Στον «πάγο» η συζήτηση για εκλογές

Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης να ρίξει φως στα αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη και να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα

 

Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη που έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο, φέρνει, όπως ήταν λογικό και… μετάθεση στις αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών, καθώς αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθούν καθαρές απαντήσεις στα «γιατί» της τραγωδίας.

Άλλωστε, όπως φάνηκε και από τη δήλωση του Πρωθυπουργού, που έγινε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ρίξει φως στα αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη και να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα.

Ήδη, έχει ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει τα αίτια του δυστυχήματος αλλά  και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

«Ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο» σημείωσε από τα Τέμπη ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, σήμερα Παρασκευή, επρόκειτο να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, μια συνεδρίαση πουν πήρε αναβολή και θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα καμία συνεδρίαση δεν πρόκειται να γίνει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, καθώς κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Τα σενάρια…

Μέσα σε αυτό το κλίμα οδύνης και ενώ υπάρχουν τραγικοί συγγενείς που ακόμα αναζητούν τους οικείους τους καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για το πότε θα έχουμε ως χώρα την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Με βάση τον σχεδιασμό που υπήρχε στην κυβέρνηση – πριν από το δυστύχημα – την επόμενη εβδομάδα θα γινόταν η προκήρυξη των εκλογών. Η εκλογική αναμέτρηση επρόκειτο να γίνει στις 9 Απριλίου, προκειμένου σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης να ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες στις 14 ή 21 Μαΐου.

Το σενάριο αυτό παραμένει στο τραπέζι αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα με τα χρονικά περιθώρια. Για παράδειγμα θα πρέπει να γίνει ένα σπριντ προκειμένου στο ενδιάμεσο να ψηφιστούν τέσσερα νομοσχέδιο (που είναι ήδη σε στάδιο συζήτησης στη Βουλή) και να συγκροτηθεί η υπερκομματική επιτροπή, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα πρέπει να ληφθεί υπόψη μια ακόμα παράμετρος: στις 9 Απριλίου θα συμπληρώνονται 40 ημέρες από το πολύνεκρο δυστύχημα.

Υπενθυμίζεται εδώ πως  οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν από 21 έως 30 ημέρες πριν από την διενέργεια τους. Επομένως υπάρχει ένα παράθυρο, ώστε ναι μεν να μην ανακοινωθούν άμεσα αλλά αυτό να γίνει μέχρι τις 17 του μήνα. Αυτό θα ζυγιστεί ανάλογα με τα δεδομένα των επόμενων ημερών, καθώς ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις στο κυβερνών κόμμα.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο για τα κόμματα να ξεκινήσουν προεκλογική εκστρατεία μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα και να ανακοινώνουν πρόγραμμα και ψηφοδέλτια σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή και ενώ οι οικογένειες των θυμάτων πενθούν για τους δικούς τους ανθρώπους. Επομένως θα εξεταστούν και εναλλακτικά σενάρια για τις εκλογές χωρίς βέβαια τίποτα να αποκλείεται.

Έτσι, από χθες, ένα σενάριο που είναι στο τραπέζι προβλέπει την πραγματοποίηση των εκλογών στις 23 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά το Πάσχα (επομένως η προκήρυξη θα γίνει στο τέλος Μαρτίου).

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουν οι δεύτερες εκλογές να γίνουν στις 28 Μαΐου, δηλαδή πριν από τις πανελλαδικές. Πρόκειται για μία μικρή μετάθεση που δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στον κυβερνητικό σχεδιασμό και επομένως είναι εύκολα υλοποιήσιμη.

Ένα εναλλακτικό σενάριο προβλέπει πρώτες κάλπες στις 14 ή τις 21 Μαΐου, ωστόσο το πρόβλημα είναι πως η δεύτερη αναμέτρηση θα γίνει στο τέλος Ιουνίου (επομένως υπάρχει ένα μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί). Το γεγονός πάντως ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει προσδιορίσει επισήμως την ακριβή ημερομηνία των εκλογών – μιλώντας αόριστα για την άνοιξη – αφήνει περιθώρια στον χειρισμό του θέματος…