Στη Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία του Κωνταντίνου Γλύξμπουργκ

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στη Μητρόπολη Αθηνών θα τελεστεί η κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος πέθανε την Τρίτη, σε ηλικία 83 ετών, ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία». Η ταφή θα γίνει στο Τατόι. Σύμφωνα με πληροφορίες, την κηδεία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου αναφέρει: «Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου. Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο».
Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.
Παράλληλα, συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στέλνει ο πολιτικός κόσμος.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανακοίνωσή του, τόνισε πως το λόγο έχει πλέον η Ιστορία, η οποία θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση: «Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:
Στην «πολυκύμαντη διαδρομή» του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια Γκλύξμπουργκ.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η διαδρομή αυτή του τέως βασιλιά «σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου», ενώ κάνει αναφορά στη «διακριτική στάση» του Κωνσταντίνου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Β’ γράφεται «ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974».
«Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής», κατέληξε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη θλίψη, τον σεβασμό και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του τέως βασιλιά.
Η δήλωση του πρωθυπουργού: «Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».
«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.
Με τη σειρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγραψε στο Twitter: «Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου για τον θάνατό του».
Ο Στέλιος Πέτσας, σε ανάρτησή του, τόνισε: «Τέλος εποχής. Υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του».
Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης: «Συλλυπητήρια στην οικογένεια του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδος. Επέλεξε να πεθάνει στην Πατρίδα του».
Ο Πρόεδρος της Βουλής
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής για την εκδημία του τέως Βασιλέα  Κωνσταντίνου
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας με αφορμή την εκδημία του τέως Βασιλέα  Κωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με το θάνατο του άλλοτε Βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνου πέφτει η αυλαία μιας μακράς ιστορικής περιόδου της πατρίδος μας με την οποία συνδέθηκε τόσο η οικογένειά του από το 1863 έως το 1974, οπότε και δημοκρατικά επελέγη το πολίτευμα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όσο και ο ίδιος.
Για όλα αυτά το λόγο είχε και έχει προφανώς η ιστορία που ακριβοδίκαια οφείλει να κρίνει.  Ο ίδιος πάντως ο τέως Βασιλέας Κωνσταντίνος είναι βέβαιο πως άφησε την τελευταία του πνοή στη χώρα που γεννήθηκε και αγάπησε έχοντας πλάι του την οικογένεια του προς την οποία και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».