ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – Με τη βούλα τα υποχρεωτικά τεστ σε μαθητές–εκπαιδευτικούς

Αντιδράσεις από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

Νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν «επείγουσες ανάγκες», κατατέθηκαν, στη Βουλή, ενταγμένες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Με αυτές τις ρυθμίσεις, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αντιμετωπίζονται ανάγκες που έχουν προκύψει κυρίως εξαιτίας του κορωνοϊού και έχουν στόχο τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την επίλυση προβλημάτων. Μεταξύ αυτών, η πρόβλεψη για υποχρεωτική υποβολή μαθητών και σπουδαστών σε self test, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «προβλέπεται η δυνατότητα να οριστεί, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται διά ζώσης, η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζόμενους».

Οι δάσκαλοι των Ιωαννίνων

Από την άλλη, όμως, φαίνεται πως η συζήτηση για την επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που υπολογίζεται, ότι τουλάχιστον για τους μαθητές του Λυκείου θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα και ίσως και για τους μαθητές του Γυμνασίου, δεν είναι το κύριο που πρέπει να απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα.
Αντίθετα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, διατυπώνονται ήδη προβληματισμοί αλλά και ενστάσεις σχετικές με τις προϋποθέσεις που θα καθορίσουν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, με τη δυνατότητα αφενός των self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές και αφετέρου με τη δυνατότητα των εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς.
Η ΔΟΕ με ανακοίνωσή της επισημαίνει αφενός, ότι η εγκύκλιος επιβεβαιώνει, πως δεν υπάρχει οργανωμένος και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών και αφετέρου ζητά από το υπουργείο να ενημερώσει σε ποια εταιρεία ανήκουν τα διαθέσιμα εμβόλια.
Η συγκεκριμένη απαίτηση της ΔΟΕ σε μία περίοδο που είναι πανθομολογούμενη η ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ταχύτερη εμβολιαστική κάλυψη, προκαλεί πολλές αντιδράσεις, ακόμη και εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αν και η αγωνία και ανησυχία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά το σύνολο της κοινωνίας, σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, θεωρείται πολυτέλεια, να υπάρχουν επαγγελματικοί κλάδοι, φορείς ή συντεχνίες, που ζητούν «ιδιαίτερη μεταχείριση» και δυνατότητα επιλογής εμβολίου, κάτι που έχει ξεκαθαριστεί εξαρχής, ότι δεν είναι εφικτό σε κανέναν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Κων. Παργανάς σε δηλώσεις του στάθηκε στο ότι η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας επιτείνει τη σύγχυση κυρίως στο σκέλος που αφορά στο πως θα λειτουργήσει στην πράξη το μοντέλο της διαθεσιμότητας και πρόσκλησης των εκπαιδευτικών να εμβολιαστούν.
«Προσωπικά, δήλωσα τη διαθεσιμότητά μου, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, όμως θα πρέπει το υπουργείο να εξηγήσει πως θα είναι δυνατό να προσέλθουν οι συνάδελφοι για να εμβολιαστούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή, που θα ενημερωθούν σχετικά, ενώ μπορεί την ίδια ώρα να βρίσκονται είτε στις ψηφιακές είτε στις κανονικές τάξεις και να κάνουν μάθημα», τόνισε με έμφαση.
Συμπλήρωσε δε, ότι αυτό που έχει σημασία σε κάθε περίπτωση, είναι να επανεκκινήσει η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και προφανώς να ξεκινήσει και η διαδικασία χορήγησης των εμβολίων, παίρνοντας αποστάσεις από την απαίτηση της Ομοσπονδίας, που επιμένει στο ότι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί ποιας εταιρείας είναι τα εμβόλια που θα διατίθενται στους εκπαιδευτικούς.
«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να μείνουμε σε ζητήματα που δεν είναι κυρίαρχα, αλλά στο προφανές, γιατί στέλνουμε λάθος μηνύματα και στην κοινωνία. Σε όλους μπορεί να υπάρχει αγωνία και ανησυχία, αλλά εκείνο που προέχει για όλους και κυρίως για τα παιδιά, είναι να επιστρέψουν το συντομότερο στις τάξεις τους» ανέφερε ο κ. Παργανάς.

Άλλες ρυθμίσεις

Τέλος, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις των υπουργείων Παιδείας και Υγείας:
• Παρατείνεται η ισχύς διατάξεων Π.Ν.Π. που αφορούν στην αντιμετώπιση της διασποράς και των συνεπειών του κορωνοϊού στον χώρο της εκπαίδευσης, έως τις 31.7.2021 (θέματα για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ζητήματα έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας, διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και αποδοχής δωρεών από τρίτους).
• Παρατείνονται έως τις 31.7.2021 οι ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών στα ΑΕΙ μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της διασποράς και των συνεπειών του κορωνοϊού για την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Ιδρυμάτων.
• Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της τμηματικής εξόφλησης των προμηθευτών ειδών ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού.
• Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της παράλληλης απασχόλησης μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ της ημεδαπής ως Προέδρων ή Αντιπρόεδρων του Διοικητικού Συμβουλίου του Διόφαντου, με την αυτοδίκαιη ένταξή τους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης στο ΑΕΙ όπου υπηρετούν για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία τους. Επίσης, παρέχεται εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με κοινή υπουργική απόφαση, των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου και των Αντιπροέδρων του Διόφαντου για την πλήρη απασχόλησή τους στο Ινστιτούτο.
• Αντιμετωπίζεται το ζήτημα του καθορισμού του πλαισίου και της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης ή τροποποίησης αδειών για τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης επιπέδου 1 ή 2, κατόπιν αιτήσεων των ενδιαφερομένων που υποβλήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του νέου ν. 4763/2020 και συγκεκριμένα πριν από τις 20.12.2020.
• Τονίζεται ο ενδεικτικός χαρακτήρας των δεικτών ποιότητας και επιτευγμάτων που απαριθμούνται στην υποπαράγραφο β’ της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α΄12), με βάση τους οποίους κατανέμεται το είκοσι τοις εκατό (20%) της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ. Προβλέπεται η δυνατότητα ορισμού υποχρεωτικών και προαιρετικών κριτηρίων ή δεικτών, καθώς και, στην περίπτωση αυτή, επιλογής ορισμένων εκ των προαιρετικών κριτηρίων ή δεικτών από κάθε ΑΕΙ.
• Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ημερήσιας αποζημίωσης των μελών της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
• Επιλύεται ζήτημα που ανέκυπτε σχετικά με την ικανοποίηση αιτημάτων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4440/2016 (Α’ 224) και συναινούν σε μετάταξή τους σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας. • Για την αποτελεσματική κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.) του κλάδου ΔΕ01-Ε.Β.Π. (βοηθών βρεφοκόμων-παιδοκόμων) είναι δυνατόν να καλύπτονται κατά τη διαδικασία των ειδικών προκηρύξεων του άρθρου 86 του ν. 4547/2018.
• Συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προσωπικού που απασχολείται  για τις ανάγκες καθαριότητας και  φύλαξης των κτιρίων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατείνονται για λόγους δημόσιας υγείας έως τη σύναψη των συμβάσεων μετά την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαδικασιών πρόσληψης ή των διαγωνιστικών διαδικασιών ανάθεσης υπηρεσιών και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ης.6.2021.