«ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» – Δεν διέψευσε τα σενάρια για συνεργασίες ο Σπ. Ριζόπουλος

Οι… φήμες και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα περί στήριξης της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα σχολιάστηκαν χθες, στο περιθώριο προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, από τον επικεφαλής, Σπύρο Ριζόπουλο.
Ο κ. Ριζόπουλος εξήγησε ότι «ούτε θα διαψεύσει, ούτε θα επιβεβαιώσει τα σενάρια» καθώς σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ενώ είπε πως «συζητήσεις γίνονται και με τα τρία κόμματα».
Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» υπενθύμισε ότι από το Νοέμβριο του 2021 στο συνέδριο της παράταξης είχε τεθεί το πλαίσιο συνεργασιών με τα κόμματα στη βάση της αποδοχής εκ μέρους τους του προγράμματος της παράταξης.
«Χρειάζεται ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης. Αυτή τη στιγμή τα πολιτικά κόμματα έχουν προτεραιότητα τις εθνικές εκλογές. Αν προκύψει κάτι επίσημο θα το μάθετε. Είμαστε ένας σοβαρός αυτοδιοικητικός παράγοντας και συνεχίζουμε απρόσκοπτα τη δική μας οργάνωση, οι υποψήφιοι μας είναι περίπου 70, μια αποδοχή που δεν είχαμε στις προηγούμενες εκλογές», τόνισε.
Ερωτηθείς δε αν υπάρχει κάποιο κόμμα με το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στην πιθανότητα συνεργασίας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή με τη Ν.Δ. υπάρχει μια απόκλιση γιατί στο πολιτικό της σκεπτικό δεν εντάσσει την έννοια των θητειών.
«Είναι δικό της πρόβλημα και πρέπει να το λύσει. Το έχω πει ξεκάθαρα, ότι εφόσον εκλεγώ Περιφερειάρχης και η θητεία μου ανανεωθεί δεν θα παραμείνω στη θέση αυτή για πάνω από δύο θητείες. Αν δεν μπορείς να προσφέρεις ότι επιθυμείς μέσα σε δύο θητείες πρέπει να πηγαίνεις σπίτι σου», κατέληξε.
Στα υπόλοιπα θέματα της συνέντευξης ο επικεφαλής των Οριζόντων αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε  στον υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα και Γ. Αμυρά αντίστοιχα, με την οποία ζητά την άμεση παρέμβασή τους έτσι ώστε ελεγκτές του Υπουργείου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην Τοπική Κοινότητα Ζωτικού του δήμου Δωδώνης μετά τη δικογραφία που σχημάτισε το Αστυνομικό Τμήμα Τύριας της Δ/νσης λατ. Ιωαννίνων, (ΑΒΜ Α 2022-3090) σχετικά με «παράνομη αμμοληψία», προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής.
Όπως σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, μετά από αίτημα του Α.Τ, διενήργησαν αυτοψία η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το Δασαρχείο Ιωαννίνων.
Στην αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας αναφέρεται: «στην εν λόγω περιοχή πραγματοποιείται αμμοληψία από την κοίτη σε έκταση 2.500 τ.μ περίπου, με μήκος άξονα αμμοληψίας 106,00 μέτρα και μέσο πλάτος 23,00 μέτρα, ενώ το βάθος εκσκαφής κυμαίνεται από 2,50 μ: έως και 4,00 μ…».
Η παραπάνω αμμοληψία διενεργείται χωρίς άδεια αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία αίτηση στην Υπηρεσία μας μια έκδοση άδειας αμμοληψίας για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ λόγω του όγκου της, εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον».
Στην αυτοψία του Δασαρχείου αναφέρεται: «…διαπιστώθηκαν παράνομες επεμβάσεις σε ευρύτερη έκταση δασικού χαρακτήρα εμβαδού 16.712,73 τ.μ στις οποίες περιλαμβάνεται και απόληψη εδαφικού υλικού (αμμοληψία) σε έκταση εμβαδού 3.037 τ.μ ».
Σε πλήρη αντίθεση με τις αυτοψίες των δύο προαναφερομένων υπηρεσιών, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε Ιωαννίνων ισχυρίζεται ότι «…στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες καθαρισμού των παραποτάμιων ρεμάτων από φερτά υλικά και τις προσχώσεις μετά από μελέτη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περ. Ηπείρου…»
«Επειδή κάτι παρόμοιο είχαμε και στον ποταμό Λούρο, όπου παρά τις διαπιστώσεις των ελεγκτών του υπουργείου για την Περιφέρεια Ηπείρου το ποτάμι “στέρεψε από την ανομβρία” θεώρησα υποχρέωσή μου να ενημερώσω του υπουργείο και να ζητήσω την άμεση παρέμβασή του έτσι ώστε ελεγκτές να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο συγκεκριμένο χώρο για τη διαπίστωση όχι μόνο της αλήθειας αλλά και του μεγέθους της οικολογικής καταστροφής. Δυστυχώς όπως φαίνεται, δεν είναι ο ποταμός Λούρος το μοναδικό “θύμα” στην Ήπειρο, από την αγνόηση των προδιαγραφών που επιτάσσει ο νόμος και οι κανονιστικές πράξεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Η λεηλασία των ποταμών έχει γίνει σπορ στην Ήπειρο και πρέπει να σταματήσει. Θα περιμένουμε να δούμε πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες».
Τέλος, δήλωσε την ικανοποίησή του για την απονομή αυξημένης Εθνικής Σύνταξης στους ομογενείς από την Αλβανία. Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία υπολογίζεται πως διευκολύνονται 15.000 άτομα που είναι ήδη συνταξιούχοι, ενώ δυνητικά ωφελούμενοι θα είναι περίπου 55.000 άτομα που εκτιμάται ότι θα καταστούν συνταξιούχοι μέσα στην επόμενη δεκαετία.