ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ – Τα παιδιά έχουν να κερδίσουν από τον εμβολιασμό

Για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε παιδιά μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγώντας ότι οι ηλικίες 12-15 ετών θα κάνουν και τις δόσεις του εμβολίου.

Ειδικότερα, η κα. Παπαευαγγέλου, υπογράμμισε ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά το εμβόλιο της Pfizer, αφορούν κυρίως σε αγόρια 16 -19 ετών μετά την δεύτερη δόση, με συμπτώματα, όμως ήπια.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας για τα παιδιά 12-17 ετών, ενώ διευκρίνισε ότι τα παιδιά 12 -15 ετών θα κάνουν δυο δόσεις εμβολίου.

Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δούμε εμβόλια για αυτές τις ηλικίες πριν το 2022, ενώ γίνονται ακόμα μελέτες για το αν θα είναι μία ή δύο δόσεις».

Υπενθυμίζουμε πως από την Παρασκευή 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για εμβολιασμό και για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Πλέον το μεγάλο ερώτημα βέβαια απευθύνεται στους παιδιάτρους που ήδη δέχονται με τη σειρά τους τα ερωτήματα από τους γονείς για το εάν θα πρέπει και πότε να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Η ανησυχία είναι εύγλωττη παρά τις διαβεβαιώσεις και για την αποτελεσματικότητα, κυρίως όμως για την ασφάλεια των εμβολίων.

Το σημαντικότερο ερώτημα βέβαια έχει να κάνει με το όφελος που θα έχουν τα παιδιά που θα εμβολιαστούν σε σχέση με ό,τι πιθανώς χάσουν και σε αυτό κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος των ιδιωτών παιδιάτρων Ιωαννίνων, Αναστάσιος Σέρμπης, μιλώντας στο Ioannina TV.

Παρότι η προσέγγιση των παιδιάτρων ήταν και παραμένει πως η κύρια στόχευση των εμβολιασμών θα πρέπει να είναι οι ενήλικες και στη συνέχεια οι κατηγορίες των παιδιών και εφήβων, ο κ. Σέρμπης τόνισε πως και τα παιδιά στις ηλικίες 12-17 ετών έχουν να κερδίσουν από τον εμβολιασμό και γι’ αυτό οι παιδίατροι ακολουθούν τη σύσταση της εθνικής επιτροπής.

«Δεν αλλάζει αυτό που λέγαμε ότι οι πρώτοι που πρέπει να εμβολιαστούν είναι οι γονείς και οι παππούδες, όμως ως σύλλογος συντασσόμαστε με την επίσημη απόφαση των αρμόδιων φορέων που έχουν τα επιστημονικά δεδομένα και προτείνουν τον εμβολιασμό των παιδιών. Έχουν να κερδίσουν μία πιο άνετη σχολική χρονιά, έχουν να κερδίσουν την σταδιακή αποκατάσταση των κοινωνικών τους επαφών, που τόσο τους στέρησε η πανδημία και ο εγκλεισμός. Προφανώς αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των γονέων όμως αυτό που τους λέμε είναι πως είναι απόλυτα ασφαλές να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό για τα παιδιά τους», σημείωσε ο κ. Σέρμπης.