υπάρξει επιτέλους και στην Ελλάδα ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας της ελικοδιάσωσης.

Ο πατέρας του Ερμή, Γιάννης Θεοχαρόπουλος που συμμετείχε στον αγώνα μνήμης, λίγο πριν την εκκίνησή του, απευθυνόμενος στους αθλητές, εξέφρασε την ευχή, η θυσία του γιου του, να μην πάει χαμένη, αλλά να αποτελέσει την αφορμή, για να σωθούν δεκάδες άλλες ζωές συνανθρώπων μας στη χώρα.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ο κ. Θεοχαρόπουλος, η Πολιτεία έστω εκ των υστέρων ανταποκρίθηκε στην αναγκαιότητα της ελικοδιάσωσης και εντός του Σεπτεμβρίου το Νομοσχέδιο που θα προβλέπει και θα εξειδικεύει το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Συγκινημένος, ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος έδωσε και μία υπόσχεση στη μνήμη του γιου του, που σε λίγες ημέρες θα γιόρταζε τα γενέθλιά του, ότι κάθε χρόνο, την ίδια περίοδο θα διοργανώνεται αυτός ο αγώνας, με στόχο κάθε φορά, όπως είπε, να είναι και μεγαλύτερος με περισσότερες συμμετοχές.

Πριν την εκκίνηση, στις 7 το πρωί του Σαββάτου τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη του Ερμή και αμέσως μετά οι αθλητές ξεκίνησαν τον αγώνα, που ολοκληρώθηκε στις 12 στο χωριό Άγναντα, εκεί όπου διέμενε ο Ερμής τα τελευταία χρόνια.