ΗΠΕΙΡΟΣ – Σχεδόν 5.000 παραβάσεις του ΚΟΚ σε έναν μήνα

Αυξήθηκαν τον Ιανουάριο τα τροχαία ατυχήματα σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο

 

Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιήθηκαν τα συγκεντρωτικά, αλλά και συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τα τροχαία ατυχήματα και τις παραβάσεις για τον μήνα Ιανουάριο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικότερα, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν τον μήνα που μας πέρασε, συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 4.952 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

1.440 για υπερβολική ταχύτητα

170 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

131 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

87 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό

53 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

30 για φθαρμένα ελαστικά

28 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

24 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 93 παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 59 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 801 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Από την άλλη, τον Ιανουάριο, στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν οκτώ τροχαία ατυχήματα (έναντι ενός το 2021).

Ειδικότερα, τον μήνα που μας πέρασε δεν είχαμε κανένα κανένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι ενός το 2021), κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2021), ενώ είχαμε οκτώ τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι κανενός το 2021).

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 12 παθόντες (έναντι ενός το 2021). Ειδικότερα, δεν είχαμε κανέναν νεκρό (έναντι ενός το 2021), κανέναν σοβαρά τραυματίας (όπως και το 2021) και είχαμε 12  ελαφρά τραυματίες (έναντι κανενός το 2021).

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν η παραβίαση πινακίδας «Stop» και λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς.

Βασίλης Λούπας