ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ -Προβληματισμός για την πίεση στα νοσοκομεία

«Καμπάνακι» από τους γιατρούς για την υψηλή ανθεκτικότητα που επιδεικνύει ο κορωνοϊός, αλλά και την αύξηση των νοσηλειών στα δυο νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Το δικό της «καμπανάκι» για την έντονη παρουσία του κορωνοϊού, που επιδεικνύει υψηλή ανθεκτικότητα ακόμη και με τις νέες υποπαραλλαγές όπως η τελευταία που διακρίνεται για την πολύ υψηλή μεταδοτικότητά της αλλά και για την ήπια συμπτωματολογία, κρούει καθημερινά πλέον, η επιστημονική και ιατρική κοινότητα.

Άλλωστε σύμφωνα και με τα εβδομαδιαία στοιχεία του ΕΟΔΥ, η νοσηρότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς ακριβώς λόγω του μεγάλου ρυθμού διασποράς και της έκτασης που λαμβάνουν τα κρούσματα, όπως προκύπτει από τις καταγραφές, είναι αντίστοιχα μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν χτυπημένοι από τον κορωνοϊό.

Τα παραπάνω στοιχεία προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα που αμέσως μετά τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς καταγράφουν μία μεγάλη έξαρση κρουσμάτων στην κοινότητα που αποτυπώνεται και στην πίεση των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, όπως και στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Σε δηλώσεις της στο Ioannina TV, η Καθηγήτρια επιδημιολογίας και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υγιεινής – Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Εύη Ντζάνη, ανέφερε πως την περίοδο αυτή καταγράφεται μία αιχμή στην έξαρση του κορωνοϊού, χωρίς όμως να έχει ουσιωδώς διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους των προηγούμενων ετών.

«Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ότι είμαστε σε μία περίοδο όπου δεν εφαρμοζόταν τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, κανένα μέτρο περιορισμού και επίσης πως επειδή υπάρχει ένα καλό επίπεδο ανοσίας από τις συνεχόμενες λοιμώξεις και τον εμβολιασμό, καταγράφουμε μεν πολλά κρούσματα, αλλά με ήπια συμπτωματολογία στην πλειονότητά των ανθρώπων που νοσούν. Δε σταματά να μας εκπλήσσει όμως η ανθεκτικότητα του ιού κάτι που είναι παράδοξο για την επιστημονική κοινότητα που προκαλεί παράλληλα και μεγάλη νοσηρότητα άρα και πολλούς θανάτους. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο της κοινής κυκλοφορίας κορωνοϊού και γρίπης, οι θάνατοι από κορωνοϊό ήταν οκτώ φορές περισσότεροι από τους θανάτους από τη γρίπη», ανέφερε η κα Ντζάνη.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της λήψης μέτρων πρόληψης ή ακόμη και οριζόντιων μέτρων, ανάλογων με εκείνα που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια η κα Ντζάνη ήταν κάθετη πως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ξανά, οριζόντια μέτρα, αλλά το σημαντικό είναι να λαμβάνει μέτρα η Πολιτεία για την ενίσχυση του ρυθμού των εμβολιασμών. «Όλοι οι πολίτες όμως μπορούμε και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι έχουμε στη διάθεσή μας μία σειρά μέτρων όπως τα συνεχή τεστ, η χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο της διασποράς του ιού», ανέφερε η κα Ντζάνη.