ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ – Μεγάλες ελλείψεις σε παιδικά φάρμακα, ενώ οι ιώσεις καλπάζουν

«Σκηνικό πολέμου» στις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις των φαρμακείων, όπου η εύρεση συγκεκριμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των εποχικών ιώσεων ειδικά για τα παιδιά είναι σε κάποιες περιπτώσεις μια δύσκολη υπόθεση, περιγράφουν οι φαρμακοποιοί.

Η έκρηξη των ιώσεων και η αυξημένη ζήτηση για φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά τους, σε συνδυασμό με την περίοδο των εορτών και τη χαμηλή τροφοδοσία της αγοράς, αφού πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έκλεισαν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, επιτείνει τις ελλείψεις σε πολύ γνωστά σκευάσματα, κυρίως παιδιατρικά, όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά χάπια και σιρόπια, αντιβηχικά και εισπνεόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό οι φαρμακοποιοί απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες και κυρίως τους γονείς παιδιών με ιώσεις να τους εμπιστευθούν. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, «προς το παρόν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Θα πρέπει οι γονείς να μην επιμένουν στο ένα συγκεκριμένο σιρόπι που γνωρίζουν. Υπάρχουν σιρόπια άλλων εταιρειών που έχουν την ίδια δράση. Θα πρέπει να μας εμπιστευθούν όταν τους προτείνουμε κάτι άλλο. Και οι γιατροί θα πρέπει να μην “κλειδώνουν” τις συνταγές, ώστε να μας αφήνουν την ευκολία να χορηγήσουμε ένα άλλο γενόσημο από αυτό που οι ίδιοι έχουν γράψει».

Και ο κ. Βαλτάς συνεχίζει: «Εχουμε ένα σκηνικό πολέμου αυτήν την περίοδο. Οχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε διεθνές επίπεδο. Οι διημερεύσεις και οι διανυκτερεύσεις των φαρμακείων είναι τραγικές, με τους συναδέλφους να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Είναι συνεχώς σε επικοινωνία με τον γιατρό για να αλλάξει τη συνταγή, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο πολίτης με άλλο σκεύασμα».

Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Μανώλης Κατσαράκης, σημειώνει: «Μιλάμε για φάρμακα που πρέπει να είναι ετοιμοπαράδοτα. Παραδείγματος χάριν, για ένα αντιβηχικό ή ένα αντιπυρετικό σιρόπι δεν έχει νόημα να πεις στον ασθενή ότι θα ψάξεις να του το βρεις και θα το έχεις σε μία-δύο ημέρες, όπως θα έκανες για άλλα φάρμακα. Είναι κάτι που θα πρέπει να δώσεις εκείνη την ώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, σε αυτή τη φάση τα περισσότερα φάρμακα που αφορούν την αντιμετώπιση γριπώδους συνδρομής είτε απουσιάζουν είτε είναι σε έλλειψη. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα φάρμακα που έχουν ως δραστική ουσία την παρακεταμόλη και την αμοξυκιλλίνη. Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, οι ουσίες αυτές παράγονται μονοπωλιακά στην Κίνα και στην Ινδία και το τελευταίο διάστημα οι ποσότητες που διαθέτουν στην αγορά δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Μεταξύ των αιτιών για τη μη επαρκή παραγωγή των ουσιών αυτών είναι το λιγότερο εργατικό δυναμικό λόγω της πανδημίας αλλά και το ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά η φετινή αυξημένη ζήτηση λόγω της έκρηξης των ιώσεων. Ετσι η παραγωγή αναλγητικών, αντιπυρετικών, αντιβηχικών σιροπιών και άλλων σκευασμάτων με αυτές τις ουσίες δεν είναι επαρκής για να ανταποκριθεί στη ζήτηση και οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα σκευάσματα συχνά δίνουν προτεραιότητα στις πιο ακριβές αγορές.

Στην ελληνική αγορά, όπου τα σκευάσματα πωλούνται πιο φθηνά, κατά πληροφορίες υπάρχουν εταιρείες που έχουν μειώσει τη διάθεση αυτών των φαρμάκων έως και 50% σε σχέση με προηγούμενα έτη. Οι κ. Βαλτάς και Κατσαράκης σημειώνουν ότι ένας επιπλέον λόγος για τις ελλείψεις αφορά και το υψηλό κόστος υλικών, όπως το πλαστικό και το αλουμίνιο, που απαιτείται για τις συσκευασίες των φαρμάκων. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται οι παραγόμενες ποσότητες των σκευασμάτων.

Αντιθέτως, επάρκεια παρατηρείται σε άλλα προϊόντα, όπως αντισηπτικά και τεστ ταχείας ανίχνευσης του SARS-CoV-2, γρίπης και RSV. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, υπάρχει αυξημένη ζήτηση το τελευταίο διάστημα και για τα συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς αφενός η COVID-19 εξοικείωσε τους πολίτες στα self tests, αφετέρου συχνά οι παιδίατροι ζητούν από γονείς που έχουν παιδιά με συμπτώματα γρίπης πριν από την επίσκεψη στο ιατρείο να κάνουν ένα από αυτά τα τεστ.

Eν τω μεταξύ, εντολή για την αναστολή λειτουργίας δύο φαρμακαποθηκών που δεν συνεργάστηκαν στους ελέγχους που γίνονται το τελευταίο διάστημα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ηδη έχουν ελεγχθεί περισσότερες από δέκα φαρμακαποθήκες για το ενδεχόμενο να κρατούν αποθέματα από φάρμακα που είναι σε έλλειψη και να μην τα διαθέτουν στα φαρμακεία προκειμένου να τα εξάγουν, καθώς και πέντε φαρμακευτικές εταιρείες για το κατά πόσον διαθέτουν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων στην αγορά όπως οφείλουν.

Προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένoνται κατά το νέο έτος παγκοσμίως, κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στην ηγεσία του ΥΥΚΑ που φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση, όπως σημειώνει.

Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση, αναφέρει ο Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εξηγήσει και προειδοποιήσει σε όλους του τόνους για την αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη αυτή πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς.

Πιο πρόσφατη, ηχηρή και ξεκάθαρη παρέμβαση του ΠΙΣ ήταν αυτή στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 19/12 στην οποία ο ΠΙΣ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Κων/νο Κουτσόπουλο (Α’ αντιπρόεδρο).

Από το ίδιο βήμα σημειώθηκε μεταξύ άλλων, ότι παγίως και διαρκώς “διεκδικούμε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά…” και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική. Επισημαίνεται δε ότι ισχύει απολύτως η δήλωση του προέδρου, Δρ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ότι θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα για τη διασφάλιση του καλώς εννοούμενου συμφέροντος των ασθενών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις του ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους.