ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ – «Εργαλεία» οικονομικής ανάπτυξης, υπό προϋποθέσεις

Την τελευταία πενταετία η Περιφέρεια Ηπείρου και οι Δήμοι αξιοποίησαν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και προχώρησαν στην βελτίωση των υποδομών και στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στα ιαματικά λουτρά Αμαράντου, Κόνιτσας και Καβασίλων

Ένα σημαντικό «εργαλείο» οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης μπορούν να αποτελέσουν για τις περιοχές που τις διαθέτουν οι ιαματικές πηγές, μετά την συντήρησή τους και την ανάδειξή τους τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η βελτίωση των υποδομών, γιατί οι περισσότερες είχαν εγκαταλειφθεί παντελώς. Παράλληλα πρέπει να προχωρήσει και ένα ορθολογικό μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης, που δεν θα διακρίνεται από τα λάθη του παρελθόντος, αλλά θα κινείται με γνώμονα το σύγχρονο μάνατζμεντ, σε συνδυασμό με ευρύτερες προσπάθειες δημιουργίας τουριστικών «πακέτων» που θα προσφέρονται στον επισκέπτη σε κάθε περιοχή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, στην Ήπειρο, οι ιαματικές πηγές βρέθηκαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όμως την τελευταία πενταετία αφενός με την πολιτική βούληση και τις προσπάθειες της περιφέρειας Ηπείρου και του α’ βαθμού της αυτοδιοίκησης και αφετέρου με την αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, η πορεία αυτή άρχισε να αντιστρέφεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών πρόσβασης και των εγκαταστάσεων τόσο στα ιαματικά λουτρά Αμαράντου στην Κόνιτσα, που λειτουργούν κανονικά, όσο όμως και στα Καβάσιλα, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο.

Ο σχεδιασμός

Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος διοργάνωσε την Τετάρτη ανοιχτή εκδήλωση στα Ιωάννινα, παρουσιάζοντας τη στόχευση του προγράμματος Altenative Tourism, που χρηματοδοτείται από το Interreg Ελλάδας – Αλβανίας και αφορά στους ιαματικούς πόρους Αμαράντου Κόνιτσας, Αμμουδάρας – Άργους Ορεστικού, Άρτας, Αμυνταίου – Ξινού Νερού, Γρεβενών, Ζακύνθου και Πρέβεζας.
Σκοπός του έργου είναι αφενός η ενίσχυση του ιαματικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας, μέσω της ανάπτυξης και ανάδειξης των ιαματικών πηγών, στη βάση σχεδιασμού, συγκριτικής ανάλυσης, δημιουργίας τοπικής ταυτότητας και δεξιοτήτων και αφετέρου η ενσωμάτωσή των ιαματικών πόρων στο ευρύτερο πλαίσιο των υφιστάμενων συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών όπου αυτοί βρίσκονται.

Ο Μάρκος Δανάς, Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε ειδικότερα στο παράδειγμα της Ηπείρου, όπου η περιφέρεια, όπως σημείωσε, κατέβαλε μία σημαντική προσπάθεια ανάδειξης και βελτίωσης των υποδομών των ιαματικών πηγών, ώστε αυτές να καταστούν ένας διαθέσιμος φυσικός πόρος, που παράλληλα όμως μπορεί να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό την τοπική οικονομία.

Ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από κοινού με την περιφέρεια για τη διαμόρφωση μίας νέας κατάστασης που θα είναι ρεαλιστικά αξιοποιήσιμη από τις τοπικές κοινωνίες και τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν σε αυτό το μοντέλο του θεραπευτικού τουρισμού.

«Η προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια και τους δήμους Κόνιτσας και Πρέβεζας μας οδήγησε σε ένα σημαντικό αποτέλεσμα, μέσα όμως από μία απίστευτη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για θέματα που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα λύνονται σε πέντε λεπτά και εμείς θέλαμε πέντε μήνες, για να πείσουμε για το αυτονόητο. Δυστυχώς, η κρατικίστικη νοοτροπία που διέλυσε τους θεσμούς τα προηγούμενα 40 χρόνια, είχε τα ίδια αποτελέσματα και στις ιαματικές πηγές, ελπίζουμε όμως πλέον να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά. Οι ιαματικές πηγές για την Κόνιτσα αποτελούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, στρατηγικής σημασίας και αυτό θέλουμε και να το αναδείξουμε και να το αξιοποιήσουμε», ανέφερε ο κ. Εξάρχου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης που αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, για την βελτίωση των υποδομών και στις εγκαταστάσεις, αλλά και στην οδική πρόσβαση αυτών.

Ακολούθησε η παρουσίαση του master plan, που έχει εκπονηθεί μέσα από το πλαίσιο του προγράμματος, για τα βήματα της διαδικασίας ένταξης των προτεινόμενων έργων.