ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Τμήματα Αιμοδοσίας

Μια ακόμη σημαντική εθελοντική αιμοδοσία, στο Δικαστικό Μέγαρο, από το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού – Κάθε χρόνο λείπουν 20.000 μονάδες αίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

 

Το δικό τους σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Τμήματα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων όλης της χώρας και φυσικά και της Ηπείρου, καθώς εξαιτίας και της πανδημίας, διανύουν τη δυσκολότερη περίοδο της δεκαετίας, ίσως και μία από τις πλέον δύσκολες στην ιστορία, εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων, με την έλλειψη μονάδων αίματος.

Η συνθήκη γίνεται ακόμη δυσκολότερη το καλοκαίρι, λόγω της απουσίας πολλών πολιτών από τα αστικά κέντρα και ταυτόχρονα λόγω της αύξησης των απαιτήσεων για την κάλυψη των αναγκών και για τους χρονίως μεταγγιζόμενους και αιμοκαθαρόμενους ασθενείς, αλλά και για τα έκτακτα συμβάντα.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, στην ανάγκη αυτή επιχειρεί για μία ακόμη φορά να ανταποκριθεί, το περιφερειακό τμήμα Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού, που διοργανώνει τη Δευτέρα εθελοντική αιμοδοσία στο Δικαστικό Μέγαρο, σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Paguristas, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων, την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων και τον Σύλλογο Τριτέκνων Ιωαννίνων.

Η αιμοδοσία διοργανώνεται με τη συνεργασία του ΠΓΝΙ και του Τμήματος Αιμοδοσίας και ο πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων του ΕΕΣ Κων. Ντακαλέτσης απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν.

Η πρωτοβουλία του Ερ. Σταυρού να συνδιοργανώνει με άλλους φορείς και συλλόγους εθελοντικές αιμοδοσίες έχει αποφέρει καρπούς όπως ανέφερε και αν αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της εύρεσης ενός σταθερού σημείου για αιμοδοσίες στο κέντρο της πόλης, αυτές θα γίνονται μία φορά το μήνα.

Τεράστιες οι ελλείψεις

Εν τω μεταξύ, οι ανάγκες της χώρας σε αίμα έχουν εκτιμηθεί στις 600.000 μονάδες αίματος ετησίως. Οι τακτικοί αιμοδότες είναι περίπου 150.000 άτομα, ενώ οι ευκαιριακοί ή αιμοδότες αντικατάστασης (συνήθως δίνουν αίμα για προγραμματισμένα χειρουργεία συγγενικών -φιλικών τους προσώπων) είναι περίπου 250.000 άτομα.

Όπως ανέφερε ο Β. Δήμος, πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας στη Θεσσαλονίκη και μέλος στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, συλλέγονται 580.000 αίμα και άρα με βάση και τις συνολικές ανάγκες η χώρα πάντα έχει ένα έλλειμμα που κινείται στις 20.000 μονάδες, το οποίο και καλύπτεται με εισαγωγές από την Ελβετία.

Από το σύνολο των μονάδων αίματος, οι 140.000 μονάδες περίπου χρησιμοποιούνται για θαλασσαιμικούς (3.000 άτομα) και δρεπανοκυτταρικούς πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς (1.000 άτομα), αντιπροσωπεύοντας το 1/5 των αναγκών. Σημειώνεται ότι στα 4.000 άτομα (ασθενείς) υπάρχουν και 150 παιδιά κάτω των 18 ετών.

Μόλις πριν μία εβδομάδα, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας μίλησε για βραδυφλεγή βόμβα λόγω των ελλείψεων αίματος στα νοσοκομεία

Οι τεράστιες ελλείψεις σε αίμα οδήγησαν την ΕΟΘΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας) σε καταγγελία στο υπουργείο Υγείας για ακόμη μία φορά, καθώς τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ζωή των θαλασσαιμικών και δρεπανοκυτταρικών πολυμεταγγιζόμενων ασθενών αλλά και όλων των συνανθρώπων μας που χρήζουν μεταγγίσεων αίματος.