ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Ύψιστη προτεραιότητα η αύξηση των εμβολιασμών

Μεγάλη η διασπορά των αναπνευστικών ιώσεων στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο στα επείγοντα των νοσοκομείων από ασθενείς με ιώσεις – Ξεπερνά το 30% η αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

 

«Η αύξηση των εμβολιασμών, ιδιαιτέρως στις ευπαθείς ομάδες, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει ότι «πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον εμβολιασμό. Έχουμε μείνει λίγο πίσω. Κάπως ξεχάσαμε ως κοινωνία την πανδημία, αλλά η πανδημία είναι παρούσα».

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Covid-19, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Οι εικόνες στα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή, μεγάλη είναι η διασπορά των αναπνευστικών ιώσεων στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο στα επείγοντα των νοσοκομείων από ασθενείς με ιώσεις.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, «τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες από τους ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα. Πλην των ασθενών με κορωνοϊό που στη πλειονότητα εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει μεγάλη αύξηση των ασθενών με γρίπη και άλλες ιώσεις».

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι η αύξηση ξεπερνάει το 30% κάτι που δείχνει την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης. «Τις αργίες, σαββατοκύριακα, νύκτες, η πρωτοβάθμια κατεβάζει ρολά και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει. Έτσι όλοι οι δρόμοι για τους ασθενείς ακόμη και για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για τον κορωνοϊό οδηγούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία», σημειώνει.

Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.

Συμπληρώνει ότι «οι νοσοκομειακές ανεπτυγμένες παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές γέμισαν. Δεν φθάνουν τα κρεβάτια να καλύψουν τους ασθενείς που τελικά εισάγονται» με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε κλίνες άλλων κλινικών, «αυξάνοντας τον δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Σήμερα η ενημέρωση

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ & καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, κ. Αναστασία Κοτανίδου θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, στις 11:30 π.μ., στο υπουργείο Υγείας (ισόγειο, Αίθουσα Τύπου), σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας».

Η επαναφορά της μάσκας

Γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και κορωνοϊός επιτείνουν την αγωνία στην επιστημονική κοινότητα, ενώ το Υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία πιέζονται για ακόμη μια φορά τις τελευταίες μέρες, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν από μόνοι τους να κάνουν χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους προκειμένου να προστατευτούν μιας και τα κρούσματα αυξάνονται γεωμετρικά.

Στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων μέχρι να περάσει το κύμα έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης επικεντρώνεται ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Γιάννης Τσίμαρης.

Ο κ. Τσίμαρης επισημαίνει ότι εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων αλλά και των δεδομένων που κάνουν λόγο για 8.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, ζητά την επαναφορά -για μικρό χρονικό διάστημα- της χρήσης μάσκας ώστε να υπάρχει προστασία των πολιτών.

Ο κ. Τσίμαρης εξηγεί μιλώντας στο Ιoannina TV, ότι η χρήση μάσκας για περιορισμένο χρονικό διάστημα -μέχρι να περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος της επανεκκίνησης μετά τις γιορτές- θα βοηθούσε σημαντικά καθώς θα περιόριζε την διασπορά στην κοινότητα, ειδικά σε χώρους όπως τα σχολεία.

«Η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία είναι συνεχώς αυξανόμενη καθώς μέρα με τη μέρα σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αυξάνονται τα περιστατικά καθώς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών φτάνουν πολλοί ασθενείς με συμπτώματα είτε κορωνοϊού είτε εποχικής γρίπης», τονίζει.

Την ίδια ώρα η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς το ίδιο προσωπικό πρέπει να ανταποκριθεί και πάλι για να αντιμετωπίσει την πίεση.

«Το προσωπικό των νοσοκομείων ανταποκρίνεται με αυταπάρνηση και πολλές φορές ξεπερνούν τους εαυτούς τους για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ασθενείς. Όμως χρειάζονται ενίσχυση», ξεκαθαρίζει ο κ. Τσίμαρης που είναι γιατρός και έχει υπηρετήσει πολλά χρόνια το σύστημα υγείας γνωρίζοντας πολύ καλά την καθημερινότητα και τις δυσκολίες που υπάρχουν ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας