ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ -«Φρένο» σε υδροηλεκτρικά και στο αιολικό στο Ξηροβούνι

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου. επί του περιεχομένου των ΜΠΕ δύο υδροηλεκτρικών έργων και του αιολικού πάρκου στο Ξηροβούνι, οι οποίες συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Τρίτης.  

Η συζήτηση πάντως ήταν ενδιαφέρουσα σχετικά με το μικρό υδροηλεκτρικό στον Καλαρρύτικο, ισχύος 1,5 MW καθώς σε αυτήν υπήρξε πρόσθετη παρέμβαση στη διάρκεια της συνεδρίασης από εκπρόσωπος των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων των Καλαρρυτών, ενώ και η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Μαρ. Γκογκάκη, εξέφρασε την αντίθεσή της απέναντι στην θετική καταρχάς εισήγηση της υπηρεσίας.

Κάπως έτσι και παρά την παρέμβαση – ενημέρωση που άσκησε για λογαριασμό του ενδιαφερόμενου επενδυτή, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημ. Δημητρίου, η γνωμοδότηση ήταν αρνητική με το σκεπτικό πως υπάρχουν παράμετροι που δεν έχουν ληφθεί επαρκώς υπόψιν και πως θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από την άλλη οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις και φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Δημητρίου στη δική του τοποθέτηση μίλησε και για τη συγκεκριμένη επένδυση και γενικότερα για την ανάγκη της χώρας να προωθηθούν επενδύσεις ΑΠΕ, σημειώνοντας πως τουλάχιστον για το συγκεκριμένο έργο υπάρχουν μόνο θετικές γνωμοδοτήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και πως επιπλέον είναι η πρώτη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για υδροηλεκτρικό έργο που τυγχάνει της θετικής γνωμοδότησης και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Από τη στιγμή που η γνωμοδότηση για τη συγκεκριμένη μελέτη σε μία συζήτηση που κράτησε σχεδόν μία ώρα ήταν αρνητική, αντίστοιχο ήταν και το αποτέλεσμα της γνωμοδότησης για ένα δεύτερο μικρό υδροηλεκτρικό ισχύος 0,418 MW επί του ρέματος «Ασπροπόταμος» στη Δημ. Ενότητα Κόνιτσας.

Επίσης, μετά από σχετικό αίτημα, αναβλήθηκε η  συζήτηση για το έργο «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο Γερακάρι- ποταμός Άραχθος, ισχύος 6,256 MW, στα όρια των Τ.Κ. Κράψης και Ανατολικής της Δ.Ε. Παμβώτιδος του δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων».

Για το αιολικό στο Ξηροβούνι

Παράλληλα, αρνητική γνωμοδότηση ομόφωνα έλαβε η Επιτροπή και για τη συζήτηση που έγινε για το μεγάλο αιολικό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 44 MW και τα συνοδά του έργα στη θέση «Κήπος» των Δ.Ε Αγίου Δημητρίου, Ανωγείου, Βορ. Τζουμέρκων και Ιωαννιτών.

Για το συγκεκριμένο έργο, ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης υπογράμμισε πως σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας δεν καταγράφονται ανεμολογικά δεδομένα,

ενώ δεν συνιστάται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στις κορυφογραμμές των ορεινών όγκων των Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρεβέζης που γειτνιάζουν με τις ευρείες ζώνες τουριστικής ανάπτυξης.

Για τις αναθέσεις

Από την άλλη, η αρχή της συνεδρίασης της Επιτροπής χαρακτηρίστηκε από την ιδιαίτερη ένταση και την αντίδραση της αντιπολίτευσης στην εισήγηση για την έγκριση της ανάθεσης νομικών υπηρεσιών σε εξωτερικό συνεργάτη για τη διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με προσφυγές και αγωγές σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου, κάποιες εκ των οποίων θα καταλήξουν πιθανότατα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η αντίδραση προέκυψε, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, εξαιτίας του ότι η Περιφέρεια διαθέτει μεν νομική υπηρεσία, πλην όμως καταφεύγει συχνά στην ίδια διαδικασία των απευθείας αναθέσεων σε εξωτερικούς συνεργάτες με την επίκληση του μεγάλου φόρτου εργασίας της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ένα μόλις άτομο αλλά και της εξειδίκευσης που απαιτούν στο χειρισμό τους πολλά θέματα.

Τέλος, εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας στην Έκθεση «Beyond 2024» στη Θεσσαλονίκη (25-27/04/2024) με θέματα ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας.