ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» – Τα περίεργα της υγειονομικής κρίσης για την αντιμετώπιση του Covid

Και νέο «καμπανάκι κινδύνου» από την ΕΙΝΗ για την πίεση που ασκείται, λόγω των αυξημένων περιστατικών, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Από σήμερα επρόκειτο να ξεκινήσει η λειτουργία των δύο Μονάδων για ασθενείς covid στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», με συνολικά 24 κλίνες, η μία εκ των δύο όμως λόγω των έκτακτων συνθηκών και αναγκών, ήταν σχεδόν πλήρης από χθες…
Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, τα περίεργα αυτής της υγειονομικής και όχι μόνο, κρίσης είναι πολλά και ένα ακόμη είναι και το ότι ενώ στο Πολυδύναμο του «Χατζηκώστα» χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν ήδη εννέα ασθενείς με covid και ο αριθμός αναμενόταν να αυξηθεί, αφού είχαν ήδη προκύψει και άλλα περιστατικά, που θα χρειαζόταν νοσηλεία, οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού, δεν είχαν εκδοθεί.
Συνέπεια αυτού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Χατζηκώστα Κων. Καλαμπόκας είναι, να υπάρχουν ασθενείς που τυγχάνουν των υπηρεσιών ιατρικής παρακολούθησης από το υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου και όχι από το επιπλέον προσωπικό, που θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται στη θέση του.
Ο κ. Καλαμπόκας τόνισε, ότι το Χατζηκώστα βρέθηκε να αντιμετωπίζεται ως σάκος του μποξ και από την πολιτική ηγεσία και από υγειονομικούς φορείς, χωρίς όμως να φέρει την παραμικρή ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
«Από την πρώτη στιγμή είπαμε, ότι εφόσον απαιτηθεί από τις ανάγκες, το νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι θα δηλώσουν «παρόντες», αρκεί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις υποδομές και στο προσωπικό. Στο θέμα των υποδομών, οι εργασίες στο Πολυδύναμο ώστε να λειτουργήσουν σύγχρονες Μονάδες Λοιμωδών, θα τελειώσουν το βράδυ (σ.σ χθες) αλλά για το προσωπικό ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις. Αντιθέτως, ενώ από τις 26 Οκτωβρίου το νοσοκομείο νοσηλεύει δύο ασθενείς με covid, την Κυριακή προστέθηκαν άλλοι τέσσερις (ηλικιωμένοι από το Γηροκομείο της Μητρόπολης) και άλλοι τρεις από το ιδιωτικό Οίκο Ευγηρίας και μέχρι το τέλος της εφημερίας, η πρώτη Μονάδα θα είναι πλήρης. Κακώς βάλλεται το Χατζηκώστα που έγινε σάκος του μποξ για κάποιους, τη στιγμή που δεν ενισχύθηκε με προσωπικό και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι υποδομές του», ανέφερε ο κ. Καλαμπόκας.
Η ΕΙΝΗ
Εξάλλου, με ανακοίνωσή της η ΕΙΝΗ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον «επικίνδυνο», όπως αναφέρει τρόπο που λειτούργησε το ΤΕΠ Παθολογίας του ΠΓΝΙ την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, ημέρες που «βούλιαξε» το ΤΕΠ από την διακομιδή θετικών υπερηλίκων από ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Γιάννενα.
Στην ανακοίνωση της ΕΙΝΗ, αναφέρονται επίσης και τα εξής: «Η λειτουργία του Παθολογικού Ιατρείου μέχρι σήμερα,  γίνονταν με ένα ειδικό Παθολόγο και δύο ειδικευόμενους ιατρούς, με οριακή ασφάλεια. Η εξέλιξη του 2ου κύματος της πανδημίας,  ανάγκασε κατά το μήνα Οκτώβριο να μειωθεί ο αριθμός των ειδικευόμενων στα ΤΕΠ Παθολογίας μόνο στον ένα, ώστε να στελεχωθούν οι μονάδες Covid-19 του ΠΓΝΙ.
Ωστόσο από τις 01/11/20 το ΤΕΠ Παθολογίας λειτουργεί χωρίς ειδικευόμενο και με ένα μόνο ειδικό παθολόγο σε όλες τις βάρδιες, και το ΤΕΠ covid με δυο ειδικούς, ο ένας μόλις ερχόμενος από ΚΥ. Φαίνεται ότι οι εκπτώσεις δεν έχουν τέλος. Μιλάμε για την έσχατη αποδυνάμωση των ΤΕΠ. Υπενθυμίζουμε ότι το ιατρείο ΤΕΠ Παθολογίας στηρίζει το Ιατρείο Ανάνηψης των ΤΕΠ, που απαιτεί την πολύωρη παρουσία γιατρού, με αποτέλεσμα να μένει χωρίς γιατρό το ΤΕΠ Παθολογίας. Ένας μόνος γιατρός στα ΤΕΠ Παθολογίας είναι αδύνατο να εξετάσει, γράψει τα παραπεμπτικά και διακινήσει σωστά στο νοσοκομείο την ευρεία γκάμα ασθενών (πχ ογκολογικά ή αιματολογικά περιστατικά) που προσέρχονται στα ΤΕΠ από όλη την Ήπειρο και όχι μόνο. Ήδη από το βράδυ της 31/10/2020 η πληρότητα των κλινών  Covid-19 του ΠΓΝΙ, ανάγκασε σε διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου (Άρτα, Φιλιάτες, Πρέβεζα), όπου δεν είναι παντού εξασφαλισμένες οι προϋποθέσεις της ασφαλούς τους νοσηλείας. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid -19, δηλ. οι 5 στις 8 μοναδικές κλίνες ΜΕΘ-covid σε όλη την ΒΔ Ελλάδα (στο ΠΓΝΙ), κρούει παραπέρα τον κώδωνα του κινδύνου, για κάθε περιστατικό που θα χρειαστεί ΜΕΘ.  Σε όλα τα τμήματα Covid-19 και την ΜΕΘ Covid-19 ανακυκλώνονται οι συνάδελφοι άλλων τμημάτων και οι λιγοστοί γιατροί της ΜΕΘ, κάνοντας υπεράριθμες εφημερίες.
Η κατάσταση βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης. Η παντελής εγκατάλειψη της ΠΦΥ, η μη δημιουργία ΚΥ  Covid-19, και οι μεταφορές συναδέλφων από τα ΚΥ και την ΠΦΥ στα νοσοκομεία, όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά φορτώνουν ακόμα περισσότερα τα νοσοκομεία που μετατρέπονται σε νοσοκομεία της μιας νόσου. Η εγκληματική καθυστέρηση στην θωράκιση του συστήματος υγείας που συνοδευόταν από άθλια προπαγάνδα για «άρτια ετοιμότητα και επεξεργασμένο σχέδιο», αποδεικνύει ότι η προστασία της υγείας του λαού μας είναι έξω από τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και υπηρετεί πιστά την λογική του κόστους-οφέλους ενός εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας. Με την μείωση των χειρουργείων κατά 80%, την συρρίκνωση λειτουργίας κλινικών στο ΠΓΝΙ για να στελεχωθούν εκ των ενόντων οι κλίνες covid, το ΠΓΝΙ μετατρέπεται σταδιακά σε νοσοκομείο μίας νόσου, μόνο για τον Covid-19. Τώρα γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα υγείας για τον Covid-19, έτσι ώστε να λειτουργήσουν νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία, κλίνες Covid-19 και ΜΕΘ Covid-19».