Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Για πρώτη φορά φέτος, η χονδρική τιμή του ρεύματος θα ξεπεράσει σήμερα τα 100 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 108,44 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

Από τις αρχές του νέου έτους η χονδρική τιμή του ρεύματος βρισκόταν σταθερά κάτω από τα 100 ευρώ/MWh και η μέση τιμή του πρώτου 9μέρου είναι στα 88,06 ευρώ/MWh. Η τιμή αυτή κατατάσσει την Ελλάδα στην 12η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μέχρι στιγμής πορεία των τιμών χονδρικής δίνει ένα θετικό σήμα και για τα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν το Φεβρουάριο με βάση τις τιμές του Ιανουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δεκέμβριο η μέση τιμή του ρεύματος στη χονδρική ήταν στα 102,2 ευρώ/MWh και το Νοέμβριο στα 105,4 ευρώ/MWh. Να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών του ρεύματος παίζει η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται σταθερά κάτω από τα 35 ευρώ/MWh έχοντας φτάσει μέχρι και τα 30,5 ευρώ/MWh στις 2 Ιανουαρίου.

Με βάση λοιπόν την μέχρι στιγμής εικόνα της χονδρικής του ρεύματος, η πορεία των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται είναι πτωτική, τόσο για τα κίτρινα τιμολόγια που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες εντός του Ιανουαρίου, όσο και για τα πράσινα τιμολόγια που θα  ανακοινωθούν την 1η Φεβρουαρίου για το δεύτερο μήνα του έτους.

(A.)