ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Εξιχνιάστηκε «μπαράζ» κλοπών δικύκλων και διαρρήξεων σε περίπτερα

Η ανάλυση του τρόπου δράσης και η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, είχαν ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση κλοπών μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων καθώς και διαρρήξεων – κλοπών περιπτέρων, αποθηκών και επιχείρησης, που διαπράχθηκαν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.
Ως δράστες των παραπάνω υποθέσεων ταυτοποιήθηκαν δύο Έλληνες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας ακόμη Έλληνας συνεργός τους, που κατηγορείται για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και πλαστογραφία.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οι δύο δράστες είχαν ενωθεί από τα τέλη Μαΐου του 2020 με σκοπό την διάπραξη κλοπών.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, ενεργούσαν πάντα μαζί και περιστασιακά με τη συμμετοχή άγνωστου συνεργού τους, βραδινές ώρες στην πόλη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, όπου είτε αφαιρούσαν δίκυκλα, είτε προέβαιναν σε διαρρήξεις – κλοπές.
Όσον αφορά τις κλοπές δικύκλων, μετά την αφαίρεσή τους πολλά από αυτά τα μετέφεραν σε μηχανουργείο του ημεδαπού συνεργού τους, όπου εκεί αυτός με τη χρήση ειδικού μηχανήματος παραποιούσε τα στοιχεία τους (αριθμό πλαισίου – κινητήρα), προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορήσουν ή να μεταπωληθούν ως «νόμιμα». Για τη διαδικασία αυτή λάμβανε από τους κατηγορούμενους το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ για το κάθε κομμάτι.
Από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών, διαπιστώθηκε ότι οι δύο κατηγορούμενοι, κατά το χρονικό διάστημα από 30 Μαΐου έως 29 Νοεμβρίου του 2020, διέπραξαν στην πόλη των Ιωαννίνων αλλά και στις περιοχές Ανατολή, Βρυσούλα, Βοτανικό, Καραδήμα, Κουτσελιό και Ηλιόκαλη Ιωαννίνων τις παρακάτω κλοπές:
• αφαίρεσαν 5 δίκυκλες μοτοσικλέτες και 2 μοτοποδήλατα,
• διέρρηξαν 4 περίπτερα και αποπειράθηκαν να διαρρήξουν άλλα 3, απ’ όπου αφαίρεσαν – κατά περίπτωση – χρηματικά ποσά, πακέτα τσιγάρων, καπνού, αναπτήρες και τρόφιμα,
• αφαίρεσαν από δύο αποθήκες εργαλεία και γεωργικά μηχανήματα,
• αφαίρεσαν από εργοτάξιο επιχείρησης διάφορα εργαλεία (τρυπάνια, τροχούς, ηλεκτροσυγκόλληση, αερόλκειδα), ενώ αποπειράθηκαν σε προγενέστερο χρόνο να αφαιρέσουν από την ίδια επιχείρηση εργαλεία χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο, ένας κινητήρας μοτοσικλέτας, ένας σκελετός μοτοποδηλάτου, πλαστικά και μηχανικά μέρη δικύκλων,  μια  πινακίδα κυκλοφορίας, καθώς και έγγραφα.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.